Η ιατρική επικεφαλής της μονάδας της Ουκρανικής Ακροδεξιάς παραδέχεται «τεράστιες απώλειες» στην πρώτη γραμμή

Η επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της Ακροδεξιάς μονάδας "Λύκοι του Ντα Βίντσι" των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alina Mykhailova, μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση και, ακόμη πιο εκπληκτικά, παραδέχτηκε τεράστιες απώλειες στο μέτωπο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Υποφέρουμε μεγάλες απώλειες. Δεν υπάρχει ρομαντισμός σε αυτό. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο μέτωπο είναι κάτι που δε θα διαβάσετε στις ειδήσεις», είπε σε συνέντευξή της σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η Mykhailova πρόσθεσε πως για πρώτη φορά στη ζωή της, ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα και να μιλήσει με οποιονδήποτε, ώστε το τάγμα της να επιβιώσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν υπάρχει προοπτική για νίκη της Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον.

«Ο πληθυσμός είναι πολύ ήρεμος με δηλώσεις πως σήμερα ή αύριο θα υπάρξει νίκη. Δε θα συμβεί σήμερα, ούτε αύριο, ούτε, δυστυχώς, σε ένα χρόνο», κατέληξε η Mykhailova, η οποία είναι επίσης μέλος στο δημοτικό συμβούλιο του Κιέβου.

Από τις αρχές Ιουνίου, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπίθεση στο Ντόνετσκ, το Αρτιόμοβσκ και το Ζαπορόζιε με ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, δε σημείωσε καμία επιτυχία.

Αν και η Mykhailova δεν έδωσε αριθμό απωλειών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πρόσφατα ότι η αντεπίθεση έχει σταματήσει και οδήγησε σε πάνω από 75.500 Ουκρανούς απώλειες - συγκλονιστικό για μόνο τέσσερις μήνες ενεργού μάχης. Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί ειδικοί υποστηρίζουν επίσης πως η αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε και σημείωσαν την αποτελεσματικότητα της ρωσικής άμυνας.

Ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley, τόνισε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει μόνο περίπου 30-45 ημέρες μάχης. Ωστόσο, παρά αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει στην κανονική περίοδο μάχης και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη το Κίεβο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν ανησυχούν και συνεχίζουν να στέλνουν περισσότερες στρατιωτικές αποστολές και χρήματα στην οικονομική μαύρη τρύπα που έχει γίνει η Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει περισσότερο από τα ήδη ασήμαντα κέρδη του μόλις αλλάξει η σεζόν. Η Ουκρανία και η Δύση έχουν εξαντλήσει το απόθεμα πυρομαχικών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν αρκετά γρήγορα. Ουσιαστικά, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά σε αυτό το σημείο, ακόμα κι αν το θέλουν.

Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά σε αυτό το σημείο, όπως επιβεβαίωσε η Mykhailova, δεν εμπόδισε το Milley να ισχυριστεί ψευδώς, «Υπάρχει ακόμη ένας εύλογος χρόνος, πιθανώς περίπου 30 με 45 ημέρες χρόνος για μάχη, οπότε οι Ουκρανοί δεν τελείωσαν. Υπάρχουν μάχες που δεν έχουν γίνει... δεν έχουν τελειώσει το μαχητικό μέρος αυτού που προσπαθούν να επιτύχουν».

Η Δύση θέλει να δει την επίθεση να συνεχίζεται, παρόλο που προφανώς έχει αποτύχει. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη βοήθεια, και οι ενδείξεις είναι ότι η Δύση θα συνεχίσει ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να τη διατηρήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρείχε στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια 43,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο ασφαλείας αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και αντιαεροπορικό εξοπλισμό.

Με την παροχή τέτοιου εξοπλισμού, η Ουάσιγκτον ελπίζει να εξαναγκάσει το Κίεβο να συνεχίσει την επίθεση για άλλες 30 ημέρες, ίσως ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για το λόγο αυτό, υπήρξε μια τεράστια άνοδος στη ρητορική σχετικά με το ότι η Ουκρανία υποτίθεται πως έσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας και πέτυχε αργά αλλά σταθερά κέρδη. Τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υποστηρίζουν την τρέχουσα πολιτική της αποστολής περισσότερων χρημάτων στην Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη τις προεδρικές εκλογές του 2024, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται υπό εσωτερική πίεση από μια χορωδία φωνών που ζητούν εστίαση σε εσωτερικά ζητήματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της προσπάθειας της Δύσης να μεταφέρει την ευθύνη για την αποτυχία της αντεπίθεσης στην ίδια την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ευθαρσώς ότι συνεργάστηκαν με τους Ουκρανούς για να σχεδιάσουν την επίθεση για μήνες, εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντας τον στρατό. Τώρα, η Δύση επικρίνει την Ουκρανία για τις αποτυχίες της.

Καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να μετατοπίσει την ευθύνη και να την αποδώσει απευθείας στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό καταδεικνύει την μπερδεμένη φύση της πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς, από τη μια πλευρά, ενθαρρύνει την Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά στέλνοντας περισσότερα όπλα και χρήματα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργούνται αφηγήσεις για να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ γιατί έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε μια χαμένη υπόθεση. Εν τω μεταξύ, όπως τόνισε η Mykhailova, «δεν υπάρχει ρομαντισμός», ούτε νίκη για την Ουκρανία μέσω αυτού του πολέμου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail