Φοιτήτρια ή κατάσκοπος; Η περίεργη περίπτωση της Ισραηλινής που εξαφανίστηκε στο Ιράκ

Η ανεξάρτητη ειδησεογραφική πύλη The Cradle στις 5 Ιουλίου δημοσίευσε την είδηση ​​της εξαφάνισης της ισραηλινής πολίτη Elizabeth Tsurkov στο Ιράκ, με βάση πληροφορίες από πηγές ασφαλείας στη χώρα.

Του Ντέιβιντ Μίλερ - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την εξαφάνισή της, ισχυριζόμενος ότι την απήγαγε η ιρακινή αντιστασιακή ομάδα Kataeb Hezbollah - έναν ισχυρισμό που η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η Tsurkov είναι εγγεγραμμένη ως Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ και λέγεται ότι είναι γνωστή «αντικατοχική» ακτιβίστρια στη Σιωνιστική οντότητα. Η είδηση ​​εμφανίστηκε περίπου τρεις μήνες αφότου φέρεται να εξαφανίστηκε στο Ιράκ.

Δεν άργησε να ανακαλυφθεί μια σειρά από παλιά tweets που έδειχναν πως βρισκόταν στις στρατιωτικές πληροφορίες ενώ βρισκόταν στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και ότι είχε παραμείνει στις ισραηλινές στρατιωτικές εφεδρείες τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2011.

Ήταν δυνατόν, αναρωτιόταν ο κόσμος, να βρισκόταν στο Ιράκ για κακόβουλους σκοπούς;

Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές της προέβησαν σε ουρλιαχτά αγανάκτησης για την υπεράσπισή της, λέγοντας πως ήταν αντισιωνίστρια με αρχές ή τουλάχιστον αντικατοχική ακτιβίστρια (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και φίλη των Παλαιστινίων.

Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια, την υπερασπίστηκε επίσης στο Twitter, αναφέροντας ότι βρίσκεται στο Ιράκ και κάνει έρευνα πεδίου.

Ωστόσο, οι κανόνες της έρευνας του Πρίνστον απαγορεύουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να ταξιδεύουν σε χώρες της «Κατηγορίας Χ», όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το Ιράκ αναφέρεται ως χώρα της κατηγορίας Χ.

Επιπλέον, η Tsurkov φέρεται να ταξίδεψε με το ρωσικό διαβατήριό της και έτσι έκρυψε την ιδιότητά της ως ισραηλινής πολίτη (πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη χώρα).

Η δήλωση του Σιωνιστικού καθεστώτος δίνει μια πιθανή ένδειξη για αυτό το ρητό πως επισκεπτόταν με «δική της πρωτοβουλία» και επομένως όχι επίσημα ως φοιτήτρια.

Αυτό θα της επέτρεπε να παραβιάσει τους κανόνες και θα της έδινε επίσης μια εύλογη κάλυψη εάν ήταν εκεί σε κάποιο είδος αποστολής κατασκοπείας για τη Μοσάντ του ισραηλινού καθεστώτος ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Ωστόσο, σίγουρα θα δημιουργούσε ερωτήματα για το Πρίνστον που επιβεβαίωναν τον ρόλο της ως ερευνήτριας. Όπως είδαμε το να ταξιδέψει για να κάνει έρευνα για το διδακτορικό της θα ήταν σαφής παραβίαση των κανόνων έρευνας του ιδρύματος, κάτι που θα απαγορευόταν σύμφωνα με τους κανόνες.

Επιπλέον, φαίνεται πως η Τσούρκοφ ταξίδεψε παράνομα στο Λίβανο για τρεις μήνες, πάλι με το ρωσικό διαβατήριό της. Είναι σημαντικό ότι δε κάνει έρευνα στον Λίβανο για το διδακτορικό της.

Όταν βρισκόταν στο Ιράκ, η Τσούρκοφ γνωστοποίησε σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης (στα αραβικά) ότι δεν ήταν μουσουλμάνα και επίσης πως ήταν αντίθετη στην «ανατολική» επιρροή στο Ιράκ, εννοώντας το ρόλο του Ιράν.

Το πώς το συζήτησε αυτό θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ως ενθαρρυντική αντίθεση στο Ιράν ή τους Ιρακινούς συμμάχους του, όπως η Kataeb Hezbollah στην αραβική χώρα. Αυτό θα φαινόταν ένας εύλογος λόγος για να τεθεί υπό κράτηση από την ομάδα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής της η Τσούρκοφ είχε πολλές εμπειρίες με υπηρεσίες πληροφοριών. Κατά την περίοδο που φαινομενικά ήταν έφεδρη των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, η Τσούρκοφ συμμετείχε στην έρευνα και την υπεράσπιση για την υποστήριξη της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, συνεργαζόμενη απευθείας με οργανώσεις που είναι γνωστές ως αποκόμματα ή πληρεξούσιοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών, όπως η Bellingcat, το Atlantic Council και μια προφανής περικοπή της CIA, το New Lines.

Αλλά οι συνδέσεις πάνε πολύ πίσω.

Ξεκίνησαν όταν ήταν παιδί. Οι γονείς της, Arkady και Ira, που τώρα ζουν σε έναν παράνομο οικισμό στην Παλαιστίνη, ήταν πρώην πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης.

Ενώ ήταν εκεί, συμμετείχαν σε μια επιχείρηση σιωνιστικών πληροφοριών που διεξήχθη από την εξαιρετικά μυστική υπηρεσία πληροφοριών Nativ. Ηγέτης της επιχείρησης στη Σοβιετική Ένωση ήταν ο Ανατόλι Σχαράνσκι (σήμερα γνωστός ως εξέχων Ισραηλινός πολιτικός με το σιωνιστικό του όνομα Natan Sharansky).

Η εκστρατεία περιλάμβανε τη δημιουργία της ψευδούς ιδέας ότι υπήρχε ένας «νέος κόκκινος αντισημιτισμός» στη Σοβιετική Ένωση. Ο πατέρας της Ελισάβετ, ο Αρκάδι, ήταν ο συγγενής του Σαράνσκι στη φυλακή. Ο γιος του Σαράνσκι έγραψε ένα άρθρο για την Ελισάβετ στους New York Times, με τίτλο «Η γενναία, λαμπρή φίλη μου».

Οι γονείς της αργότερα έφυγαν από τη Ρωσία για τη Σιωνιστική αποικία και η Τσούρκοφ ζούσε στο Κιμπούτς Νιρ Ντέιβιντ, συνδεόμενος με τη Χασόμερ Χατζαΐρ, τη «σοσιαλιστική» σιωνιστική ομάδα.

Όπως έχω σημειώσει αλλού, αυτή είναι μια ομάδα που ισχυρίζεται πως είναι σοσιαλιστική αλλά που αρνήθηκε να επιτρέψει στους Άραβες να ενταχθούν στα Κιμπούτζιμ τους και ήταν από κάθε άποψη ενθουσιώδεις συμμετέχοντες στην εθνοκάθαρση της Νάκμπα.

Οι Τσούρκοφ αργότερα εγκαταστάθηκαν στον παράνομο οικισμό Kfar Eldad στο Gush Etzion κοντά στη Χεβρώνα. Σε ηλικία 9 ετών, η Τσούρκοφ γιόρτασε τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού από έναν εξτρεμιστή σιωνιστή. Ο δολοφόνος του «αναφέρεται σε πολλούς ισραηλινούς κύκλους», όπως αναφέρει το Jewish News.

Αφού εντάχθηκε στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών κατά την εισβολή στο Λίβανο το 2006, παρέμεινε έφεδρη μέχρι τουλάχιστον το 2011. Από τότε, συνέχισε να εργάζεται σε υπηρεσίες πληροφοριών, αν και ίσως χωρίς να είναι αξιωματικός σε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία.

Είναι καταχωρισμένη ως Ερευνητική Συνεργάτης στο Forum for Regional Thinking στο Τελ Αβίβ. Το φόρουμ ιδρύθηκε από τον πρώην αξιωματικό των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών Dror Ze'evi, γιο του πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της Mossad, Benjamin Ze'evi.

Η Τσούρκοφ είναι επίσης συνδεδεμένη με το σκληροπυρηνικό νεοσυντηρητικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, ένα συγκρότημα που έφυγε από την πανεπιστημιούπολη το 1970 από αντιπολεμικούς διαδηλωτές εν μέσω αποκαλύψεων για τους δεσμούς του με το Πεντάγωνο και τη CIA.

Μπορεί να τη δει να συζητά για τη Συρία στο FPRI τον Απρίλιο του 2020 στο YouTube.

Η Τσούρκοφ εργάστηκε ως σύμβουλος με το Atlantic Council και τη μονάδα έρευνας και προπαγάνδας ανοιχτού κώδικα Intelligence, τα Digital Forensic Labs, σε ένα έργο που περιελάμβανε επίσης συνεργασία με την Belling Cat, το MI6 cutout.

Η μελέτη με τίτλο Breaking Ghouta προώθησε την απαξιωμένη πλέον υπόθεση πως οι επιθέσεις με χημικά όπλα είχαν πραγματοποιηθεί από τη συριακή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, οι υποτιθέμενες επιθέσεις «χλωρίου» που εξέτασε ο OPCW ήταν ψευδείς επιθέσεις και οι δύο βασικές υποτιθέμενες επιθέσεις «Sarin» στη Ghouta (2013) και στο Khan Sheikhoun (2017) ήταν επίσης προβοκάτσιες.

Αυτές οι «επιθέσεις» που μερικές φορές περιελάμβαναν πραγματικές απώλειες αμάχων (και επομένως ισοδυναμούσαν με εγκλήματα πολέμου), παρήχθησαν και χορογραφήθηκαν από ομάδες αντιπροσώπων ανταρτών του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια μιας σειράς ΜΚΟ χρηματοδοτούμενων από την MI6, «δημοσιογράφων πολιτών» και άλλων παραγόντων.

Μεταξύ εκείνων που αποδίδονται «ιδιαίτερες ευχαριστίες» στην έκθεση είναι το Mayday Rescue, η διακοπή της MI6 που έχει εμπλακεί η ίδια σε εγκλήματα πολέμου στη Συρία μέσω της εμπλοκής της σε προσποιητικές επιθέσεις με χημικά όπλα.

Πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν ότι εκτός από τον αποθανόντα Βρετανό ηγέτη της ομάδας – James Le Mesurier – ήταν πρώην πράκτορας των στρατιωτικών πληροφοριών, η τότε σύζυγός του Emma φέρεται να υπηρετούσε ως πράκτορας της MI6 κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με τη Mayday.

Με άλλα λόγια, η Ελισάβετ Τσούρκοφ μπορεί να αναγνωριστεί ως μέρος μιας επιχείρησης που κατευθύνεται από τις μυστικές υπηρεσίες στην Γούτα, είτε συνειδητά είτε άθελά της.

Ενδιαφέρουσα είναι και η σύνδεση της Τσούρκοφ με το New Lines. Είναι μια αμφίβολη δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, γεμάτη με νεοσυντηρητικούς φανατικούς της αλλαγής καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις προπαγάνδας του ΝΑΤΟ στη Συρία.

Φαίνεται να χρηματοδοτείται από εταιρεία πουλερικών, στην οποία έχει επενδύσει ο ιδρυτής και πρόεδρος Ahmed Alwani. Όμως, δεδομένου του ρόλου του στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, των αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου και των αμφίδρομων αλλαγών καθεστώτος και των συμφερόντων που εμπλέκονται, πιθανότατα είναι δίπλα στη CIA.

Ήταν η Τσούρκοφ σε αποστολή κατασκοπείας για τη Μοσάντ, την MI6 ή τη CIA στο Ιράκ; Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει πολλά χρόνια εμπειρίας – από την παιδική ηλικία – στενής σχέσης με πράκτορες πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της) και οργανώσεις και αποκόμματα γειτονικών πληροφοριών.

Η απλή παρουσία της στο Ιράκ ήταν παράνομη και θα έδινε το δικαίωμα στις αρχές να την κρατήσουν, αλλά οι πρόσθετες πολλαπλές διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών λένε μια εντελώς πιο θολή ιστορία.

* Ο David Miller είναι ο παραγωγός και συν-παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής Palestine Declassified του Press TV. Απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ τον Οκτώβριο του 2021 λόγω της υπεράσπισής της Παλαιστίνης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail