pixabay / Sponchia |
Σημείωσε ότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, «η Ουκρανία παραιτήθηκε από μια φιλική επίλυση της εμπορικής διαμάχης με την Πολωνία και άλλες περιφερειακές χώρες».
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση του Κιέβου υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο Κάτσκα τόνισε πως η Ουκρανία διαφώνησε όχι μόνο με την επέκταση της απαγόρευσής της από την Πολωνία αλλά και με την επέκτασή της ώστε να συμπεριλάβει αλεύρι και σιτηρά.
«Ο κύριος λόγος για εμάς είναι να αποδείξουμε ότι η Πολωνία δεν έχει το δικαίωμα να εισαγάγει τέτοια μέτρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία έχει «βάσιμες προσδοκίες» ότι η απαγόρευση στα σιτηρά και άλλα προϊόντα θα αρθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η καταγγελία δεν αφορά συγκεκριμένα την Πολωνία, αλλά αμφισβητεί γενικά τη νομιμότητα τέτοιων εμπορικών μέτρων.
Καταθέτοντας την καταγγελία και επιβάλλοντας το δικό της εμπάργκο, είπε ο Κάτσκα, η Ουκρανία στοχεύει να «πείσει» την Πολωνία να κάνει ένα «βήμα πίσω» και να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό αδειοδότησης εμπορίου σιτηρών που θα εποπτεύεται από την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η πρόθεση του Κιέβου δεν είναι να επιδεινώσει τις Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις αλλά «να αναπτύξει πολιτισμένες μεθόδους επίλυσης διαφορών».
Σε απάντηση στις ανακοινώσεις του Kachka, ο Robert Telus , υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, είπε πως οι ενέργειες της Ουκρανίας ήταν μια «αρνητική έκπληξη» γι 'αυτόν. Ο Τέλους είπε ότι πιστεύει πως ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός πείθει την κυβέρνηση του Κιέβου να ακολουθήσει τις προσωπικές του απόψεις.
Ο Telus παραδέχτηκε ότι το προτεινόμενο εμπάργκο της Ουκρανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει «κάποιο πρόβλημα, καθώς πουλάμε μερικά από αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα στην Ουκρανία».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ενώ η Πολωνία θα τα καταφέρει, παραμένει αβέβαιο πώς θα τα καταφέρει η Ουκρανία.