Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για την Ουκρανία

Η Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν είναι μονόλιθος. Μοιάζει περισσότερο με φεουδαρχική κοινωνία. Οι τρεις μεγάλοι φεουδάρχες για την ανάλυση πληροφοριών είναι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA). Και οι τρεις παράγουν «ακατέργαστη νοημοσύνη» — οι αξιωματικοί της CIA παράγουν αναφορές από αλλοδαπούς που έχουν συμφωνήσει να εργαστούν μυστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η NSA συλλέγει όλες τις μορφές ηλεκτρονικών πληροφοριών (π.χ. τηλεφωνήματα, email) και η DIA παράγει αναφορές από Ακόλουθους Άμυνας των ΗΠΑ που έχουν ανατεθεί σε πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας φυλάει ζηλότυπα το δικό του προϊόν και οι υπάλληλοι αυτών των τριών πρακτορείων μπορούν να θεωρηθούν υποτελείς. (Πρέπει να έχεις υποτελείς αν είσαι φεουδάρχης).

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά είναι ο Διευθυντής της Εθνικής Πληροφορίας (γνωστός και ως DNI). Αυτή η θέση/γραφείο δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και υποτίθεται ότι «διαχειρίζεται» και «συντονίζει» όλα τα μέλη της Κοινότητας Πληροφοριών. Η τυπική λύση στην Ουάσιγκτον, DC είναι να δημιουργηθεί ένα άλλο επίπεδο γραφειοκρατίας για την επίλυση μιας αποτυχίας ήδη μεγαλοπρεπών γραφειοκρατιών που σπάνια συνεργάζονται. Η πραγματικότητα είναι κάτι άλλο - τα Big 3 δεν έλκονται πάντα στο DNI. Ακούω πως η CIA και η DIA κάνουν πολύ καλή δουλειά αναφέροντας με ειλικρίνεια τι συμβαίνει στο έδαφος στην Ουκρανία — δηλαδή, η Ουκρανία υφίσταται τρομερές απώλειες και η αντεπίθεση αποτυγχάνει. Δυστυχώς, όπως ανέφερε προηγουμένως ο Sy Hersh, ο Μπάιντεν και η ομάδα Εθνικής Ασφάλειας του αγνοούν αυτές τις αναφορές πληροφοριών και αγκαλιάζουν την «ανάλυση» που βγαίνει από το Γραφείο του DNI.

Το DNI φέρεται να προσφέρει το μιμίδιο πως η Ουκρανία συντρίβει τον ρωσικό στρατό και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ χρειάζεται μόνο να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την αναπόφευκτη κατάρρευση της Ρωσίας. Μερικοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ —που αγνοούν τελείως την πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας όσον αφορά την αντιμετώπιση μιας εγχώριας ριζοσπαστικής ισλαμικής εξέγερσης— πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει μια στρατιωτική νίκη επί της Ουκρανίας, πως ο πόλεμος είναι αδιέξοδο και η Ρωσία θα βαλτώσει επί χρόνια πολεμώντας τους αντάρτες του Μπαντέρα.

Οι ηγέτες της USIC και του στρατού εξακολουθούν να πιστεύουν στο αρχικό τους συμπέρασμα ότι η Ρωσία είναι αδύναμη επειδή δε διέσχισε την Ουκρανία και δε διέλυσε τον Ζελένσκι πριν από 12 μήνες. Αποδίδουν την «αποτυχία» της Ρωσίας σε ανίκανους και διεφθαρμένους γραφειοκράτες που επιθυμούν να χαλιναγωγήσουν τον ρωσικό στρατό. Ο Πούτιν παίρνει επίσης ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης από αυτούς τους ηγέτες επειδή δήθεν δεν άκουσαν τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες και τους αρχηγούς της Βάγκνερ να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουν τη νίκη. Ο Πούτιν και η ομάδα του θεωρούνται στη Δύση ως αδύναμοι, φρικιαστικοί που εμποδίζουν τον στρατό να βγάλει τα λευκά γάντια και να κάνει τα μαγικά του.

Επειδή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι στρατιωτικοί ηγέτες βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές και οι διευθυντές τους, ως επί το πλείστον, αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είναι ένας απερίσκεπτος και ανίκανος αντίπαλος και δεν μπορεί να αντέξει.

Συνεχίζω να πιστεύω πως οι υποθέσεις για την υποτιθέμενη αποτυχία της Ρωσίας αγνοούν την αντιφατική αφήγηση:

- Η ρωσική οικονομία είναι εύρωστη και υγιής παρά τις δυτικές κυρώσεις.
- Η πολιτική επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο αυξάνεται, δε συρρικνώνεται. Οι BRICS είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
- Η Ρωσία προκαλεί τεράστιες απώλειες στον στρατό της Ουκρανίας και αποδεκατίζει τις κρίσιμες υποδομές για την ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία.
- Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας έχει αυξηθεί σε επίπεδα παραγωγής που η Δύση δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
- Η φαινομενικά απεριόριστη πρόσβαση της Ρωσίας σε φυσικούς πόρους, ενέργεια και ορυκτά σπάνιων γαιών ενισχύει την στρατιωτική θέση της Ρωσίας στον κόσμο.
- Η Ρωσία απολαμβάνει τεράστιο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα συστήματα αεράμυνας, τα οχήματα ναρκοθέτησης και τους υπερηχητικούς πυραύλους.
- Οι Ρώσοι ηγέτες και ο λαός τους πιστεύουν ειλικρινά πως αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από τη Δύση.
- Η Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από τη Δύση για να παρέχει χρήματα και όπλα για να συνεχίσει να πολεμά.

Η άρνηση των δυτικών ηγετών, ειδικά του πληρώματος Μπάιντεν, να διασκεδάσουν αυτή την εναλλακτική αφήγηση δημιουργεί περισσότερους κινδύνους κάθε μέρα που περνά. Οι ψευδείς ή εσφαλμένες υποθέσεις σχετικά με το γιατί η Ρωσία κάνει αυτό που κάνει εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να συντηρεί τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση μειώνεται κάθε μέρα. Οι αναφορές πως η Δύση πρόκειται να πιέσει την Ουκρανία να προχωρήσει σε πλήρη, επιστρατευμένη πολεμική βάση και να εκπαιδεύσει ένα νέο στρατό 300.000 ανδρών είναι παραληρηματικές. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία υπερτερεί της Ουκρανίας κατά τουλάχιστον 8, η Ουκρανία δεν έχει μια υγιή, νέα ομάδα δυνητικών νεοσύλλεκτων. Ακόμα κι αν ο Ζελένσκι και οι στρατηγοί του μπορούσαν να επιστρατεύσουν 300 χιλιάδες ή περισσότερους, πού θα εκπαιδευτούν και πόση εκπαίδευση θα λάβουν πραγματικά. Οι νεοσύλλεκτοι που διορίζονται να χειρίζονται άρματα μάχης εξετάζουν έναν κύκλο εκπαίδευσης τουλάχιστον 12 μηνών μόνο και μόνο για να αποκτήσουν ελάχιστη ικανότητα ελιγμών και πυρός. Εάν ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, αυτά τα νέα σώματα δε θα είναι έτοιμα το νωρίτερο πριν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Όλη αυτή η συζήτηση για επιστράτευση της Ουκρανίας και νέα εκπαίδευση αγνοεί το γεγονός ότι η Ρωσία θα έχει λόγο για το θέμα. Η Μόσχα δε θα καθίσει ήσυχη. Η πληθώρα πυρών μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας, για παράδειγμα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφαλής βάση εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν βαρεθεί να φιλοξενούν Ουκρανούς νεοσύλλεκτους. Και υπάρχει η προοπτική που διαφαίνεται πάνω από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τη δική της επίθεση για να αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί και να καταλάβει νέα εδάφη.

Μια άλλη σημαντική αμφισβητήσιμη υπόθεση - ο υπόλοιπος κόσμος μένει ήσυχος και δεν υπάρχουν άλλες κρίσεις εξωτερικής πολιτικής που αποσπούν την προσοχή της Αμερικής ή/και της Ευρώπης. Δεδομένων των πραξικοπημάτων στην Αφρική και των εντάσεων με την Κίνα, αυτό δεν φαίνεται να είναι ασφαλές στοίχημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail