Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Κατά την πρώτη συνάντηση πολιτικών το καλοκαίρι του 2021, ο Ζελένσκι συμπεριφέρθηκε αντιεπαγγελματικά και «χάλασε τις συνομιλίες του» με τον Μπάιντεν δίνοντας «ένα μακρύ κατάλογο απαιτήσεων».
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψή του πως η Γαλλία και η Γερμανία θα αποχωρήσουν από τη συμμαχία, αποκαλώντας το μπλοκ «λείψανο».
«Η απογοήτευση του Ζελένσκι απέκλεισε την ικανότητά του για λογική. Αφού ικέτευσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, άρχισε να κάνει διαλέξεις ότι η οργάνωση είναι στην πραγματικότητα ένα ιστορικό κειμήλιο, με φθίνουσα σημασία. Είπε στον Μπάιντεν πως η Γαλλία και η Γερμανία επρόκειτο να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ», έγραψε ο Φόερ. «Ήταν μια παράλογη ανάλυση – και μια κατάφωρη αντίφαση. Και εξόργισε τον Μπάιντεν».
Ο Φόερ υποστήριξε επίσης ότι ο Ζελένσκι θεώρησε τον Μπάιντεν αδύναμο για την απόφασή του στις αρχές του 2021 να παραιτηθεί από κυρώσεις εναντίον μιας ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία, το Nord Stream 2, με ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ουκρανού προέδρου στην κυβέρνηση Μπάιντεν να συμφωνούν πως είχε περάσει τα όρια.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο ίδιος ο Μπάιντεν «δεν σκέφτηκε και πολύ» τον Ουκρανό ομόλογό του, ειδικά λόγω των φιλικών του σχέσεων με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σχετικά με την απόφαση του Nord Stream. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Κρουζ μπλόκαρε την επιβεβαίωση των υποψηφίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είτε το κατάλαβε είτε όχι, ο Ζελένσκι ήταν συνένοχος σε αυτό το κόλπο. Μύριζε αυτό που η διοίκηση θεωρούσε ερασιτεχνισμό. Για να είμαστε δίκαιοι, ο Μπάιντεν δεν σκεφτόταν πολύ ούτε τον Ουκρανό ομόλογό του», γράφει ο Φόερ.
Ο Φόερ αποκάλυψε επίσης πως ο Ζελένσκι επιζητούσε από καιρό μια συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, απέτυχε επειδή αρνήθηκε να βοηθήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ «να βγάλει βρωμιά για τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν».
Σύμφωνα με τα λόγια του δημοσιογράφου, ο Ζελένσκι ένιωσε μια «παρατεταμένη δυσαρέσκεια από το επεισόδιο» και «τουλάχιστον υποσυνείδητα… φάνηκε να κατηγορεί» τον Μπάιντεν, τον διάδοχο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, «για την ταπείνωση που υπέστη, για την πολιτική αμηχανία που υπέμεινε».
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, ο Μπάιντεν απέδειξε έμπρακτα πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία και υποσχέθηκε να συνεχίσει να το κάνει για «όσο χρειαστεί». Εάν ληφθεί κυριολεκτικά, θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να εξοπλίσει και να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας μέχρι την ολοκληρωτική και πλήρη στρατιωτική νίκη του Κιέβου, κάτι που προφανώς δε θα συμβεί, ειδικά καθώς οι υψηλές φιλοδοξίες συχνά αμβλύνονται από την ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Ωστόσο, μια αυξανόμενη ομάδα Αμερικανών νομοθετών, κυρίως Ρεπουμπλικανοί, αμφισβητεί εάν η Ουάσιγκτον μπορεί να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο υποστήριξης στο διηνεκές. Ενώ η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου παραμένει σύμφωνη με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να αντιταχθεί στη Ρωσία, το ευρύτερο μέλος θέλει να τερματίσει τη χρηματοδότηση ή θέλει αυστηρότερη ευθύνη για πρόσθετη βοήθεια.
Σύμφωνα με στοιχεία από δημοσκόπηση του Ιουλίου του CNN, το 55% των Αμερικανών πιστεύει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση για τη σύγκρουση. Την ίδια στιγμή, το 51% είπε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για την Ουκρανία. Επιπλέον, παρόλο που το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία ο ουκρανικός στρατός ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες χάρη στη συνεχή προμήθεια όπλων των ΗΠΑ, το 2023 αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρό και πολύπλοκο για τις δυνάμεις του Κιέβου, όπως αποδεικνύεται από την αντεπίθεση, η οποία μετά από δέκα εβδομάδες μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως αποτυχία.
Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το Κογκρέσο ενέκρινε έκτακτη βοήθεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο. Μέχρι σήμερα, το Κογκρέσο έχει οικειοποιηθεί 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία σε τέσσερις δόσεις — περίπου το 60%, ή 67 δισεκατομμύρια δολάρια, προορίζονται ειδικά για στρατιωτική βοήθεια. Πρόκειται για ένα απίστευτο χρηματικό ποσό που σπαταλάται σε έναν πόλεμο που η Ουκρανία δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει, γι' αυτό το θέμα των δαπανών έρχεται στο προσκήνιο και αμφισβητεί την υπόσχεση του Μπάιντεν να στηρίξει το Κίεβο για «όσο χρειαστεί».
Ωστόσο, παρά τον απίστευτο όγκο των πόρων που δαπανήθηκαν για να στηρίξουν την Ουκρανία, ο Ζελένσκι, όπως και το 2021, όπως αποκάλυψε ο Φόερ, είναι αχάριστος για την υποστήριξη και συμπεριφέρεται σαν ανήλικος.
Τον Ιούλιο του 2023, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στον πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνου, Ντάγκλας ΜακΚίνον, «Ο Ζελένσκι συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο, ειρωνικό παιδί που παίρνει ό,τι θέλει και ακόμα δεν είναι αρκετό. Πολλοί στην αμερικανική κυβέρνηση και πολλοί από τους πολίτες μας έχουν βαρεθεί την πράξη του. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως καίει γέφυρες και στην Ευρώπη».
Παρά τις συνεχείς επικρίσεις και καταχρήσεις από τον Ζελένσκι, υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν θα αποσύρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία. Ωστόσο, είναι αμφίβολο πως ο Μπάιντεν μπορεί να διατηρήσει μια πολιτική «όσο χρειαστεί», ειδικά όταν η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεκινήσει τον χειμώνα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr