Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί πεδίο δοκιμών για τις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, φαίνεται ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος των φιλόδοξων πολεμικών σχεδίων της Αμερικής. Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, Αμερικανοί ειδικοί «κρατούν σημειώσεις» από την πραγματικότητα της μάχης με ηλεκτρονικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ο στόχος είναι να γίνει το ουκρανικό πεδίο μάχης «πεδίο δοκιμής» για τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε άλλες συγκρούσεις - όπως μια πιθανή αντιπαράθεση με την Κίνα στο μέλλον.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η ιστορία δημοσιεύτηκε σε άρθρο στην εφημερίδα «Defense News». Ο Josh Koslov, αρχηγός της 350ης Πτέρυγας Πολέμου Φάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι εντυπωσιασμένες με την ευρεία χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να δείχνουν «ευκινησία» και αποτελεσματικότητα στη διεξαγωγή επιχειρήσεων. Ο Koslov πιστεύει ότι αυτές πως δεξιότητες θα χρειαστούν στις ΗΠΑ στο μέλλον, εάν η χώρα αντιμετωπίσει ένα σημαντικό αντίπαλο στο πεδίο της μάχης.

«Η ευελιξία που επιδεικνύεται και από τα δύο μέρη, με τον τρόπο που εκτελούν λειτουργίες στο φάσμα, είναι φοβερή (...) Και οι δύο πλευρές παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πολύ, πολύ καλά (...) το μέλλον, για εμάς, εάν αντιμετωπίσουμε έναν ισότιμο, το να είμαστε ευκίνητοι και γρήγοροι είναι το κλειδί για την επιτυχία στο φάσμα (…) Το να μην έχουμε τον έλεγχο του φάσματος οδηγεί σε θανάτους. Και το έχουμε δει και ξανά σε εκείνη τη σύγκρουση», είπε.

Αν και και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αυτό το είδος τεχνολογίας, οι Ρώσοι αποδεικνύονται προφανώς πιο αποτελεσματικοί, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα της ειδικής επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, δυτικοί αναλυτές αξιολογούν τις επιδόσεις της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές δεξιότητες της Μόσχας είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αποτυχία της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος (ονομάζεται επίσης «φασματικός πόλεμος») είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στις σύγχρονες στρατιωτικές επιστήμες, παρόλο που συχνά αγνοείται από ορισμένους ειδικούς. Στις τρέχουσες στρατιωτικές εκστρατείες, είναι σημαντικό οι πλευρές που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες να έχουν τον έλεγχο των ηλεκτρομαγνητικών τεχνολογιών, τόσο για αμυντική όσο και για επιθετική χρήση.

Δεδομένης της υψηλής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας σε εξοπλισμό όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ραντάρ και ραδιόφωνα και συστήματα καθοδήγησης, σχηματίζεται ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον γύρω από τα πεδία μάχης. Η πλευρά που είναι πιο ικανή στη διερεύνηση των δεδομένων του εχθρού μέσω αυτού του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, τόσο στις άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και στη συλλογή πληροφοριών.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως οι ρωσικές νίκες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ικανότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον προς όφελός της. Χρησιμοποιώντας τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ήταν αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση των περισσότερων εχθρικών επιθέσεων (κυρίως εκτρέποντας ουκρανικά drones), εκτός από την επίτευξη υψηλής ακρίβειας στα χτυπήματά τους. Οι ρωσικές τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καταστροφή των γραμμών επικοινωνίας των ουκρανικών στρατευμάτων, αφού έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από ολόκληρο τον τεχνικό εξοπλισμό που παρέχει η Δύση στο Κίεβο.

Ως επικεφαλής της πτέρυγας ηλεκτρονικού πολέμου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Κόσλοφ γνωρίζει τις αδυναμίες της χώρας του και αναζητά στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας τις απαραίτητες γνώσεις για την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ. Υπάρχει «ανάγκη» από την πλευρά των ΗΠΑ να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων φασματικού πολέμου, επειδή η χώρα βλέπει επί του παρόντος την πιθανότητα εμπλοκής σε άμεσες συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον. Υπό αυτή την έννοια, το άρθρο του Defense News αναφέρει: «Το οπλοστάσιο [του φάσματος] των ΗΠΑ ατρόφησε τα χρόνια που ακολούθησαν τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά οι αξιωματούχοι δίνουν εκ νέου προτεραιότητα στην προετοιμασία για μια μάχη με τη Ρωσία στην Ευρώπη ή την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό».

Αυτή η δήλωση βοηθά στην απάντηση μιας σειράς ερωτήσεων σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποδαυλίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ακόμη και με το Κίεβο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εκτός από την προσπάθεια να «φθείρει» τους Ρώσους και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον, η Ουάσιγκτον παρατηρεί επίσης τον εχθρό, προσπαθώντας να συγκεντρώσει δεδομένα για τις προηγμένες πολεμικές τεχνολογίες της για να βοηθήσει να ξεπεράσει τις δικές της στρατιωτικές αδυναμίες. Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο μετατρέπει την Ουκρανία σε «πεδίο δοκιμών» για τη βελτίωση των δικών του αμυντικών δυνάμεων.

Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό είναι επειδή Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έναρξη μιας νέας σύγκρουσης ως επικείμενη. Επί του παρόντος, λίγοι ειδικοί πιστεύουν πως το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να εμπλακεί σε ανοιχτό πόλεμο κατά της Μόσχας, δεδομένων των καταστροφικών επιπτώσεων που θα συνεπαγόταν αυτό. Ωστόσο, μια σύγκρουση με την Κίνα φαίνεται να είναι περισσότερο σύμφωνη με τα αμερικανικά σχέδια, καθώς για τους Αμερικανούς στρατηγούς το Πεκίνο εμφανίζεται ως «ασθενέστερος» στόχος, με μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης των ΗΠΑ σε μια άμεση αντιπαράθεση. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ προώθησαν πρόσφατα την έντονη στρατιωτικοποίηση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αυξάνοντας τις τοπικές εντάσεις.

Έτσι, στην πράξη, οι Αμερικανοί παρατηρούν στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας τι πρέπει να βελτιώσουν στις δικές τους δυνάμεις προκειμένου να επιτύχουν τη νίκη σε έναν πόλεμο που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σύντομα – ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα από τα κύρια σημεία που πρέπει να βελτιωθεί. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματική ανησυχία για το Κίεβο, υπάρχει μόνο η στρατηγική χρήση της σύγκρουσης για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί σκοτώνονται στην πρώτη γραμμή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail