Κίνα: προετοιμασία για πόλεμο

pixabay / viarami
Ο ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ στρατιωτικοποιεί γρήγορα τη χώρα του και έχει δώσει εντολή στον στρατό του να «προετοιμαστεί για πόλεμο» και να «πολεμήσει και να τον κερδίσει». Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο ειδικός σε θέματα Κίνας (και ανώτερος συνεργάτης της Gatestone) Gordon Chang προειδοποίησε:

Dr. Lawrence A. Franklin - gatestoneinstitute.org  / Παρουσίαση Freepen.gr

"Ο Κινέζος ηγεμόνας Σι Τζινπίνγκ αντικατέστησε την ανώτερη ηγεσία της κινεζικής πυραυλικής δύναμης, η οποία είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις 400 περίπου πυρηνικές κεφαλές της Κίνας. Αυτές οι αλλαγές προσωπικού αποτελούν μέρος αυτού που είναι σχεδόν σίγουρα η πιο δυσοίωνη εξέλιξη αυτής της εποχής. Μοιάζει με τον Σι να σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ή τουλάχιστον να απειλεί να χρησιμοποιήσει τα πιο καταστροφικά όπλα του.Με άλλα λόγια, η Κίνα σχεδιάζει να πάει σε πόλεμο.

"Ο Xi απέλυσε τον διοικητή της Rocket Force, Li Yuchao, και τον πολιτικό της επίτροπο, Xu Zhongbo. Έκτοτε, κανένας από τους δύο δεν εμφανίστηκε δημόσια. Ο αναπληρωτής του Li, Liu Guangbin, εξαφανίστηκε επίσης, μαζί με τον Zhang Zhenzhong, έναν πρώην αναπληρωτή. Την ίδια περίπου εποχή ο Wu Guohua, αναπληρωτής διοικητής της πυραυλικής δύναμης, φέρεται να αυτοκτόνησε στις αρχές Ιουλίου».

Ο Σι αναμφίβολα σταθμίζει την αναλογία κινδύνου-ανταμοιβής από την έναρξη μιας επιθετικής επιχείρησης κατά της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Σι γνωρίζει αναμφίβολα πως το «παράθυρο ευκαιριών» του μπορεί να κλείσει σε 18 μήνες, συνοδευόμενο από μια ευχάριστη απόσπαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο χρόνος οποιασδήποτε κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν θα καθοριστεί σίγουρα από την εκτίμηση του Xi για την εσωτερική πολιτική δύναμη της κυβέρνησης Μπάιντεν καθώς και από την πιθανή ανάγκη για ισχυρή εκτροπή από τη δική του καταρρέουσα οικονομία. Ο Xi επίσης αξιολογεί αναμφίβολα την αποφασιστικότητα του προέδρου των ΗΠΑ να υποστηρίξει τις επανειλημμένες διακηρύξεις του ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, σε αντίθεση με την άμεση άρση της υπόσχεσης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μέσα στον περασμένο περίπου χρόνο, η ηγεσία των ΗΠΑ φαίνεται να υπέθεσε ότι η ολοένα και πιο προκλητική στάση του στρατού της Κίνας προς την Ταϊβάν ήταν κυρίως συνέπεια των επισκέψεων στην Ταϊβάν από εξέχοντες πολιτικούς των ΗΠΑ, καθώς και του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον του Προέδρου της Ταϊβάν Τσάι. Ing-wen. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος και αυτές οι επισκέψεις VIP παραβιάζουν την «Πολιτική της Μίας Κίνας». Η αλήθεια, πιθανότατα, είναι ότι οι επανειλημμένες παραβάσεις του ΚΚΚ κατά της αεροπορικής και θαλάσσιας κυριαρχίας της Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της τότε Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι τον Αύγουστο του 2022 στην Ταϊβάν, είναι στην πραγματικότητα μόνο μέρος των ασκήσεων στρατιωτικής εισβολής του ΚΚΚ στο δρόμο του προς μια ολική επίθεση. Οι «πρόβες» του ΚΚΚ έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής την αυξημένη του ικανότητα σε ασκήσεις αποβίβασης αμφίβιων, αεροπορικές επιθέσεις, βομβαρδισμούς και ναυτικούς ελιγμούς για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεών του.

Η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του ΚΚΚ έχει, επιπλέον, ιδρύσει ένα Κοινό Κέντρο Διοίκησης Επιχειρήσεων, υπεύθυνο για το συντονισμό όλων των φάσεων μιας πραγματικής εισβολής στην Ταϊβάν. Οι στρατιωτικές κινήσεις που υποδηλώνουν την εχθρική πρόθεση του ΚΚΚ προς την Ταϊβάν, περιελάμβαναν πρόσφατες παραδόσεις τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων στην παράκτια επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, μια περιοχή με πολλά φυσικά σημεία εκτόξευσης για εισβολή στην Ταϊβάν. Ένας άλλος ελιγμός ήταν η άσκηση της 4ης Απριλίου 2022 που παρουσίαζε το πιο σύγχρονο αμφίβιο επιθετικό πλοίο του ΚΚΚ, το οποίο, σε μια πραγματική εισβολή, θα αναπτυχθεί για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεών του, και συγκεκριμένα της 72ης Ομάδας Στρατού .

Η περιφρόνηση του ΚΚΚ για το διεθνές δίκαιο μπορεί να φανεί στις επανειλημμένες παραβιάσεις της αεροπορικής και θαλάσσιας κυριαρχίας της Ταϊβάν. Η επιθετική συμπεριφορά της χώρας επαναλήφθηκε στις 19-20 Αυγούστου, όταν πολλά πολεμικά αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) πέταξαν τόσο κοντά στην Ταϊβάν που ο στρατός του νησιού ενέπλεξε την αεράμυνά του.

Το ΚΚΚ έχει επίσης παραβιάσει άλλες διεθνείς συμφωνίες: την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2016 που επιδίκασε στις Φιλιππίνες τα ύδατα και τις βραχονησίδες ως εντός της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης τους, τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Νόμους του Πολέμου, επιτρέποντας στα στρατεύματα του PLA να χρησιμοποιούν μεσαιωνικά όπλα βασανιστηρίων κατά των ινδικών στρατευμάτων στις συγκρούσεις στα Ιμαλάια το 2020, και την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με μαζική φυλάκιση, βιασμό και καταστροφή περιουσίας εθνοτικών Ουιγούρων στην επαρχία Xinangji.

Επιπλέον, η πυραυλική δύναμη της Κίνας, τον Απρίλιο του 2022, εκτόξευσε πυραύλους που πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, κινεζικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού διέσχιζαν συνήθως την υποτιθέμενη μέση γραμμή μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν στα στενά της Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ προειδοποίησαν τις ΗΠΑ για παρέμβαση σε αυτό που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι εσωτερικό πρόβλημα και ο Σι πρόσθεσε:

«Οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προβεί σε ολόπλευρη συγκράτηση, περικύκλωση και καταστολή της Κίνας, γεγονός που έχει φέρει άνευ προηγουμένου σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της Κίνας».

Ο Σι τόνισε ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ο πυρήνας του βασικού ενδιαφέροντος της Κίνας» και περιέγραψε ως «ευσεβής πόθο» κάθε προσδοκία πως η Κίνα μπορεί να συμβιβαστεί σχετικά με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην κομμουνιστική Κίνα.

Η Κίνα έχει επίσης αναπτύξει μια εκστρατεία εκφοβισμού που δείχνει την Κίνα να λαμβάνει τις αποφάσεις. Αυτά ξεκίνησαν με την επίπληξη των ΗΠΑ στην Αλάσκα, στην οποία η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν «βαθιές ανησυχίες» και συνεχίστηκαν  στα σύνορα των ΗΠΑ με το λαθρεμπόριο φαιντανύλης και άλλων ναρκωτικών που έχουν σκοτώσει περίπου 200.000 πολίτες και τη μετονομασία των Ινστιτούτων Κομφούκιου αντί να τα κλείσουν, την ίδρυση τουλάχιστον έξι παράνομων αστυνομικών τμημάτων στις ΗΠΑ και στέλνοντας ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις ευαίσθητες στρατιωτικές και πυρηνικές στρατιωτικές τοποθεσίες της Αμερικής πριν το καταρρίψει η κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού το spycraft είχε στείλει πίσω στην Κίνα σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν. Hacking και κατασκοπεία, κι επανειλημμένα απόρριψη των προτάσεων των ΗΠΑ για τη θέσπιση πρωτοκόλλων επικοινωνίας σε μια κρίση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ο Κινέζος υπουργός Εθνικής Άμυνας Li Shangfu αρνήθηκε επίσης συνοπτικά να συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, το Μάιο του 2023. Το μοτίβο αρνητικότητας της Κίνας στην προσπάθεια να εκτινάξει τις ΗΠΑ και ίσως τον κόσμο να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ κάνουν αυτό που στην πραγματικότητα είναι η Κίνα στην πράξη. Για μια τελευταία πινελιά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, την άνοιξη του 2022, προσπάθησε να πουλήσει στο κοινό την ιδέα πως οι ΗΠΑ επιχειρούν «την πλήρη συγκράτηση και καταστολή της Κίνας».

Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι ότι εάν ο Σι χάσει την πίστη του στη δυνατότητα μιας ειρηνικής ένωσης με την Ταϊβάν, κάτι που μπορεί να ελπίζει ότι θα συμβεί στις 13 Ιανουαρίου 2024 με την εκλογή στην Ταϊβάν ενός νέου προέδρου με περισσότερες καταγγελίες, και εάν η κινέζικη οικονομία συνεχίζει να καταρρέει, θα μπορούσε να αποφασίσει να ενσωματώσει την Ταϊβάν με στρατιωτική δύναμη. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να αποφασίσει την καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ταϊβάν. Αφού είδαμε την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αυτό πιθανότατα θα ήταν όσο ο Μπάιντεν είναι ακόμα στην εξουσία.

Οι πιο εκτεταμένες ασκήσεις, η «πρόβα εισβολής», εκτελέστηκαν τον Απρίλιο του 2023, όταν προφανώς οι άνεμοι και τα κύματα ευνοούν τις αμφίβιες επιχειρήσεις. Οι αρχές Οκτωβρίου θα πρόσφεραν επίσης καλό καιρό για εισβολή.

Ωστόσο, οι πολιτικές αντιλήψεις για μια ιδανική στιγμή για εισβολή είναι πιθανώς ο πρωταρχικός παράγοντας. Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Ταϊβάν θέλει να διατηρήσει το status quo με αυξημένη υποστήριξη για ανεξαρτησία για την επόμενη γενιά των Ταϊβανέζων.

Η ηγεσία της Κίνας μπορεί να υπολογίζει ότι όσο πλησιάζουν οι μήνες στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2024, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι πολύ επικεντρωμένη στην εκστρατεία για να απαντήσει με σοβαρό τρόπο σε μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν. Είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν παράλληλες απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στη μεγαλύτερη γνώση της Κίνας σχετικά με τις στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ από το κατασκοπευτικό μπαλόνι. Οι αγορές γης κοντά σε στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες οι Κινέζοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν, να απενεργοποιήσουν ή να αποτρέψουν εντελώς μια απάντηση των ΗΠΑ και μια νέα ομάδα πιθανώς έως και 5.000 ανδρών , πολλοί άγαμοι και στρατιωτικής ηλικίας, εισήχθη στην Αμερική πέρα ​​από τα νότια σύνορά της. Αυτοί οι άνδρες, ακόμη και τώρα, μπορεί να στρατιωτικοποιούν τη νέα αμερικανική "αγροτική γη" της Κίνας -- όπως έκαναν στα τεχνητά νησιά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – για να σαμποτάρει τα ηλεκτρικά δίκτυα των ΗΠΑ, την παροχή νερού, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια, τα κέντρα επικοινωνίας, τους αυτοκινητόδρομους, τις σήραγγες, τις γέφυρες, τα λιμάνια και άλλες στρατηγικές υποδομές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail