Όντως ο Μασκ απέτρεψε το «Μίνι Περλ Χάρμπορ της Κριμαίας»;

Ο Έλον Μασκ συχνά απεικονίζεται ως αμφιλεγόμενη φιγούρα από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, ενώ τα πιο εναλλακτικά μέσα προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως κάποιου είδους «ήρωα κατά του κατεστημένου». Είχε προηγουμένως στοχοποιηθεί ακόμη και από το καθεστώς του Κιέβου επειδή φέρεται να αρνήθηκε να παράσχει τα assets του δικτύου του Starlink για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν είναι σαφές ποιο ήταν το ακριβές κίνητρό του για να το κάνει (ή αν το έκανε καν εξαρχής), αλλά μπορεί να υποτεθεί πως φοβόταν να πυροδοτήσει την οργή της Ρωσίας, μιας στρατιωτικής υπερδύναμης εξοπλισμένης με αντιδορυφορικά (ASAT) όπλα. Επιπλέον, η Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αγορές (καθώς και η βάση των επιχειρήσεων) για αρκετές από τις εταιρείες του Μασκ, απείλησε επίσης να αναπτύξει τα δικά της όπλα ASAT σε περίπτωση που το δίκτυο Starlink επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί εναντίον των δυνάμεων του Πεκίνου σε πιθανή αντιπαράθεση στην Ασία-Ειρηνικό.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ο Μασκ φέρεται να διέταξε μηχανικούς της SpaceX να κλείσουν κρυφά το δίκτυο Starlink κοντά στην ακτή της Κριμαίας πέρυσι για να διαταράξει αυτό που περιγράφεται ως κρυφή επίθεση «μίνι-Περλ Χάρμπορ» στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η θεωρία βασίζεται σε ένα απόσπασμα προσαρμοσμένο από τη νέα βιογραφία του Walter Isaacson με τίτλο "Elon Musk". Σύμφωνα με τα γραπτά του Isaacson, θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από τη νεοναζιστική χούντα επρόκειτο να πλησιάσουν τα πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ακτή ακίνδυνα». Το σκεπτικό του Μασκ φέρεται να βασίστηκε σε «έναν έντονο φόβο πως η Ρωσία θα απαντούσε σε μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με πυρηνικά όπλα, ένας φόβος που ωθήθηκε από τις συνομιλίες του Μασκ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους». Δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του Άιζακσον ή ότι ο Μασκ μίλησε ποτέ με Ρώσους αξιωματούχους.

Η ιδέα πως η Ρωσία θα απαντούσε με πυρηνικά όπλα είναι ένα πολύ κοινό τροπάριο που χρησιμοποιείται από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας που προσπαθεί να παρουσιάσει τη Μόσχα ως ανίκανη να καταφέρει οτιδήποτε χωρίς να χρησιμοποιήσει το «πυρηνικό χαρτί». Ωστόσο, ο ευρασιατικός γίγαντας έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να διακόπτει το πολυδιαφημισμένο δίκτυο Starlink του Μασκ με στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου (EW). Από την άλλη πλευρά, ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν ότι οι πλατφόρμες ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) του ΝΑΤΟ επρόκειτο να παρέχουν άμεση υποστήριξη στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου κατά τη διάρκεια αυτού του «μίνι-Περλ Χάρμπορ». Λόγω αυτού, ο Musk φέρεται να τράβηξε την πρίζα, καθώς πίστευε ότι θα είχε προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, αν είχε πραγματικά διακόψει μια τόσο σημαντική στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, η πιθανότητα να περπατά ελεύθερος είναι σχεδόν μηδενική.

Με απλούστερους όρους, καμία κυρίαρχη χώρα δεν θα επέτρεπε σε έναν άμαχο να παρεμβαίνει (πόσο μάλλον να αποτρέπει) στρατιωτικές επιχειρήσεις, ειδικά όχι τέτοιας κλίμακας. Έτσι, οι ισχυρισμοί του Μασκ για αυτό το «μίνι-Περλ Χάρμπορ» είναι αμφίβολοι, στην καλύτερη περίπτωση. Σύμφωνα με το CNN , ο Μασκ δεν απάντησε στο αίτημά τους για σχολιασμό, αν και απάντησε στο απόσπασμα από το βιβλίο του Άιζακσον στο Twitter (σήμερα επίσημα γνωστό ως X). Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το Starlink δεν ήταν ποτέ ενεργό πάνω από την Κριμαία και πως η νεοναζιστική χούντα υποτίθεται ότι έκανε ένα «έκτακτο αίτημα» στο SpaceX, ζητώντας να το ενεργοποιήσουν.

«Υπήρξε ένα έκτακτο αίτημα από τις κυβερνητικές αρχές να ενεργοποιηθεί το Starlink μέχρι τη Σεβαστούπολη», δήλωσε ο Μασκ, προσθέτοντας: «Η προφανής πρόθεση ήταν να βυθιστεί το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στόλου στο αγκυροβόλιο. Αν είχα συμφωνήσει με το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν ρητά συνένοχη σε μια μεγάλη πράξη πολέμου και κλιμάκωσης σύγκρουσης».

Το να μη θέλουμε να προκαλέσουμε κλιμάκωση που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια παγκόσμια θερμοπυρηνική σύγκρουση είναι σίγουρα αξιέπαινη – αν αυτό συνέβη στην πραγματικότητα. Ωστόσο, η στενή συνεργασία του Μασκ με το Πεντάγωνο θέτει σοβαρές αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να «σώσει τον κόσμο». Στην πραγματικότητα, ακόμη και η επιμονή του Μασκ πως η SpaceX δήθεν «δώριζε» δεκάδες χιλιάδες τερματικά Starlink στη νεοναζιστική χούντα αποδείχθηκε ψεύτικη, καθώς αρκετές πηγές αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πλήρωσε κρυφά για αυτά, ειδικά μέσω της USAID, μιας υπηρεσίας του State Department που λειτουργεί τακτικά ως εργαλείο αλλαγής καθεστώτος που χρησιμοποιείται από το εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών της Ουάσιγκτον DC.

Επιπλέον, ακόμη και ο ίδιος ο Isaacson παραδέχτηκε ότι η SpaceX έκανε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ που είχε ως αποτέλεσμα άλλα 100.000 νέα δορυφορικά πιάτα να σταλούν στο καθεστώς του Κιέβου στις αρχές του 2023. Ωστόσο, καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκει νέους τρόπους να διαταράξει το δίκτυο, το SpaceX υπέγραψε νέα συμβόλαια με το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης στρατιωτικοποίησης του δικτύου που υποτίθεται πως θα το μετατρέψει σε Starshield. Και αυτό απέχει πολύ από το μοναδικό στρατιωτικό συμβόλαιο που έχει ο Μασκ. Η ίδια η SpaceX βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε κρατικές συμβάσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά. Αναμενόμενο, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται ακριβώς (ούτε τους επιτρέπεται νόμιμα) να εκτοξεύουν πυραύλους δεμένους με κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Αλλά οι κυβερνήσεις, ειδικά τα υπουργεία Άμυνας τους, σίγουρα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η SpaceX συνεργάζεται επίσης στενά με άλλες εταιρείες από το περίφημο Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα των ΗΠΑ (MIC), όπως η σημερινή ναυαρχίδα του, η περιβόητη Lockheed Martin. Συγκεκριμένα, το 2018, η SpaceX είχε συμβόλαιο για την εκτόξευση των δορυφόρων GPS της Lockheed Martin σε τροχιά, ένα έργο αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η USAF ισχυρίστηκε ότι το έργο υποτίθεται πως θα ωφελούσε τους πολίτες, αυξάνοντας την ακρίβεια των συσκευών GPS, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι ένας από τους ισχυρότερους κλάδους του αμερικανικού στρατού βρισκόταν πίσω από αυτό μας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε. Η ίδια η ιδέα πως ένας οργανισμός του οποίου ο κύριος σκοπός είναι να σκοτώνει ανθρώπους με τις πολυάριθμες αερομεταφερόμενες πλατφόρμες του ενδιαφέρεται αποκλειστικά να μας παρέχει καλύτερη ακρίβεια στους Χάρτες Google είναι απλώς αστεία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail