Τα τελευταία μέτρα της Ουκρανίας για μεγάλης κλίμακας στρατολόγηση κι επιστράτευση στέλνουν ένα σήμα απόγνωσης

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία αγωνίζεται να ικανοποιήσει τη ζήτηση για στρατιώτες εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης - παρά την τρέχουσα απαγόρευση αναχώρησης από τη χώρα όλων των ανδρών ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών. Στη Δύση, δεν έχουν γραφτεί πολλά, ωστόσο, σχετικά με τις πιο πρόσφατες προσπάθειες επιστράτευσης του Κιέβου. Η χώρα λαμβάνει στην πραγματικότητα δραστικά και απελπισμένα μέτρα, όπως η επιστράτευση ανδρών άνω των 50 ετών, ακόμη και εκείνων που κανονικά θα θεωρούνταν σωματικά ανίκανοι για υπηρεσία. Επιπλέον, απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους της με αιτήματα έκδοσης ομογενών Ουκρανών που αποφεύγουν την στράτευση - λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κανονισμούς και την ευρωγραφειοκρατία, η ικανοποίηση της ουκρανικής στρατιωτικής όρεξης για άντρες που τους χρειάζονται δε θα είναι φυσικά εύκολη υπόθεση. Δεν είναι επίσης σαφές πόση βοήθεια θα προσφέρουν οι απρόθυμοι ανίκανοι ή υπερηλικιωμένοι άνδρες.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Η Elene Petrova γράφει ότι οι στρατιωτικές αρχές πραγματοποιούν εκστρατείες σύνταξης στο Κίεβο. Ένα πρωί, ένας ξενώνας (γνωστός πως φιλοξενεί πολλούς άντρες που πηγαίνουν στην πρωτεύουσα αναζητώντας δουλειά) «μπλοκαρίστηκε» από τις αρχές και όλοι εκεί κατατάχθηκαν - χωρίς εξαίρεση. Μια γυναίκα, αναφέρει, έκλαψε για τον σύζυγό της, πάνω από τα 50 που τον «πήρανε». Πολλοί άνδρες πράγματι λείπουν από τις γυναίκες τους: πολλοί σκοτώνονται ή τραυματίζονται και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Τα έγγραφα του Πενταγώνου, που διέρρευσαν πρόσφατα, υπολογίζουν τον αριθμό των Ουκρανών που σκοτώθηκαν σε 70.000. Οι τραυματίες μπορεί να είναι από 100.000 έως 120.000, ανάλογα με την πηγή.

Από τη δυτική σκοπιά, αυτή η σύγκρουση ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας πόλεμος φθοράς των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - αλλά απέτυχε. Η Δύση έριξε λάδι στη φωτιά με το «τριπλό πακέτο» της, σύμφωνα με τα λόγια του πολιτικού επιστήμονα John Mearsheimer, της «διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, της επέκτασης της ΕΕ» και της λεγόμενης «προώθησης της δημοκρατίας» στην Ουκρανία - για να μην αναφέρουμε τα φασιστικά, ακόμη και νεοναζιστικά στοιχεία μεταξύ των πολιτοφυλακών του Μαϊντάν του 2014, πολλά από τα οποία έγιναν μέρος της Ουκρανικής Εθνοφρουράς, όπως το περίφημο Σύνταγμα Αζόφ. Αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου του Ντονμπάς που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Φινλανδία, Earle Mack, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ουκρανία πολλές φορές, για ανθρωπιστικές αποστολές, προβλέπει πως οι Ουκρανοί πλησιάζουν «μια δεκαετία θανάτου και χάους», με πάνω από 10 εκατομμύρια να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Περίπου 5,5 εκατομμύρια από την Ουκρανία και το Ντονμπάς έχουν καταφύγει στη Ρωσία, πολλοί από τους οποίους δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η δραματική απώλεια πληθυσμού και οι κατεστραμμένες υποδομές εξουθενώνουν τη χώρα. Ο συναισθηματικός και ψυχοκοινωνικός παράγοντας δεν πρέπει να υποτιμάται. Μια εκστρατεία στρατολόγησης τον Αύγουστο προέτρεψε τους πολίτες στρατιωτικής ηλικίας να «ξεπεράσουν το φόβο τους», αλλά ο πληθυσμός κουράζεται.

Τα σχέδια διαφυγής [κι αποφυγής της στράτευσης] αφθονούν σήμερα. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, ένας αξιωματούχος της Ουκρανικής Στρατιωτικής Επιτροπείας και αρκετοί συνεργοί κατηγορήθηκαν για παράνομη διακίνηση μέσω των συνόρων της Περιφέρειας Ternopil και για πλαστογραφία εγγράφων. Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ανέφερε επίσης τη σύλληψη ενός διεφθαρμένου αξιωματούχου της Στρατιωτικής Διοίκησης της Πόλης του Κιέβου επειδή βοήθησε στρατιώτες να αποφύγουν την επιστράτευση (φεύγοντας από τη χώρα) με αντάλλαγμα μετρητά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδήσεων του BBC, η οικογένεια ενός Ουκρανού στρατιωτικού διοικητή στην Οδησσό κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι αγόρασε ακριβά οχήματα και περιουσία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στη νότια ακτή της Ισπανίας.

Το Euronews αναφέρει πως, σύμφωνα με πηγή της κρατικής συνοριακής φρουράς, 13600 άτομα έχουν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, από την αρχή της τρέχουσας σύγκρουσης. Τα νούμερα θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα. Σε ένα άρθρο της 15ης Αυγούστου , ο Guardian εξέθεσε πώς οι Ουκρανοί άνδρες είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τις οικονομίες τους για να μείνουν έξω από τη σύγκρουση πληρώνοντας δωροδοκίες και ούτω καθεξής. Μιλάμε για το πιο διεφθαρμένο έθνος της Ευρώπης: ο αξιοσέβαστος Ουκρανός οικονομολόγος Oleh Havrylyshyn εκτίμησε ότι το επίπεδο διαφθοράς της χώρας είναι συγκρίσιμο με αυτό της Ουγκάντα, καθώς και τα δύο κράτη κατατάσσονται στο πολύ υψηλό επίπεδο διαφθοράς (142).

Όπως έχω γράψει, πολλά μετρητά ρέουν στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και μεγάλα τμήματα αυτών των ποσών φέρεται να εκτρέπονται για διάφορα σχέδια διαφθοράς, σε μια σειρά σκανδάλων που θα μπορούσαν επίσης να διαχυθούν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον. Με παρόμοιο τρόπο, μεγάλο μέρος των δυτικών όπλων που στέλνονται στο Κίεβο καταλήγει στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέσω μαύρων αγορών - η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που το Πεντάγωνο δεν μπορεί να υπολογίσει τα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων.

Η εξαιρετικά υψηλή διαφθορά στην Ουκρανία μπορεί να ευδοκιμήσει επίσης χάρη στα δυτικά ιδιωτικά και σκιώδη συμφέροντα. Οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων, για ένα πράγμα, θα επωφεληθούν από το να κάνουν τη σύγκρουση αέναη.

Η διαφθορά είναι συχνά ανάλογη με ένα «συνολικό κοινωνικό γεγονός» (στη γλώσσα της κοινωνικής θεωρίας του Μαυσίου) - όταν φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, τείνει να διαπεράσει ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό μιας δεδομένης χώρας και τους θεσμούς της. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως έχει προκύψει μια μαύρη αγορά που σχετίζεται με τη διαφυγή και με τα τελευταία αυστηρά μέτρα μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα αυξηθεί.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε περίφημα πως θα χρειαζόταν όχι λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας του και μεγάλο μέρος των δυτικών χρημάτων που αποστέλλονται στην Ουκρανία ρέει κάτω από το λάβαρο της «ανοικοδόμησης». Είναι πολύ περίεργο να μιλάμε για ανοικοδόμηση σε οτιδήποτε όταν η ίδια η Δύση απορρίπτει οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς θα απαιτούσε κάποιο συμβιβασμό και διπλωματική δέσμευση με τη Ρωσία. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον είναι μέχρι στιγμής ικανοποιημένη να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail