Ένα «παρατεταμένο πάγωμα» έχει επικρατήσει στην οικονομία των ΗΠΑ

pixabay
Τα τελευταία νούμερα είναι φρικτά και θα γίνουν ακόμη χειρότερα εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ωθήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα. Μας προειδοποίησαν Πως τα υψηλά επιτόκια θα είχαν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, και αυτό ακριβώς συνέβη. Οι απολύσεις έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος, η αγορά εμπορικών ακινήτων καταρρέει εντελώς, και βλέπουμε πράγματα να συμβαίνουν στην αγορά κατοικίας που δεν έχουν συμβεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών έχουν πέσει σε επίπεδο που δεν έχουμε δει από το 2010:

Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών που ανήκουν στο παρελθόν μειώθηκαν 2,2% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο σε ένα εποχικά προσαρμοσμένο, ετησίως επιτόκιο 4,07 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Οι πωλήσεις ήταν 16,6% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Σπίτια πωλούνται με τον χαμηλότερο ρυθμό Ιουλίου από το 2010.


Φυσικά το 2010 είχαμε ακόμα να κάνουμε με τον απόηχο της στεγαστικής κρίσης του 2008 και του 2009.

Περιττό να πούμε ότι η επιστροφή σε ένα τόσο καταθλιπτικό επίπεδο δεν είναι καθόλου καλή.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, οι πωλήσεις προηγούμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 32,5% τον Ιούλιο του 2023.

Έτσι, μόλις το ένα τρίτο της συνολικής αγοράς έχει εξαφανιστεί από υψηλότερα ποσοστά.

Και οι οικονομολόγοι της Fannie Mae προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή ενός «παρατεταμένου παγώματος»:

Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ μπορεί να έχει κολλήσει σε ένα παρατεταμένο πάγωμα.

Οι οικονομολόγοι της Fannie Mae προέβλεψαν σε μια αναθεωρημένη πρόβλεψη πως η στασιμότητα στην αγορά κατοικίας θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2024, είτε η οικονομία αποφύγει την ύφεση είτε όχι.

«Ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί μια ομαλή προσγείωση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε ότι οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών θα παραμείνουν υποτονικές και εντός περιορισμένου εύρους», έγραψαν.

Ο πρωταρχικός λόγος για αυτό το «παρατεταμένο πάγωμα» είναι τα υψηλότερα επιτόκια.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέσο επιτόκιο ενός σταθερού στεγαστικού δανείου 30 ετών εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει από το 2001:

Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς ενυπόθηκου δανείου αναφοράς αυξήθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001, προκαλώντας ακόμη περισσότερο πόνο για τους αγοραστές σε μια αγορά όπου η προσιτή τιμή στέγασης βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό.

Τα τελευταία στοιχεία του Freddie Mac που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν πως το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό χαρτονόμισμα 30 ετών έχει σκαρφαλώσει στο 7,23%, σημειώνοντας ένα δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ πολλών δεκαετιών αφού ο μέσος όρος της περασμένης εβδομάδας έφτασε στο 7,09% για πρώτη φορά από το 2002.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μετατοπιστεί τόσο δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία:

Ο Freddie Mac ανέφερε πως τα επιτόκια των δημοφιλών 30ετών σταθερών στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν στο 7,23% αυτή την εβδομάδα, πολύ πάνω από το επιτόκιο 5,55% που καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο και τον μέσο όρο πριν από την πανδημία 3,9%.

Σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο για τα ποσοστά από το 2001.

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια πιθανοί αγοραστές κατοικιών αναγκάζονται να παραμείνουν στο περιθώριο επειδή απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πληρωμές που θα αντιμετώπιζαν αν αγόραζαν ένα σπίτι αυτήν την στιγμή.

Και εκατομμύρια πιθανοί πωλητές σπιτιών αναγκάζονται επίσης να παραμείνουν στο περιθώριο.

Γιατί;

Λοιπόν, εκατομμύρια επί εκατομμυρίων Αμερικανών είναι επί του παρόντος κλειδωμένοι σε στεγαστικά δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η πώληση ενός σπιτιού που έχει υποθήκη σε πολύ χαμηλό επιτόκιο και η αγορά ενός άλλου σπιτιού που συνοδεύεται από υποθήκη σε πολύ υψηλότερο επιτόκιο δεν είναι μια ελκυστική πρόταση για τους περισσότερους από αυτούς.

Έτσι, οι σημερινοί ιδιοκτήτες παραμένουν σε πρωτοφανή νούμερα, και ως αποτέλεσμα ο αριθμός των κατοικιών στην αγορά είναι «μειωμένος κατά 46% από το τυπικό ποσό πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19»:

Ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών στην αγορά στα τέλη Ιουλίου μειώθηκε περισσότερο από 9% από την ίδια περίοδο πέρυσι και 46% από το τυπικό ποσό πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Realtor.com.

Εάν τα σπίτια δεν πωλούνται, η υπόλοιπη οικονομία αισθάνεται τον πόνο επίσης.

Αυτό είναι ένα σημείο που ο Mish Shedlock σημείωσε εξαιρετικά καλά σε ένα άρθρο που έγραψε πρόσφατα:

Εάν οι άνθρωποι δεν αγοράζουν σπίτια, δεν αγοράζουν τόσα έπιπλα, χρώματα, συσκευές, ντουλάπια και χλοοκοπτικές μηχανές κ.λπ., στον ίδιο βαθμό εάν η κατοικία ήταν ισχυρή.

Αυτό σημαίνει πως οι φορτηγατζήδες δεν στέλνουν τόσα αγαθά όπως θα έστελναν αν ήταν διαφορετικά.

Όσο η στέγαση βρίσκεται στην υδρορροή, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την στέγαση θα παραμείνει στα χαμηλότερα επίπεδα, όπως και η ζήτηση για αποστολή αυτών των αντικειμένων.

Είναι ακριβώς στον στόχο.

Σε όλη τη χώρα, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται.

Και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες απολύσεις. Για παράδειγμα, την Πέμπτη η T-Mobile ανακοίνωσε πως θα απολύσει χιλιάδες υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους:

Η T-Mobile ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να απολύσει 5.000 υπαλλήλους, ή περίπου το 7% του συνολικού προσωπικού της, τις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Οι μειώσεις θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις εταιρικές θέσεις εργασίας και τις θέσεις back-office που είναι «πρωτίστως διπλές» σε άλλους ρόλους και θα μειώσουν τα μεσαία επίπεδα διοίκησης της εταιρείας, δήλωσε ο CEO Mike Sievert σε επιστολή προς τους υπαλλήλους την Πέμπτη. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μειώσει τις δαπάνες της για «εξωτερικούς εργαζομένους και πόρους», αλλά το προσωπικό λιανικής και «φροντίδας καταναλωτών» που εργάζεται απευθείας με πελάτες δεν θα επηρεαστεί, είπε.

Δυστυχώς, εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, αυτό θα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Όμως, αντί να συνειδητοποιήσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί και να μειώσουν τα επιτόκια, οι αξιωματούχοι της Fed μας λένε πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη υψηλότερα:

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell προειδοποίησε την Παρασκευή πως ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων για να τεθεί ο πληθωρισμός σε πειστική πορεία προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Πάουελ στην κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χόλε του Ουαϊόμινγκ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».


Αυτό είναι αυτοκτονικό.

Υποτίθεται πως είναι οι «ειδικοί», και έτσι πρέπει να καταλάβουν τι θα σημαίνουν υψηλότερα ποσοστά για την οικονομία.

Αλλά φαίνεται ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια ούτως ή άλλως.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παροτρύνω όλους να προετοιμαστείτε για μια περίοδο έντονου οικονομικού πόνου, γιατί φαίνεται πως αυτό μας επιφυλάσσεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail