Ναι, η Βουλγαρία εγκατέλειψε τη Ρωσία. Αλλά, μόνο για το καλό

Στο πλαίσιο των βαλκανικών ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο η Σερβία που θέτει προκλήσεις. Η Βουλγαρία υπήρξε επίσης ένα αξιοσημείωτο ζήτημα για τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, εκφράζει ανοιχτά τη συγγένειά του για τη Ρωσία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ειδικότερα, η Βουλγαρία οδεύει να τερματίσει τη μακροχρόνια συμφωνία της με τη ρωσική Lukoil κάνοντας τις Βρυξέλλες ευτυχισμένες. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες χάνουν ένα μεγάλο σημείο. Η Σόφια απλώς επιλέγει μια νέα ενεργειακή συμφωνία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, για άλλη μια φορά.

Τις επόμενες εβδομάδες, η Lukoil, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας πρόκειται να δει μια σημαντική αλλαγή στις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία. Τον περασμένο μήνα, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έκανε μια αποφασιστική κίνηση ψηφίζοντας για τον τερματισμό της παραχώρησης στη Lukoil του τερματικού σταθμού πετρελαίου Rosenets κοντά στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα. Οι νομοθέτες αναμένουν ότι αυτή η ενέργεια θα επισπεύσει την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο έλαβε ισχυρή υποστήριξη από 144 από τους 240 βουλευτές. Υπογραμμίζει πως, μετά τη λήξη της παραχώρησης, η Lukoil θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τον τερματικό σταθμό πετρελαίου, αλλά θα κληθεί να καταβάλει τέλη στη βουλγαρική κυβέρνηση.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί εντός μιας εβδομάδας, σηματοδοτώντας σημαντική αλλαγή στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής.

Η διάλυση Βουλγαρίας-Λουκόιλ

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Lukoil ρίχνει μια τεράστια οικονομική και πολιτική σκιά στη Βουλγαρία — αλλά η προνομιακή θέση του ενεργειακού ηγεμόνα στη βαλκανική χώρα βρίσκεται σε αυξανόμενο κίνδυνο. Η κύρωση της ΕΕ για το πετρέλαιο, η οποία ωφέλησε το βουλγαρικό υποκατάστημα της Lukoil, πρόκειται να λήξει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό θα τερματίσει τη μοναδική και εξαιρετικά κερδοφόρα ικανότητα της εταιρείας να εκμεταλλεύεται το εκτεταμένο διυλιστήριο Neftochim στο Μπουργκάς, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, με την οικονομική προμήθεια αργού πετρελαίου.

Το μέλλον του διυλιστηρίου φαίνεται ζοφερό, καθώς ο Viktor Katona, ο επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία πληροφοριών αγοράς Kpler, προβλέπει μεγάλη πτώση. Η Lukoil παλεύει με την προοπτική μιας μειωμένης παρουσίας στη Βουλγαρία και οι συνεχείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις διεξάγονται παρασκηνιακά για την αντιμετώπιση αυτής της περίπλοκης κατάστασης.

Ωστόσο, υπό την ηγεσία του Νικολάι Ντένκοφ, τα κόμματα υπέρ της ΕΕ είναι επίμονα στις προσπάθειές τους να εκδιώξουν τη Lukoil από τη Βουλγαρία, σημειώνοντας μια σημαντική νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Βρυξέλλες έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να απεμπλακούν πλήρως από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Ο Ράντεφ αντιτίθεται στο σχέδιο

Ιστορικά, η Βουλγαρία ήταν ένθερμος αντίπαλος αυτής της οδηγίας, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Αυτή η εξάρτηση ώθησε τη Βουλγαρία να ασκήσει έντονες πιέσεις για εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Τελικά, η Σόφια εξασφάλισε μια μοναδική παραχώρηση, επιτρέποντας τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, ενώ άλλα έθνη έλαβαν προσωρινά δικαιώματα για αγορές πετρελαίου αγωγών. Ο υπουργός Οικονομικών Asen Vasilev διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καταφεύγοντας ακόμη και σε απειλή βέτο, εκτός εάν η Βουλγαρία εξασφάλιζε εξαίρεση από τις κυρώσεις για το πετρέλαιο. Τώρα, η Βουλγαρία χωρίζει τους δρόμους της με το ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Lukoil, αλλά έχει ήδη ένα εφεδρικό σχέδιο, στο οποίο εμπλέκεται και πάλι η Ρωσία.

Παρά τη φθίνουσα παρουσία της Lukoil, φαίνεται πως το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να έχει εντοπίσει μια εναλλακτική οδό προς τη βουλγαρική ενεργειακή αγορά. Η συμφωνία για το φυσικό αέριο μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας πυροδοτεί ανησυχίες για αυξημένη εισροή ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. 

Σχέδιο Β για τη ρωσική ενέργεια

Έχοντας υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2023, η μακροπρόθεσμη συμφωνία της Βουλγαρίας με την τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas της παρείχε πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου της γειτονικής Τουρκίας και στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να βοηθήσει στην παροχή προμηθειών. Η πρόταση εγκωμιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Rumen Radev. Η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά στην υπογεγραμμένη συμφωνία και έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα, αν και η συμφωνία παραμένει σε ισχύ προς το παρόν.

Σύμφωνα με όρους που είδε το POLITICO αλλά δεν αποκαλύφθηκαν δημόσια, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz μπορεί να εισάγει ετησίως 1,85 bcm φυσικού αερίου μέσω του συνοριακού σημείου διασύνδεσης Strandzha-Malkoclar με την Τουρκία.

Οι εδραιωμένοι ενεργειακοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αναγνωρίζονται ευρέως. Παρά το ανάστημα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, αυτός και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεργάζονται για να τοποθετήσουν την Τουρκία ως κόμβο φυσικού αερίου για τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, υποδηλώνοντας ένα περίπλοκο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο.

Και έτσι, η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό αίνιγμα, καθώς στερείται βεβαιότητας για την προέλευση του τουρκικού φυσικού αερίου, που ενδεχομένως συνδέεται με τη Ρωσία μέσω του αγωγού TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η συμφωνία της Βουλγαρίας δυσοίωνα ανοίγει την πόρτα για το ρωσικό αέριο να διεισδύσει στο ενεργειακό τοπίο της ΕΕ.

Η φιλοδοξία της ΕΕ να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία έχει συναντήσει αντίσταση από κράτη μέλη που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια. Η μυστική συμφωνία του Ρούμεν Ράντεφ με την Τουρκία φαίνεται πλέον δυσοίωνα στα ραντάρ των Βρυξελλών. Η εγκατάλειψη της Ρωσίας από τη Βουλγαρία φαίνεται να είναι μια περίεργη ανατροπή σε αυτό το ήδη τεταμένο ρωσικό ενεργειακό δράμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail