[ΓΝΩΜΗ] Η Τουρκία ευνοεί τον Πούτιν και τους πραξικοπηματίες στο Σαχέλ/Δυτική Αφρική

Niger's servicement stand guard as supporters of Niger's National Concil of Safeguard of the Homeland (CNSP) gather ouside the Nigerien and French airbase in Niamey on September 3, 2023, as protesters gather to demand the departure of the French army from Niger. (Photo by ΑFΡ)
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν αναπτύξει μια φιλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες που είναι εξαιρετικά ρεαλιστική.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά συνέπεια, η Τουρκία και η Ρωσία διατηρούν στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς παρά το γεγονός ότι και τα δύο έθνη υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα μέρη σε πολλές ζώνες συγκρούσεων, όπως η περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, η Ουκρανία, η Συρία και η Λιβύη, για να αναφέρουμε μερικές.

Ωστόσο, αυτά τα ευρείας κλίμακας αντικρουόμενα συμφέροντα ασφαλείας δεν εμπόδισαν τους δύο να συνεργαστούν στη Συρία ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Άγκυρα και η Μόσχα κάνουν αυτήν την στιγμή ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να πατήσουν η μία στα δάχτυλα της άλλης στη Δυτική Αφρική και στο Σαχέλ, όπου και οι δύο χρησιμοποιούν πρόσφατες απόπειρες πραξικοπήματος για να σπάσουν την επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή.

Ο Ερντογάν έχει συχνά επικρίνει τους πρώην αποικιακούς ηγεμόνες της ηπείρου, αλλά πρόσφατα επέκρινε για πρώτη φορά έναν αφρικανικό θεσμό μιλώντας ενάντια στην απόφαση της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) για στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα.

Ενώ χιλιάδες πραξικοπηματίες διαδήλωσαν κατά της Γαλλίας, και πολλοί από αυτούς κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες μπροστά από τη Γαλλική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, ορισμένοι διαδηλωτές κατά της Γαλλίας κραδαίνοντας πολλές φορές τουρκικές σημαίες φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ερντογάν.

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση της ECOWAS να επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα είναι σωστή. Η στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα θα σήμαινε πως η αστάθεια θα εξαπλωθεί σε πολλές αφρικανικές χώρες. Ελπίζω να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στο Νίγηρα το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Η τουρκική παρουσιάστρια του Halk TV Aysenur Arslan ανέφερε στο πρόγραμμα της ότι η Τουρκία και η Ρωσία συνεργάζονται στη Δυτική Αφρική και υποστηρίζουν στρατιωτικές χούντες στο Μάλι και το Νίγηρα.

Ο Αρσλάν είπε πως ο πρόεδρος προώθησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό τον Ιούλιο και έπεισε τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ να αγοράσουν τα drones, τα οποία κατασκευάζονται από την Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., την εταιρεία του γαμπρού του, Selçuk Bayraktar.

Και ο Μπαϊρακτάρ υποστηρίζει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν σε ζώνες συγκρούσεων.

Ένας άλλος εξέχων δημοσιογράφος, ο Yuksel Aytuğ, ο οποίος γράφει μια στήλη στην φιλική προς τον Ερντογάν εφημερίδα Daily Sabah, χαρακτήρισε το πρόσφατο πραξικόπημα στο Μάλι «κίνημα ελευθερίας». Ο Aytuğ έγραψε πως «το κίνημα ελευθερίας του Μάλι πέτυχε χάρη στην ένοπλη υποστήριξη από την Τουρκία και τη Ρωσία». Ο Aytuğ σχολίασε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ειδικότερα, τρομοκρατούσαν τη γαλλική κυβέρνηση και ενθάρρυναν τον στρατιωτικό διοικητή του Μάλι να πραγματοποιήσει το πραξικόπημα το 2021.

Ο Νίγηρας είναι στρατηγικά σημαντικός για τους στόχους του Ερντογάν, επειδή η χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία συνορεύει με τη Λιβύη, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική παρουσία και έχει κάνει μεγάλες οικονομικές επενδύσεις από τότε που οι τουρκικές δυνάμεις υποστήριξαν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη και απέτρεψαν το Τομπρούκ του στρατηγού Khalifa Haftar. με έδρα τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) από την ανάληψη της εξουσίας στην Τρίπολη το 2019.

Όπως και με τη Λιβύη, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Νίγηρα χρονολογούνται από την πρώιμη οθωμανική εποχή. Οι πρώην φιλοδυτικοί κοσμικοί άρχοντες της Τουρκίας παραμέλησαν την Αφρική για δεκαετίες, αλλά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν άνοιξε πρεσβεία στο Niamey το 2012, μεταξύ πολλών άλλων διπλωματικών αποστολών σε αφρικανικές πρωτεύουσες.

Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα αρκετές συμφωνίες οικονομικής και ιδιαίτερα στρατιωτικής συνεργασίας με το Νίγηρα. Έκτοτε, ο τουρκικός στρατός εκπαιδεύει Νιγηριανούς στρατιώτες και ο Νίγηρας έχει αποκτήσει έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και αεροσκάφη μάχης Hürkuş-B στο πλαίσιο της εξοπλιστικής συμφωνίας του Νοεμβρίου 2021.

Το Nordic Monitor ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ενισχύει τους δεσμούς της με τους ηγέτες της χούντας του Μάλι μέσω στρατιωτικής βοήθειας, εκπαίδευσης, εμπορίου και επενδυτικών προγραμμάτων για τον περιορισμό της δυτικής επιρροής στην Αφρική.

Ο ιστότοπος ανέφερε πως ο τότε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ φιλοξένησε τον ομόλογό του από το Μάλι, Σάντιο Καμάρα, και την ομάδα του, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τους δεσμούς τους με τον όμιλο Wagner της Ρωσίας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας παρουσιάστηκαν μαζί με ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη Albatros L9 σε στρατιωτική τελετή στο Μάλι το Μάρτιο. Οι πρεσβευτές της Τουρκίας και της Ρωσίας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, της οποίας προήδρευσαν ο αρχηγός της χούντας της χώρας, συνταγματάρχης Assimi Goïta, και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας του Μάλι, στρατηγός Alou Boï Diarra.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει τα πρόσφατα πραξικοπήματα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, στη Γουινέα (Σεπτέμβριος 2021), στην Μπουρκίνα Φάσο (Σεπτέμβριος 2022), στο Μάλι (Μάιος 2021), στο Νίγηρα (Ιούλιος 2023) και πιο πρόσφατα στην Γκαμπόν (Αύγουστος 2023).

Πράγματι, ο Ερντογάν και οι ομάδες του διαδίδουν αντιγαλλική προπαγάνδα στην Τουρκία και διεθνώς από τότε που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας εντάθηκαν λόγω διαφωνιών για τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις προμήθειες όπλων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την αντιτρομοκρατική επιχείρηση Serval της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2013, λέγοντας ότι η Γαλλία επεκτείνει την επιρροή της στις πρώην αποικίες της όπως το Μάλι και ο Νίγηρας, με την Άγκυρα να προτείνει λύσεις υπό την ηγεσία της Αφρικής για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή.

Η επιρροή της Τουρκίας στο Σαχέλ είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Κίνα, αλλά οι ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την περιοχή είναι ισχυροί και η τουρκική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενθαρρύνει τους ηγέτες της χούντας της Δυτικής Αφρικής να περιορίσουν τους αμυντικούς δεσμούς τους με μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Γαλλία .

Δεν είναι χωρίς κάποια ειρωνεία πως ο Ερντογάν επέκρινε τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και η Τουρκία διέκοψε στη συνέχεια όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο για 10 χρόνια. Είναι ακόμη πιο ειρωνικό ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει διεθνή αλληλεγγύη από την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν, υποστηρίζει ή διατηρεί στενούς δεσμούς με τους πραξικοπηματίες στις χώρες του Σαχέλ.

Στη γειτονική Συρία, ο Ερντογάν συνεργάστηκε με τον Πούτιν για να περιορίσει την παρουσία των ΗΠΑ και της Δύσης πέρα ​​από τα σύνορα. Αλλά από τότε που η Ουάσιγκτον και η ΕΕ επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Πούτιν επεκτείνει τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς του με τα αφρικανικά κράτη, καθιστώντας αυτόν και τον Ερντογάν τους νέους παίκτες στη Δυτική Αφρική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail