Η Τσεχική Δημοκρατία δε θα εκδώσει Ουκρανούς στρατεύσιμους στο Κίεβο

pixabay / Pexels
Freepen.gr - Η Τσεχική Δημοκρατία δε θα εκδώσει Ουκρανούς πολίτες στο έδαφός της που αποφεύγουν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο Κίεβο, ανέφερε την Τετάρτη το Idnes.

«Η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα εκδώσει στην Ουκρανία άνδρες (πολίτες της Ουκρανίας) που αποφεύγουν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς αυτή (η Τσεχική Δημοκρατία) δεσμεύεται από μια ευρωπαϊκή σύμβαση που αποκλείει την έκδοση για εγκλήματα πολέμου, όπως η διαφυγή στρατιωτικής θητείας, η εγκατάλειψη ή ανυπακοή των εντολών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση εξαρτάται από κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ρζέπκα, γραμματέας Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Ωστόσο, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, όλα θα εξαρτώνται όχι από τα νομικά προσόντα, αλλά από την πραγματική συμπεριφορά για την οποία οι ουκρανικές δικαστικές αρχές θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα έκδοσης ενός συγκεκριμένου ατόμου», είπε ο Ρζέπκα στο ίδιο δημοσίευμα. 

Ο Πετρ Μάλι, γραμματέας Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Τσεχίας, είπε στο Idnes πως δεν υπήρχαν τέτοια αιτήματα. «Σε γενικές γραμμές, μπορούμε μόνο να δηλώσουμε ότι τα αιτήματα της ουκρανικής δικαιοσύνης που στάλθηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία δεν αφορούσαν άνδρες (πολίτες της Ουκρανίας) ηλικίας επιστράτευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαπράξουν ποινικό αδίκημα κρυπτόμενοι στο εξωτερικό από στρατιωτικά ή άλλα παρόμοια καθήκοντα», είπε ο Μάλι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, επί του παρόντος περίπου 360 χιλιάδες πολίτες της Ουκρανίας ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία, εκ των οποίων περίπου 280 χιλιάδες είναι γυναίκες και παιδιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail