Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Τα λόγια αυτά είπε ο Kirill Budanov, επικεφαλής της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR). Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με την ουκρανική τηλεοπτική παρουσιάστρια Natalya Moseichuk, δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να επεκταθούν στο βάθος του ρωσικού εδάφους, εκτός από χώρες και περιοχές όπου η Ρωσία «έχει επιρροή».
«Ο πόλεμος πρέπει να επεκταθεί σε άλλα εδάφη –που για εμάς είναι ξεκάθαρα η Ρωσία– και σε άλλες περιοχές όπου έχει επιρροή (...) Όσο ευρύτερες είναι οι επιχειρήσεις, τόσο το καλύτερο», είπε.
Για τον Μπουντάνοφ, η εμβάθυνση των εδαφικών εισβολών κατά της Ρωσίας είναι μια αποτελεσματική στρατηγική από στρατιωτική άποψη, αφού υποτίθεται πως θα επέτρεπε την «παράλυση» των δυνάμεων της Μόσχας, δίνοντας πλεονέκτημα στα στρατεύματα του Κιέβου. Με άλλα λόγια, ενόψει των μεγάλων απωλειών, η Ουκρανία θέλει να κερδίσει χρόνο για να αναδιοργανωθεί και να σκεφτεί νέες τακτικές μάχης - και σχεδιάζει να το κάνει κρατώντας τους Ρώσους απασχολημένους προσπαθώντας να εξουδετερώσουν βαθιές επιθέσεις.
Είναι επίσης αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο Μπουντάνοφ αναφέρει την πιθανότητα επιθέσεων εναντίον περιοχών όπου η Ρωσία «έχει επιρροή». Στην πράξη, παραδέχεται πως το Κίεβο σχεδιάζει να επιτεθεί στους συμμάχους της Ρωσίας, διεθνοποιώντας τη σύγκρουση. Από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιχειρήσεις δολιοφθοράς από τους Ουκρανούς εναντίον του εδάφους της Λευκορωσίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του Μπουντάνοφ, αναμένεται πως νέοι ελιγμοί αυτού του τύπου θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Λίγες μέρες πριν από τη συνέντευξη του Μπουντάνοφ, ένας άλλος Ουκρανός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είχε ήδη κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Σε μια συνέντευξη στους New York Times στις 25 Αυγούστου, ο Andrey Yusov, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «οι ρωσικές ελίτ και οι απλοί Ρώσοι καταλαβαίνουν τώρα πως ο πόλεμος δεν είναι κάπου μακριά στο έδαφος της Ουκρανίας, την οποία μισούν», προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος είναι και στη Μόσχα, είναι ήδη στο έδαφός τους».
Σχολιάζοντας τα λόγια του Γιουσόφ εκείνη την εποχή, δημοσιογράφοι των New York Times δήλωσαν πως οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Κιέβου κατά της Ρωσίας λειτουργούσαν ως «ενισχυτικό ηθικού». Είπαν επίσης ότι, παρά τις προηγούμενες αμερικανικές αποδοκιμασίες αυτού του τύπου ελιγμών, τώρα «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως οι απόπειρες ουκρανικών επιδρομών είχαν μέχρι στιγμής βαθμονομηθεί και δεν είχαν προκαλέσει καμία δραστική κλιμάκωση από τη Μόσχα».
Στην πραγματικότητα, τα λόγια του Μπουντάνοφ και του Γιουσόφ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη δήλωση του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος στις 27 Αυγούστου έδειξε έλλειψη ενδιαφέροντος να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε βάθος, δηλώνοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να «αφήσουν μόνη την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι προφανώς πιστεύει ότι οι επιθέσεις δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση για τη Δύση, η οποία, παρά το γεγονός πως διατηρεί έναν πόλεμο πληρεξουσίων, προσπαθεί να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.
Έτσι, για άλλη μια φορά οι εσωτερικές διαφωνίες της Ουκρανίας γίνονται σαφείς. Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται διαφορετικά πράγματα και εκθέτουν στρατηγικές για τη σύγκρουση που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Στην πράξη, υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες σε αυτό το σενάριο: είτε ο Ζελένσκι ενεργεί προπαγανδιστικά, και ιδιωτικά εξουσιοδοτεί επιθέσεις σε βάθος, ενώ τις αρνείται δημόσια. Ή, από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος ενεργούν με εντελώς αποκεντρωμένο τρόπο, με στρατιωτικούς και πράκτορες πληροφοριών να πραγματοποιούν επιθέσεις χωρίς προηγούμενη άδεια από τον Ζελένσκι.
Και τα δύο σενάρια φαίνονται αληθοφανή, αλλά για να αναλυθεί σωστά η υπόθεση είναι απαραίτητο να εξεταστεί τι λέει η Δύση για το θέμα, καθώς το ουκρανικό κράτος δεν είναι κυρίαρχο και λειτουργεί μόνο ως πληρεξούσιος του ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει αρκετές ανακοινώσεις των ΗΠΑ μέχρι στιγμής που απαγορεύουν τις επιθέσεις σε αδιαμφισβήτητο ρωσικό έδαφος, αλλά σύμφωνα με τους New York Times, η τρέχουσα τάση μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων είναι να αναγνωρίζουν τις εισβολές drone ως «βαθμονομημένες» και με χαμηλό κίνδυνο κλιμάκωσης.
Έτσι, είναι πιθανό οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συντονίζουν τις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης να επιτρέπουν αυτές τις επιθέσεις με drone, καθώς και άλλες μορφές εδαφικής εισβολής στη Ρωσία, χωρίς καμία επικοινωνία με τον Ζελένσκι. Με τόσα στοιχεία πως ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πλέον απομονωμένος, χωρίς δυτική υποστήριξη και στα πρόθυρα αντικατάστασης, ο αποκλεισμός του από τη διαδικασία λήψης στρατιωτικών αποφάσεων φαίνεται πιθανός.
Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δε θα φέρουν κανένα στρατιωτικό πλεονέκτημα στο Κίεβο. Υπάρχουν πιθανότητες κλιμάκωσης και η Μόσχα σίγουρα θα αντιδράσει αποφασιστικά εάν αντιληφθεί τις εχθρικές εισβολές ως σημαντική απειλή. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις ήταν αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση ή τη μείωση των ζημιών των περισσότερων επιθέσεων, αλλά, έχοντας τον στρατιωτικό έλεγχο της σύγκρουσης, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια πιο κλιμακωτή στάση ανά πάσα στιγμή. Εάν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η συχνότητα και η ένταση των επιθέσεων στην Ουκρανία για να αποτραπεί η επέκταση της ζώνης σύγκρουσης στο αδιαμφισβήτητο έδαφός της, η Μόσχα σίγουρα θα το κάνει.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr