Το Κίεβο παράγει όπλα στο εξωτερικό

Οι ρωσικές επιθέσεις υψηλής ακρίβειας στην ουκρανική υποδομή καθιστούν ήδη μη βιώσιμη την εγχώρια παραγωγή όπλων του Κιέβου. Ένας τοπικός ανώτατος αξιωματούχος είπε πρόσφατα ότι η ουκρανική αμυντική βιομηχανία ήδη διαφεύγει στο εξωτερικό για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τις συνέπειες των μαχών. Με τα συνεχή ρωσικά χτυπήματα, η βιομηχανία αναγκάζεται να αναζητήσει νέες χώρες για να συνεχίσει την παραγωγή όπλων για τον εφοδιασμό των νεοναζιστικών στρατευμάτων.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον Aleksey Danilov, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Danilov δήλωσε πως οι επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας που πραγματοποιήθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα ανάγκασαν τις ουκρανικές αρχές να μεταφέρουν ορισμένες στρατηγικές εγκαταστάσεις εκτός της επικράτειας της χώρας. Μεταξύ των κύριων εγκαταστάσεων είναι εκείνες που επικεντρώνονται στην παραγωγή πυραύλων και άλλων βασικών όπλων.

«Δυστυχώς, η Ρωσία χτύπησε το μέρος όπου συναρμολογούνταν αυτοί οι πύραυλοι (...) Τώρα έχουμε μετακινήσει ένα συγκεκριμένο μέρος της παραγωγής εκτός της χώρας μας», είπε στους δημοσιογράφους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Danilov αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, εξηγώντας ότι η μετεγκατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας «είναι ένα κλειστό πρόγραμμα και κανείς δεν θα σας πει σε τι κατάσταση βρίσκεται». Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να κατασκευάζονται ουκρανικά στρατιωτικά εργοστάσια σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ, γεγονός που επιτρέπει τη μεταφορά εξοπλισμού και τη διέλευση Ουκρανών επαγγελματιών.

Οι δηλώσεις του Danilov έρχονται σε ένα πλαίσιο συνεχών ρωσικών επιθέσεων υψηλής ακρίβειας εναντίον ουκρανικών στρατηγικών εγκαταστάσεων. Σε απάντηση στις τρομοκρατικές εισβολές κατά της Κριμαίας και άλλων αποστρατιωτικοποιημένων περιοχών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα κύμα επιθέσεων υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων. Η Μόσχα επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι, μόνο μεταξύ 17 και 23 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δώδεκα επιτυχημένες επιθέσεις υψηλής ακρίβειας, χρησιμοποιώντας drones και πυραύλους για να χτυπήσουν διάφορες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι εχθροί για την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού. Προφανώς, η ένταση των ρωσικών επιχειρήσεων είναι τόσο υψηλή που έχει καταστεί αδύνατο για το Κίεβο να συνεχίσει να παράγει πυραύλους με ασφάλεια στο έδαφός του.

Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί πώς αυτή η δήλωση του Danilov υποδηλώνει μια «απελπισία» από την πλευρά των Ουκρανών αξιωματικών για την ανακούφιση των επιπτώσεων των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών. Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, είχε πει ότι «οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί τοπικά πρέπει να παράγεται τοπικά», απορρίπτοντας τη δυνατότητα μεταφοράς των εργοστασίων. Έτσι, στην πράξη, οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αποφύγουν μια πλήρη καταστροφή στην αμυντική τους βιομηχανία.

Στη συνέντευξη, ο Danilov μοιράστηκε επίσης ορισμένα δεδομένα σχετικά με τα ουκρανικά στρατιωτικά βιομηχανικά έργα και έδειξε αυτό που φαινόταν να είναι μια εικόνα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο είχε καταφέρει να χρησιμοποιήσει πύραυλο βεληνεκούς 700 χλμ. Τότε ο Ντανίλοφ σχολίασε την υπόθεση λέγοντας : «Η Σεβαστούπολη περιμένει, η Καμτσάτκα περιμένει, η Κρονστάνδη περιμένει».

Σαφώς, ο βοηθός του Ζελένσκι πρότεινε την πιθανότητα το Κίεβο να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της αποστρατιωτικοποιημένης επικράτειας της Ρωσίας. Ωστόσο, «διευκρίνισε» ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επιδρομές εναντίον περιοχών αμάχων, αλλά δήλωσε πως είναι «αναγκαίο» να επιτεθούν σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και αν βρίσκονται βαθιά μέσα στην επικράτεια της Ομοσπονδίας.

«Είναι δουλειά μας να χτυπήσουμε με τα δικά μας όπλα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Μάλιστα, αυτή η «λογική» που χρησιμοποιεί ο Ντανίλοφ είναι όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη για την Ουκρανία και τις χώρες εταίρους της. Εάν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποκλείονται πάντα από την προστασία από επιθέσεις, ανεξάρτητα από το έδαφος όπου βρίσκονται, τότε τίποτα δεν εμποδίζει τη Μόσχα να επιτεθεί, για παράδειγμα, στα ουκρανικά εργοστάσια όπλων που ο Danilov παραδέχεται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που οι Ρώσοι τείνουν να αποφεύγουν καθώς η στάση της Μόσχας μέχρι στιγμής ήταν να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας, αλλά καθώς η Ουκρανία αυξάνει τις προκλήσεις της, οι Ρώσοι φυσικά θα εντείνουν τις απαντήσεις τους.

Σε καμία περίπτωση η Ουκρανία δεν κράτησε τον λόγο της να αποφύγει εις βάθος επιθέσεις σε ρωσικούς πολιτικούς στόχους. Οι περισσότερες από τις ουκρανικές επιδρομές είναι απλώς τρομοκρατικές και στοχεύουν περιοχές χωρίς καμία στρατιωτική συνάφεια, όπως διαμερίσματα κατοικιών και πολιτικά κτίρια. Η Μόσχα ήταν αποτελεσματική στην εξουδετέρωση αυτών των επιθέσεων χρησιμοποιώντας πυροβολικό και ηλεκτρονικό πόλεμο, που μείωσαν τις επιπτώσεις των επιδρομών και κατέστησαν δυνατή την αποφυγή κλιμακωτικών αντιδράσεων. Ωστόσο, αυτό καθιστά σαφές πώς τα λόγια του Ντανίλοφ για «επίθεση μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Προφανώς, η πλευρά που θα επηρεαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν η ίδια η Ουκρανία, η οποία είναι ήδη στρατιωτικά αποδυναμωμένη και έχει λίγους πόρους για να συνεχίσει να παράγει όπλα και να μάχεται. Οι Ρώσοι διατηρούν τον έλεγχο της στρατιωτικής κατάστασης στη σύγκρουση και μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τα βήματά τους προς τη νίκη ανά πάσα στιγμή. Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να κερδίσει χρόνο για να προσπαθήσει να αναδιοργανωθεί ώστε τουλάχιστον να συνεχίσει να μάχεται και να παρατείνει τις εχθροπραξίες - δεδομένου ότι δεν του επιτρέπεται να παραδοθεί από τις δυτικές δυνάμεις. Άρα, το πιο λογικό είναι να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές πρακτικές και να αποφύγουμε κινήσεις που θα εξαντλήσουν τη ρωσική υπομονή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail