Ένας γρήγορος έλεγχος γεγονότων της τελευταίας σύγκρουσης του Καραμπάχ

Η ανακοίνωση της Τρίτης ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση (ATO) στην περιοχή του Καραμπάχ προκάλεσε μια αναταραχή ψευδών ειδήσεων και φόβου από τους υποστηρικτές της Αρμενίας. Μερικοί ισχυρίστηκαν πως η ΑΤΟ είναι "παράνομη" ενώ άλλοι προέβλεψαν ότι το Μπακού θα γενοκτονήσει τους Χριστιανούς. 

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι δύο αφηγήσεις παραπληροφόρησης και οι συμπληρωματικές συνιστώσες τους αποσκοπούν στη δικαιολόγηση ενός πολέμου τύπου Λιβύης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Εδώ είναι τα γεγονότα για το τι συμβαίνει, ώστε κανείς να μην παραπλανηθεί:

----------

1. Το Καραμπάχ αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν

Κανένα μέλος του ΟΗΕ δεν αναγνώρισε ποτέ την αυτοανακηρυγμένη "ανεξαρτησία" των Αρμενίων αυτονομιστών στο Καραμπάχ, και αυτό περιλαμβάνει την ίδια την Αρμενία. Στην πραγματικότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε τέσσερα ψηφίσματα το 1993 καλώντας την Αρμενία να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Κατά συνέπεια, το Αζερμπαϊτζάν έχει το πλήρες διεθνές νομικό δικαίωμα να εκτελεί την ΑΤΟ του και κανένας παράγοντας δεν έχει κανένα διεθνές νομικό δικαίωμα να παρέμβει.

2. Τα περισσότερα όπλα του Αζερμπαϊτζάν προέρχονται από τη Ρωσία

Μια δημοφιλής αφήγηση παραπληροφόρησης ισχυρίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι κυρίως εξοπλισμένο από την Τουρκία και/ή το Ισραήλ, και οι δύο υποτίθεται πως θέλουν να γενοκτονήσουν τον τοπικό χριστιανικό πληθυσμό του Καραμπάχ για ιδεολογικούς λόγους, αλλά το SIPRI απέδειξε ότι το 60% των όπλων του προήλθε από τη Ρωσία μεταξύ 2011-2020. Αν υπήρχε κάποια πίστη στις ανησυχίες πως το Μπακού θέλει να εξοντώσει αυτή τη θρησκευτική ομάδα, τότε ο Πρόεδρος Πούτιν δε θα είχε εγκρίνει καμία πώληση όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, πόσο μάλλον τόσες πολλές κατά την τελευταία δεκαετία.

3. Η Ρωσία έχει μόνο αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις προς την Αρμενία

Ένας άλλος ψευδής ισχυρισμός που πολλοί λαοί έχουν πειστεί είναι να πιστεύουν ότι οι αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις της Ρωσίας προς την Αρμενία επεκτείνονται στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη περιοχή του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Δεν το προβλέπουν, και η επίσημη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του χάρτη του CSTO το αποδεικνύει. Παρόλα αυτά, τα μέλη των κυρίαρχων και μη κυρίαρχων κοινοτήτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης προσκολλώνται σε αυτή την απομυθοποιημένη αφήγηση με σκοπό να δυσφημίσουν τη Ρωσία, την οποία λανθασμένα πιστεύουν πως θα μπορούσε να την πιέσουν να παρέμβει.

4. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας δεν μπορούν να σταματήσουν νόμιμα τις μάχες

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, πολλοί ισχυρίζονται επίσης ψευδώς ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας στο Καραμπάχ έχουν νομική υποχρέωση να σταματήσουν τις μάχες, αλλά αυτό επίσης δεν είναι αλήθεια. Η εκεχειρία του Νοεμβρίου του 2020 με τη μεσολάβηση της Μόσχας, η οποία μπορεί να διαβαστεί στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού της Αρμενίας, δεν αναφέρει τίποτα γι ' αυτό. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Καρταπόλοφ επιβεβαίωσε στο TASS που χρηματοδοτείται από το δημόσιο την Τρίτη ότι οι άνδρες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, εκτός αν οι ίδιοι απειλούνται.

5. Η Αρμενία έχει ήδη συμφωνήσει σε έναν Περιφερειακό Διάδρομο σε όλη την επικράτειά της

Το τελευταίο γεγονός που πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή είναι ότι το τελευταίο σημείο της προαναφερθείσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ορίζει τη δημιουργία ενός περιφερειακού διαδρόμου σε όλη την επικράτεια της Αρμενίας που θα προστατεύεται από την υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, η επιθυμία του Αζερμπαϊτζάν να συνδεθεί με την περιοχή του Ναχτσεβάν στην επαρχία Σιούνικ της Αρμενίας δεν είναι "ιμπεριαλιστική" όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά είναι η ενσάρκωση των περιφερειακών γεωοικονομικών διαδικασιών που συμφωνήθηκαν και από τα τρία μέρη κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας με τη μεσολάβηση της Μόσχας πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Εν συντομία, η Δύση χρησιμοποιεί την Αρμενία για να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά η Ρωσία και το Ιράν δεν τσιμπούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail