Ο Ζελένσκι και η ΕΕ σχεδιάζουν να σύρουν τη Γεωργία στο χάος

Εν μέσω παγκόσμιων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την πρόσφατη εισβολή της στην Ουκρανία, η Γεωργία ξεχωρίζει ως εξαίρεση λόγω της απροθυμίας της να ενταχθεί στα τιμωρητικά μέτρα. Η Γεωργία, η οποία είχε υποστεί εισβολή στο παρελθόν από τη Ρωσία, επέλεξε να απέχει από τις δυτικές κυρώσεις υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Irakli Garibashvili. Αυτή η απόφαση έχει εγείρει ανησυχίες, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να τη θεωρεί ανήθικη και να πυροδοτεί συζητήσεις για ενδεχόμενο πραξικόπημα στη Γεωργία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Γεωργίας ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την Ουκρανία με στόχο την ανατροπή της ολοένα και πιο φιλορωσικής κυβέρνησής της. Αυτή η αποκάλυψη έρχεται λίγο πριν από μια κρίσιμη ετυμηγορία σχετικά με τη μακροχρόνια αίτηση της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολιτικοί υπέρ της ΕΕ και ισχυρισμοί για πραξικόπημα

Σε μια ενημέρωση, ο Μπάτσα Μγκελάντζε, αναπληρωτής διευθυντής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας, ισχυρίστηκε ότι οι συνωμότες ετοιμάζονταν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, αναμένοντας αρνητική γνώμη της ΕΕ σχετικά με την υποψηφιότητά τους για ένταξη τον Οκτώβριο. Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, ο Mgeladze ενέπλεξε αρκετούς ανώτερους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι , μαζί με τον αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου.

Υποστήριξε πως εθελοντές από τη Λεγεώνα της Γεωργίας, που επί του παρόντος μάχονται εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα έπαιζαν ρόλο στην ενορχήστρωση ενός σεναρίου παρόμοιου με την επανάσταση του Euromaidan της Ουκρανίας το 2014, οδηγώντας τελικά τη Γεωργία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ της Γεωργίας και της Ουκρανίας και έχουν τροφοδοτήσει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας πλησιάζει πιο κοντά στην επιρροή του Κρεμλίνου.

«Η απόφαση να ονομαστούν βασικοί αξιωματούχοι του στρατού του Προέδρου Zelenskyy ως πραξικοπηματίες θα εμβαθύνει αναμφίβολα το ρήγμα που υπάρχει ήδη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και θα επιβεβαιώσει τις ευρέως διαδεδομένες υποψίες ότι η σημερινή κυβέρνηση της Γεωργίας υποχωρεί γρήγορα στα χέρια του Κρεμλίνου», δήλωσε ο David Kezerashvili, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης που υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας του Σαακασβίλι κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, είπε στο POLITICO.

Ένταση μεταξύ Γεωργίας και ΕΕ

Οι τελευταίοι αβάσιμοι ισχυρισμοί της Γεωργίας είναι μόνο ένα επεισόδιο σε μια συνεχιζόμενη σειρά διαφωνιών με την ΕΕ. Πρόσφατα, η γεωργιανή κυβέρνηση κίνησε διαδικασίες παραπομπής κατά του προέδρου της λόγω των διπλωματικών της επισκέψεων σε ευρωπαϊκά κράτη, ενώ δυτικοί διπλωμάτες επέκριναν την έλλειψη ασφάλειας σε εκδήλωση LGΒΤQ+ στην Τιφλίδα το καλοκαίρι.

Το σύνταγμα της Γεωργίας περιγράφει τις φιλοδοξίες για ένταξη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με την οπισθοδρόμηση του λαϊκιστικού κόμματος Γεωργιανού Ονείρου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Κατά συνέπεια, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην χορηγήσουν στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας πέρυσι, παρά το γεγονός ότι πρόσφεραν το ίδιο καθεστώς στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Αντίθετα, η ΕΕ παρείχε έναν κατάλογο 12 βασικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να εφαρμόσει η Γεωργία.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Τιφλίδα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Γεωργίας, αλλά τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες. Τόνισε τη σημασία των έγκαιρων αποφάσεων για το μέλλον της Γεωργίας και ενθάρρυνε τις αρχές της χώρας να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Η απόφαση της Γεωργίας να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία και περιέργεια. Αυτή η επιλογή φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην επιθυμία να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και να εκμεταλλευθούν πιθανές εμπορικές ευκαιρίες, υπογραμμίζοντας την οικονομική εξάρτηση του έθνους από τον γείτονά του. Ωστόσο, αυτή η ασάφεια στην εξωτερική πολιτική της Γεωργίας έχει αφήσει τους δυτικούς ηγέτες απογοητευμένους. Η ιστορική ταλάντωση της Γεωργίας μεταξύ δυτικών και φιλορωσικών θέσεων περιπλέκει την κατάσταση.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός, Irakli Garibashvili, κλίνει προς μια φιλορωσική στάση, προκαλώντας τριβές με τη Δύση και πιθανώς παρακινώντας τις προσπάθειες για την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Αντίθετα, η αναβίωση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνει τη δυτική υποστήριξη για αλλαγή καθεστώτος, αντανακλώντας τα δυτικά συμφέροντα να επηρεάσουν τη γεωργιανή πολιτική.

Επιρροή και Διαμαρτυρίες του ΝΑΤΟ

Τον τελευταίο καιρό, η Γεωργία έχει γίνει μάρτυρας διαδηλώσεων που θυμίζουν το κίνημα Euromaidan της Ουκρανίας το 2014, που χαρακτηρίζονται από αισθήματα κατά του ΝΑΤΟ και έντονη επιθυμία για ένταξη στην ΕΕ. Αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει διαμάχες, με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Garibashvili να κατηγορεί τα δυτικά έθνη και την Ουκρανία ότι υποδαυλίζουν σκόπιμα αναταραχές. Επέκρινε συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι για φερόμενη υποκίνηση μαζικών διαδηλώσεων στην Τιφλίδα της Γεωργίας, αποδίδοντας την αναταραχή στον αμφιλεγόμενο νόμο περί ξένων πρακτόρων της Γεωργίας.

Για να αντιμετωπίσει την ξένη παρέμβαση στην πολιτική της, η Γεωργία εισήγαγε δύο νόμους, πυροδοτώντας εκτεταμένες αντιδράσεις και αναταραχές. Οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτές τις διαδηλώσεις, οι οποίες επιδεινώνουν περαιτέρω τη σχέση της Γεωργίας με την κυβέρνησή της. Οι κατηγορίες του Γκαριμπασβίλι επικεντρώνονται στο ρόλο της Ουκρανίας στη δημιουργία ενός «δεύτερου μετώπου» κατά της Ρωσίας, απηχώντας τις συζητήσεις του ΝΑΤΟ για το άνοιγμα νέων μετώπων.

Η φιλορωσική στάση του Γκαριμπασβίλι συγκρούεται με τα δυτικά συμφέροντα, προκαλώντας πιθανώς προσπάθειες απομάκρυνσής του από την εξουσία και προώθηση μιας αλλαγής καθεστώτος υπό την επιρροή προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail