«Βοηθήστε μας ή…» Η δυσοίωνη προειδοποίηση του Ζελένσκι προς την ΕΕ

Καθώς η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία φαίνεται να αμφιταλαντεύεται και οι ανησυχίες για τη διαφθορά αυξάνονται, ο Πρόεδρος Ζελένσκι εξέδωσε μια τρομερή προειδοποίηση προς την ΕΕ. Ακούγεται σαν απειλή που βασίζεται απλώς σε λέξεις. Αλλά το μόνο που είναι, είναι κενές λέξεις.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε διακριτικά μια προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι τα έθνη της ΕΕ που προσφέρουν καταφύγιο σε Ουκρανούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ουκρανική δυσαρέσκεια εάν μειώσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο.

Εκφράζει την ανησυχία του για μια αντιληπτή μείωση της υποστήριξης των δυτικών κυβερνήσεων προς την Ουκρανία, εμφανής στη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Ο Ζελένσκι υποστηρίζει πως η αποτυχία να στηρίξει την Ουκρανία συνεπάγεται ευθυγράμμιση με τη Ρωσία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση από τον Φεβρουάριο του 2022.

Προειδοποίηση Ζελένσκι για τις Βρυξέλλες

Τονίζει ότι οι δυτικοί ηγέτες, «χάνοντας την Ουκρανία», κινδυνεύουν με εκλογικές ήττες και αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους τους. Ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στη Δυτική Ευρώπη επιδεικνύουν γενικά καλή συμπεριφορά, οποιαδήποτε κακομεταχείριση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε δυσμενή αλλαγή της κατάστασης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος Zelensky φαίνεται να έλαβε ένα λεπτό μήνυμα: οι δυτικοί ηγέτες μπορεί να αποστασιοποιούνται από την ουκρανική σύγκρουση καθώς αρκετοί ηγέτες έχουν αλλάξει τους τόνους τους εναντίον της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο διέφερε από προηγούμενες επισκέψεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Blinken απέφυγε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην προμήθεια συστημάτων ATACMS στο Κίεβο. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο στρατηγός των ΗΠΑ Mark Milley εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν μπορεί να εκτείνεται πέρα ​​από άλλες 30 ημέρες.

Αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν μια πιθανή αλλαγή στην στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και μια εκ νέου βαθμονόμηση της στάσης τους απέναντι στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Κρίση ακεραιότητας της Ουκρανίας: Οι διπλωμάτες της ΕΕ κρούουν τον συναγερμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απηχεί τώρα τις ανησυχίες που εγείρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να εκφράζουν επικρίσεις για την Ουκρανία, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα διαφθοράς στη χώρα. Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για τη διάχυτη διαφθορά στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ διεφθαρμένη χώρα».

Αυτοί οι διπλωμάτες φοβούνται πως οι πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ζελένσκι μπορεί να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση του βαθιά ριζωμένου ζητήματος, προκαλώντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες.

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση από τον Ζελένσκι περιλαμβάνει την παραχώρηση μεγαλύτερης εξουσίας στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας για τη διερεύνηση της διαφθοράς, μια κίνηση που έχει συγκεντρώσει κριτική για τις πιθανές επιπτώσεις της. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Κίεβο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προειδοποίησε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία κλιμακώνεται.

Προέτρεψε την Ουκρανία να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας πως εξακολουθεί να απαιτείται πρόοδος στην εφαρμογή νόμων κατά των ολιγαρχών και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Επιπλέον, υπάρχουν φήμες ότι η Γερμανία αρνήθηκε ότι προμήθευε πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά.

Τα παιχνίδια μυαλού του Kuleba: το υποκείμενο της παρατήρησής του στον Baerbock

Και έτσι, η Ουκρανία επέλεξε να απειλήσει την ΕΕ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Zelensky ευθυγραμμίζονται με τις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba από την περασμένη εβδομάδα, όπου χλεύασε ανοιχτά τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Baerbock, δηλώνοντας: «Θα μας προμηθεύσετε πυραύλους τελικά. Είναι απλά ζήτημα χρόνου». Επομένως, απορρίπτει εντελώς τις ανησυχίες της Γερμανίας.

Ενώ οι προειδοποιήσεις του Προέδρου Ζελένσκι προς την ΕΕ είναι αυστηρές, η πιθανότητα να συσπειρωθούν οι Ουκρανοί πίσω του φαίνεται μικρή. Πρώτον, η δημοτικότητα του Zelensky στην Ουκρανία έχει πέσει σημαντικά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών τον θεωρεί υπεύθυνο για τα εκτεταμένα προβλήματα στην κυβέρνηση και τον στρατό, με το 78% να του αποδίδει άμεσα το θέμα.

Επιπλέον, αναφορές του POLITICO αναφέρουν πως ένας σημαντικός αριθμός Ουκρανών που επέστρεψαν στην πατρίδα τους εκφράζουν δυσαρέσκεια για την προσέγγιση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας. Πολλοί επίσης προσδοκούν μια άλλη εξέγερση του «Ευρωμαϊντάν» στο μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ευρεία υποστήριξη για την στάση του Ζελένσκι.

Έτσι, ενώ οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι είναι σαφείς, η έκταση της υποστήριξης από τους Ουκρανούς εντός και εκτός Ευρώπης παραμένει αβέβαιη δεδομένων αυτών των συναισθημάτων που κυριαρχούν.

Το 2022, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέκρινε τον Ζελένσκι για αυτό που αντιλαμβανόταν ως ατελείωτες απαιτήσεις. Φαίνεται ότι το 2023, η δυτική εστίαση στην Ουκρανία μπορεί τελικά να εξασθενίσει, αφήνοντας τον Ζελένσκι σε επισφαλή θέση. Η εξελισσόμενη κατάσταση θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις για την ηγεσία της Ουκρανίας και μπορεί να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail