Ο Ουκρανός βετεράνος των Ναζί εγκωμιάστηκε από τον Τριντό μόνο λίγες μέρες μετά την αμφιλεγόμενη διαμάχη με την Ινδία

Η εικόνα του Καναδού Πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έχει πάει από το κακό στο χειρότερο αφού τίμησε έναν Ουκρανό βετεράνο Ναζί στο κοινοβούλιο της χώρας κατά την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 22 Σεπτεμβρίου. Τιμώντας τον Yaroslav Hunka, βετεράνο του 14ου τμήματος Γρεναδιέρων των SS, έρχεται λίγες μόνο μέρες αφότου έκανε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Ινδίας για τον θάνατο ενός εξτρεμιστή Σιχ, που περιγράφεται από το Νέο Δελχί ως τρομοκράτης υπέρ του Χαλιστάν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Χούνκα καθόταν στη γκαλερί του κοινοβουλίου και είχε όρθιους χειροκροτητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα, ζήτησε συγγνώμη αφού η καναδική εβραϊκή ομάδα CIJA είπε ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένη» που γιορτάστηκε ένας βετεράνος μιας ναζιστικής μεραρχίας που συμμετείχε στο Ολοκαύτωμα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρότα έφτασε στο σημείο να πει πως ο 98χρονος ήταν «ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του», με εκείνους στο κτίριο να απαντούν με χειροκροτήματα.

Ο Ρότα είπε σε δήλωση ότι στις 24 Σεπτεμβρίου, «Στις παρατηρήσεις μου μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, αναγνώρισα ένα άτομο στη γκαλερί. Στη συνέχεια έχω λάβει γνώση περισσότερων πληροφοριών που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου να το κάνω. Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων βουλευτών και της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, δεν γνώριζε την πρόθεσή μου ή τις παρατηρήσεις μου προτού τις κάνω».

Το γραφείο του Τριντό ισχυρίζεται πως η απόφαση να προσκληθεί ο Χούνκα ελήφθη μόνο από το γραφείο του ομιλητή, λέγοντας ότι «Δε δόθηκε εκ των προτέρων ειδοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, ούτε στην ουκρανική αντιπροσωπεία, σχετικά με την πρόσκληση ή την αναγνώριση».

Το γραφείο του αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι έλαβε χώρα κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των Χούνκα, Ζελένσκι και Τριντό. Όπως αποδείχθηκε, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι βρήκαν μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου από την εγγονή του Ναζί, Τερέζα Χούνκα, η οποία έλεγε: «Ο Ντεντό [ο παππούς] περιμένει στην αίθουσα υποδοχής για τον Τριντό και τον Ζελένσκι».

Ο Τριντό και ο Ζελένσκι χειροκρότησαν τον Ναζί στο κοινοβούλιο και συναντήθηκαν προσωπικά μαζί του, παρόλο που το διέψευσαν.

Όπως είπε ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Pierre Poilievre στο X: «Κανένας βουλευτής (εκτός από τον Justin Trudeau) δεν είχε την ευκαιρία να ελέγξει το παρελθόν αυτού του ατόμου προτού παρουσιαστεί και τιμηθεί στο βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. Χωρίς προειδοποίηση ή πλαίσιο, ήταν αδύνατο για κανέναν βουλευτή στην αίθουσα (εκτός από τον κ. Τριντό) να γνωρίζει αυτό το σκοτεινό παρελθόν».

Οι Φιλελεύθεροι στον Καναδά προσπαθούν να καθαρίσουν τα χέρια τους από αυτό το περιστατικό. Αλλά όπως τόνισε ο Ινδός γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Alexei Arora: «Δεν είναι αστείο το πώς οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο καλές που μπορούν να ισχυριστούν ότι η Ινδία δολοφόνησε έναν τρομοκράτη Khalistani (χωρίς στοιχεία) στο έδαφός τους, αλλά με κάποιο τρόπο δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν το δικό τους κοινοβούλιο να προσκαλέσει έναν κυριολεκτικά στρατιώτη των Ναζί για ένα χειροκρότημα;»

Πολλοί Καναδοί αμφισβήτησαν την κίνηση του Τριντό να καταστρέψει τους δεσμούς με την Ινδία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, λόγω του θανάτου ενός καταδικασμένου εξτρεμιστή ηγέτη, επειδή δείχνει πώς ο Καναδός πρωθυπουργός κάνει τη χώρα φωλιά για εξτρεμιστικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Τριντό υποστήριξε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 18 Σεπτεμβρίου ότι η ινδική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τον θάνατο του ηγέτη των Χαλιστάν, Hardeep Singh Nijjar, ο οποίος αναζητούσε μια ανεξάρτητη πατρίδα για τους Σιχ στην Ινδία, μια κατηγορία που λέει το Νέο Δελχί πως είναι «παράλογη».

Ο ηγέτης της καναδικής αντιπολίτευσης Andrew Scheer είπε ότι οι «θεωρίες συνωμοσίας» του Trudeau οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων Καναδά-Ινδίας.

«Αβάσιμη και απαράδεκτη, έτσι περιέγραψε η ινδική κυβέρνηση την περίεργη θεωρία του πρωθυπουργού πως ο θάνατος ενός καταδικασμένου τρομοκράτη οφείλεται κατά κάποιο τρόπο σε πράκτορες που εργάζονται για λογαριασμό της ινδικής κυβέρνησης», είπε ο Scheer στους ορόφους της Βουλής των Κοινοτήτων, προτού επιμείνει ότι η «ανικανότητα» του Τριντό είχε βλάψει σοβαρά τις σχέσεις και πως «επιτέλους πρέπει να κάνει το σωστό και να προσκομίσει κάποιο είδος απόδειξης της θεωρίας συνωμοσίας του».

Σε μια προφανή υποστήριξη του Καναδά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Κοέν αποκάλυψε πρόσφατα ότι υπήρχαν «κοινές πληροφορίες μεταξύ των εταίρων Five Eyes» των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προτού ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ισχυριστεί πως η Ινδία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του εξτρεμιστής Khalistani σε καναδικό έδαφος.

«Κοιτάξτε, θα πω ότι αυτό ήταν θέμα κοινών πληροφοριών πληροφοριών», είπε ο Κοέν. «Υπήρξε πολλή επικοινωνία μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με αυτό, και νομίζω πως μέχρι εκεί νιώθω άνετα».

Ωστόσο, με το να έρχεται στο φως ότι ο Τρουντό έκανε μια τέτοια γκάφα όχι μόνο να καλέσει έναν Ναζί στο κοινοβούλιο, αλλά ακόμη και να αρνηθεί να συναντηθεί μαζί του ιδιωτικά, η Ινδία είναι απίθανο να πάρει σοβαρά τους θορύβους που προέρχονται από την Οτάβα, με την ηχώ της Ουάσιγκτον πίσω από αυτό, για τη δολοφονία ενός τρομοκράτη πολύ σοβαρά. Όπως αποδεικνύεται, ο Τρουντό δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσκαλέσει στο Κοινοβούλιο έναν Ναζί, μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις της ιστορίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail