Ο Γερμανός καγκελάριος να μην ανακατεύεται στις πολωνικές εκλογές - Βαρσοβία

Polish Foreign Minister Zbigniew Rau speaks at an event in Bratislava, Slovakia, om May 30, 2023. Μichal Cizek / ΑFΡ
Freepen.gr - Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιχείρησε να παρέμβει στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου. Η επίπληξη ήρθε αφού ο Σολτς εξέφρασε ανησυχίες για το σκάνδαλο των θεωρήσεων [visa] έναντι μετρητών, το οποίο έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα της εκστρατείας.

"Η τελευταία δήλωση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς παραβιάζει τις αρχές της κυρίαρχης ισότητας των κρατών, η οποία αποτελεί το θεμέλιο των σχέσεων καλής γειτονίας και της φιλικής συνεργασίας με την Πολωνία", έγραψε ο Ράου στο Χ (πρώην Twitter) την Κυριακή, προσθέτοντας πως οι πολωνικές εσωτερικές υποθέσεις βρίσκονται εκτός της αρμοδιότητας του καγκελαρίου.

"Οι δηλώσεις σχετικά με αυτό δείχνουν μια προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του πολωνικού κράτους και την τρέχουσα εκλογική εκστρατεία στην Πολωνία", δήλωσε ο Ράου. Ζήτησε από τον Σολτς να "σεβαστεί την κυριαρχία της Πολωνίας και να αποφύγει δηλώσεις που βλάπτουν τις αμοιβαίες σχέσεις μας”.

Ο Σολτς ζήτησε νωρίτερα "διευκρινίσεις" από τη Βαρσοβία για τους ισχυρισμούς ότι η πολωνική κυβέρνηση είχε ανεχθεί ένα παράνομο σύστημα θεωρήσεων που περιλαμβάνει μετανάστες από χώρες εκτός της ΕΕ. Ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής "πρόσθετων μέτρων" στα σύνορα με την Πολωνία, ενώ το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τον Πολωνό Πρέσβη για το θέμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail