Η Μαρίν Λεπέν καθοδηγεί τελικά τη Γαλλία;

Η Επιστροφή της Μαρίν Λεπέν: το ουκρανικό όφελος

Όταν όλοι νόμιζαν ότι η πολιτική της πορεία είχε τελειώσει, η κρυφή σιωπή της και οι ηχηρές ενέργειές της την έκαναν πιο δημοφιλή από οποιονδήποτε άλλον.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από το Ινστιτούτο ViaVoice για την Απελευθέρωση αποκάλυψαν σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης και της κοινής γνώμης για τη Μαρίν Λεπέν και το πολιτικό της κόμμα, Rassemblement National (RN), στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν κατέχει αυτήν την στιγμή τη θέση της δεύτερης δημοφιλέστερης πολιτικής φυσιογνωμίας στη χώρα, με το εντυπωσιακό 37% της θετικής γνώμης.

Επιπλέον, το κόμμα RN έχει αναδειχθεί ως το πιο έμπιστο μεταξύ των ψηφοφόρων, με ένα αξιοσημείωτο 20% να εκφράζει εμπιστοσύνη στο κόμμα, ξεπερνώντας άλλες μεγάλες πολιτικές οντότητες. Αυτό σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα αυτών των ερευνών είναι η ισχυρή απόδοση του κόμματος RN σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη μετανάστευση και το ρατσισμό, όπως επισημάνθηκε από τους ερωτηθέντες.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν διακρίνεται για την αντίληψή του ως λιγότερο ριζοσπαστικό και λιγότερο βίαιο σε σύγκριση με ορισμένες αριστερές εναλλακτικές. 

Όταν γλίστρησε η νίκη: παραλίγο να κερδίσει η Λεπέν το 2022

Αυτή η πρόσφατη έρευνα έχει ουσιαστική σημασία για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία αντιμετώπισε διαδοχικές εκλογικές ήττες στη Γαλλία.

Σημειωτέον, στις προεδρικές εκλογές του 2022, η Λεπέν πέτυχε αξιοσημείωτη εκλογική επίδοση στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εκδιώξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν από την εξουσία καθώς έχασε τον δεύτερο γύρο.

Αντίθετα, οι προεδρικές εκλογές του 2017 κατέληξαν σε μια αποφασιστική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξασφάλισε το 66,06% των ψήφων, και έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Ο θρίαμβος του Μακρόν σηματοδότησε το τέλος της μακροχρόνιας κυριαρχίας των παραδοσιακών αριστερών και δεξιών κομμάτων στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Η Μαρίν Λεπέν, ωστόσο, έκανε σημαντικά βήματα στις εκλογές του 2017 συγκεντρώνοντας το 33,94% των ψήφων. 

Η διαφάνεια του Μακρόν: Η πτώση ενός άλλοτε λαϊκού ηγέτη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, αντιμετωπίζει την αυξανόμενη αντιδημοφιλία. Ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του, η εικόνα του Μακρόν έχει επιδεινωθεί τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, οδηγώντας σε αύξηση της υποστήριξης για το Rassemblement National.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64, αντιμετώπισε την αντίθεση από μια σημαντική πλειοψηφία του πληθυσμού, με το 59% να πιστεύει ότι ήταν λάθος να ξεπεραστεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με έρευνα, η τηλεοπτική ομιλία του Μακρόν να απευθυνθεί στους Γάλλους για μεταρρυθμίσεις έπεισε μόνο το 22% του πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα ποσοστά δημοτικότητάς του να πέφτουν σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με μόλις έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει θετική άποψη γι' αυτόν.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, ο Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης να αποκαλύψει μια νέα ατζέντα εκπαιδευτικής πολιτικής πριν από το καλοκαίρι, δίνοντας έμφαση στην ενότητα και τη δράση. Συμμετείχε σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της υπαίθρου, ωστόσο, αντιμετώπισε φωνητική αντίθεση και ταραχές.

Η αναβίωση της Μαρίν Λεπέν

Η αναβίωση της δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία μπορεί να αποδοθεί σε ένα συνδυασμό παραγόντων, καθένας από τους οποίους συμβάλλει στην αυξανόμενη απήχησή της στο εκλογικό σώμα. Συγκεκριμένα, η απόφασή της να αποστασιοποιηθεί από την ουκρανική σύγκρουση και να επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές της στις εσωτερικές υποθέσεις έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη μεταξύ του γαλλικού πληθυσμού.

Παρά το επίλεκτο γαλλικό οικογενειακό της υπόβαθρο, η Λεπέν έχει υιοθετήσει μια αντι-ελιτιστική στάση που έχει απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους. Η γαλλική πολιτική κυριαρχείται εδώ και καιρό από μια εδραιωμένη ελίτ, που συχνά θεωρείται πως ευνοεί τους λίγους προνομιούχους. Η άνοδος της Λεπέν στο προσκήνιο αντιπροσωπεύει μια άμεση πρόκληση για αυτήν την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων, τοποθετώντας την ως πρωταθλήτρια του κοινού λαού.

Επιπλέον, η σταθερή εστίαση της Λεπέν στα αγροτικά ζητήματα ήταν μια καθοριστική πτυχή της πολιτικής στρατηγικής της. Αυτή η προσέγγιση έχει βρει έλξη στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στις εκλογές του 2022, όπου τόνισε την πιεστική ανησυχία για το «κόστος ζωής».

Σε αυτές τις εκλογές, η Λεπέν εξασφάλισε τη νίκη στις αγροτικές περιοχές με σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τον αντίπαλό της, Εμανουέλ Μακρόν. Η ικανότητά της να συνδέεται με ψηφοφόρους της υπαίθρου έχει τις ρίζες της στην απεικόνισή της ως ξένης, ελκυστική σε όσους αισθάνονται εδώ και καιρό περιθωριοποιημένοι από τις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ.

Επιπλέον, η στάση της Λεπέν για τη μετανάστευση και τη διατήρηση της γαλλικής εθνικής ταυτότητας έχει χτυπήσει τη χορδή πολλών ψηφοφόρων της υπαίθρου. Οι ανησυχίες για την πολιτιστική αλλαγή και τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στις τοπικές κοινωνίες έχουν οδηγήσει στην υποστήριξη των πολιτικών της σε αυτές τις περιοχές. Η δέσμευσή της στις προστατευτικές και οικονομικές εθνικιστικές πολιτικές έχει επίσης απήχηση στους ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας και οι φθίνουσες βιομηχανίες.

Λεπέν: Η επόμενη πρόεδρος;

Οι επερχόμενες εκλογές του 2027 ενδέχεται να δώσουν στη Μαρίν Λεπέν την ευκαιρία να συνεχίσει ξανά τη γαλλική προεδρία, εάν επιλέξει να είναι υποψήφια. Η αναζωπύρωση της δημοτικότητάς της και η ικανότητά της να συνδέεται με ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, την έχουν τοποθετήσει ως μια τρομερή διεκδικήτρια για την προεδρία στις προσεχείς εκλογές. Το αποτέλεσμα θα παρακολουθηθεί στενά, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την πολιτική τροχιά του έθνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail