«Εσείς είστε το πρόβλημα» - Οι γαλλικές επιχειρήσεις δε θα συμμορφώνονται πλέον με την ΕΕ

Στο πλαίσιο της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης, οι γαλλικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μια αυξανόμενη τάση να αψηφούν τις οικονομικές οδηγίες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η ευδιάκριτη περιφρόνηση χρησιμεύει ως ηχηρή έκκληση για δράση, που φέρει αναμφισβήτητα την επιρροή του Προέδρου Μακρόν.

Όπως αναφέρει το Euractiv, οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως προκαλεί μια αίσθηση απογοήτευσης και όχι ελπίδας.

Το MEDEF, το κατεξοχήν σωματείο γαλλικών επιχειρήσεων, έχει εκφράσει φωναχτά τη δυσαρέσκειά του για τις πολιτικές της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Patrick Martin, τον Πρόεδρο της MEDEF, η ΕΕ έχει κολλήσει σε ένα «παραλήρημα δημιουργίας κανόνων», το οποίο εμποδίζει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο πλαίσιο μιας ταραχώδους περιόδου που χαρακτηρίζεται από επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μάρτιν τόνισε την ύψιστη σημασία να παρέχεται στις επιχειρήσεις ενισχυμένη διαφάνεια στον τομέα της δημιουργίας κανόνων.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες απαιτούν μια συνεπή, καλά καθορισμένη και σταθερή πορεία προς τα εμπρός, όχι μόνο ως απάντηση στην οικολογική κρίση αλλά και για την αντιμετώπιση μυριάδων προκλήσεων που περιλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, κοινωνία, τεχνολογία, δημοκρατία, γεωπολιτική και χρηματοοικονομική.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το επιτρέπει να συμβεί αυτό.

Οι Βρυξέλλες είναι το πρόβλημα

Ιδιαίτερα επεσήμανε την ακανόνιστη δημιουργία κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πηγή σημαντικής απογοήτευσης και εκνευρισμού, υποστηρίζοντας ότι συχνά αποτυγχάνει να παρέχει τον κατάλληλο χρόνο στον ιδιωτικό τομέα για να προσαρμοστεί, προκαλώντας έτσι αγανάκτηση.

Η MEDEF, που αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο δίκτυο 190.000 εταιρειών και περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, προειδοποίησε έντονα για τον αποκλεισμό της πυρηνικής τεχνολογίας ως βιώσιμου μέσου για τη διευκόλυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζοντας την ανάγκη για μια φωνή με μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες σχετικά με κρίσιμα ζητήματα όπως η ενέργεια και τα πυρηνικά, η στάση του MEDEF ευθυγραμμίζεται με τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των θεμάτων.

Πράγματι, η προοπτική του Martin είναι αληθινή καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει και επιβάλλει συχνά νέους κανονισμούς στις οικονομίες των μελών, υπογραμμίζοντας τη συνεχή πρόκληση της προσαρμογής σε εξελισσόμενα πρότυπα και πολιτικές.

Η αδιάκοπη επιδίωξη της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμεύει ως εξέχον παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας και τη σοβαρή ενεργειακή κρίση πέρυσι, η Επιτροπή της ΕΕ δεσμεύτηκε να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έως το 2030, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης στο 45%.

Αυτή η οδηγία προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες μεταξύ των διαφόρων εθνών της ΕΕ, με τη Γαλλία να είναι ιδιαίτερα σθεναρή υπέρ της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της πράσινης ενέργειας. 

Ρυθμιστικό Break του Μακρόν

Ωστόσο, η ΕΕ παρέμεινε ανένδοτη στην στάση της. Επιπλέον, η MEDEF τόνισε το θέμα των φόρων παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι επιβαρύνουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα φορολογική επιβάρυνση επτά φορές μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες γερμανικές.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις φώναξαν ανοιχτά την ΕΕ και τους συμβούλευσαν να διορθώσουν τα άλογά τους πριν να είναι πολύ αργά. Κάλεσαν για «Ρυθμιστικό Διάλειμμα», κάτι που έχει αναφέρει συχνά στις ομιλίες του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Μάιο, όταν η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα που βυθίστηκε σε ύφεση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε να επανεξεταστεί η κατάσταση. Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θεσπίσει πληθώρα κανονισμών, ιδιαίτερα στον περιβαλλοντικό τομέα, ξεπερνώντας άλλα έθνη.

Ο Μακρόν υποστήριξε την εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών αντί για τη συνεχή τροποποίηση των κανόνων, εκφράζοντας την ανησυχία ότι τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποχώρηση κρίσιμων βιομηχανικών παραγόντων και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αέναες αλλαγές κανόνων είναι επιζήμιες για τις επενδύσεις και διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου επανέλαβε επίσης το αίσθημα του Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι τα υπερβολικά περιβαλλοντικά πρότυπα επιβαρύνουν τις εταιρείες.

Η ζήτηση για ρυθμιστική ελάφρυνση κερδίζει δυναμική σε όλη την Ευρώπη, με τις κλήσεις να γίνονται όλο και πιο θορυβώδεις.

Η MEDEF, η πιο σημαντική ένωση επιχειρήσεων της Γαλλίας, έχει διατυπώσει ένα έντονο μήνυμα: η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ως συνεισφέρουσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, οι γαλλικές επιχειρήσεις, ενισχυμένες από την στάση του προέδρου Μακρόν, προετοιμάζονται για μια δυναμική αντιπαράθεση.

Επίκειται μια κορυφαία μάχη μεταξύ της ΕΕ και των γαλλικών επιχειρήσεων; Εάν ναι, σίγουρα έρχεται για τις Βρυξέλλες μια αντιπαράθεση με εκτεταμένες επιπτώσεις για το μέλλον της κανονιστικής συμμόρφωσης στην Ευρώπη.

Η αποφασιστική στάση των γαλλικών επιχειρήσεων δημιουργεί την προοπτική να μη συμμορφώνονται πλέον με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αυτή η αλλαγή στη δυναμική συμμόρφωσης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με πιθανώς να ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι αντίστοιχοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail