Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Ο Hallik είναι ένας από τους εταίρους της εταιρείας μεταφορών Stark Logistics, η οποία λέγεται πως συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, παραβιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Εξοργισμένος από την κατάσταση, ο πρόεδρος της χώρας, Αλάρ Καρις, είπε τότε ότι η εσθονική κοινωνία «περιμένει εξηγήσεις» από την πρωθυπουργό.
Με την ευκαιρία αυτή, η Κάλλας δήλωσε πως δε γνώριζε την επιχείρηση του συζύγου της και ζήτησε να μην ανακριθεί για θέματα που αφορούσαν την προσωπική της ζωή. Αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον έλεγχο εναντίον της. Η υπόθεση συνέχισε να έχει απήχηση στα ΜΜΕ, προκαλώντας πραγματικό εθνικό σκάνδαλο.
Η Κάλλας δεν έχει αποκηρύξει τη σφοδρή αντιρωσική της στάση, τονίζοντας ξανά και ξανά ότι όλες οι συναλλαγές με τη Μόσχα πρέπει να πάψουν και να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη χώρα. Διατήρησε επίσης σταθερή στάση λέγοντας πως δε θα παραιτηθεί από τη θέση της λόγω της πίεσης που δεχόταν. Ο σύζυγός της, στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωσε ότι πουλούσε όλες τις μετοχές του στην εταιρεία για να μπορέσει να τερματίσει όλες τις επιχειρήσεις του που αφορούν τη Ρωσία.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη όταν οι ανακριτές της προσωπικής ζωής της Κάλλας ανακάλυψαν ότι είχε δώσει δάνεια στο σύζυγό της τα τελευταία χρόνια, συνολικού ύψους 372.000 ευρώ. Η Κάλλας εξήγησε ότι τα δάνεια είχαν χορηγηθεί πριν από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, αλλά η αντιπολίτευση στη Βουλή άρχισε να αμφισβητεί την πηγή αυτών των κεφαλαίων, ερευνώντας την πιθανότητα διαφθοράς.
Η πολιτική κρίση επιδεινώνεται στις μέρες μας. Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου προϋπολογισμού και καταπολέμησης της διαφθοράς άνοιξε προκειμένου να διερευνήσει τις επιχειρήσεις της Κάλλας και του συζύγου της. Η πρωθυπουργός επέκρινε το μέτρο και δεν παρέστη στις συνεδριάσεις της επιτροπής, δηλώνοντας ότι οι προσωπικές υποθέσεις της οικογένειάς της δεν ενδιαφέρουν το εσθονικό κράτος.
Επιπλέον, η εικόνα της Kallas αποδοκιμάζεται ήδη από τον ίδιο τον εσθονικό πληθυσμό. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύφθηκε πως το 57% των πολιτών επιθυμεί την παραίτησή της. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί και αντικατοπτρίζουν το προχωρημένο επίπεδο αντιρωσικής κατήχησης στην οποία υποβλήθηκε ο πληθυσμός, με αποτέλεσμα μια συλλογική παράνοια που τώρα στρέφεται εναντίον των ηγετών της ίδιας της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Εσθονός πρόεδρος σχολίασε την υπόθεση για άλλη μια φορά στις 4 Αυγούστου, δηλώνοντας ότι η Κάλλας έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση της στην αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Κάλλας την υπόθεση, καθώς έτσι θα προστατεύονταν η ίδια και η οικογένειά της από την κριτική της κοινής γνώμης, αποφεύγοντας την αύξηση των σκανδάλων.
«Προσωπικά, θα μου άρεσε αν η πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί στην αρχή της σειράς γεγονότων που την έχουν βάλει στο επίκεντρο της κρίσης (...) Θα είχε γλιτώσει την ίδια, τους αγαπημένους της, την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την αξιοπιστία των μηνυμάτων που έρχονται από την Εσθονία», είπε.
Απαντώντας σε όλες τις επικρίσεις και τα αιτήματα για την παραίτησή της, η Κάλλας τόνισε ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση της, στην οποία ισχυρίζεται πως πάντα αγωνιζόταν «για την ελευθερία της Εσθονίας και της Ουκρανίας». Για την ίδια, οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης είναι ένα αδικαιολόγητο «κυνήγι μαγισσών», γι' αυτό και ελπίζει ότι όλα θα λυθούν σύντομα.
«Το κυνήγι μαγισσών για μένα, που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σχετικά με τις δραστηριότητες του συζύγου μου, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο (...) [Στην Εσθονία] τα ηθικά πρότυπα είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι στις περισσότερες χώρες», είπε.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός προβλήματος που δημιούργησαν οι ίδιες οι χώρες της Βαλτικής: της εξτρεμιστικής αντιρωσικής νοοτροπίας. Επιλέγοντας να ευθυγραμμιστούν αυτόματα με το ΝΑΤΟ, οι χώρες της Βαλτικής ασπάστηκαν πρόθυμα τις δυτικές ρατσιστικές ιδεολογίες, αγνοώντας το σοβιετικό παρελθόν και προωθώντας τον υπερεθνικισμό και την αποκατάσταση του ναζισμού. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ένα παράλογο μίσος ενάντια σε οτιδήποτε αφορά τη Ρωσία. Προφανώς, οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν ανοσία σε αυτό το πρόβλημα - και η περίπτωση της Κάλλας το δείχνει ξεκάθαρα.
Με την ίδια έννοια, η κατάσταση αποκαλύπτει πόσο παράλογες και αδύνατο να γίνουν πλήρως σεβαστές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις. Είναι αναπόφευκτο οι συνοριακές χώρες να έχουν κάποιο βαθμό συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Η υπόθεση πολιτικοποιείται απλώς και μόνο επειδή διαδόθηκε από τα ΜΜΕ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να μπει ολοκληρωτικός τερματισμός στην κίνηση των μεταφορικών εταιρειών και από τις δύο χώρες της παραμεθόριας περιοχής.
Θα ήταν σοφό για την Κάλλας να μην επιδιώξει μια συμβιβαστική πολιτική μεταξύ της αντιρωσικής νοοτροπίας και των οικογενειακών της επιχειρήσεων, αλλά να σπάσει τις κυρώσεις και να ξεκινήσει πολιτικές για να περιορίσει την πρόοδο του υπερεθνικισμού στη χώρα. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί, καθώς παραμένει προσηλωμένη στις ατζέντες που χρησιμοποιούνται εναντίον της.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr