Ο Αρχηγός του ΝΑΤΟ παραδέχεται ανοιχτά ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ

Όταν οι επίσημοι εξουσιοδοτημένοι δημιουργοί αφηγήσεων αναγνωρίζουν αυτά τα πράγματα, είναι εντάξει, αλλά όταν το κάνουν κανονικά ανθρώπινα όντα είναι παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι ο Πούτιν πήρε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία λόγω των φόβων για τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ.

CAITLIN JOHNSTONE - caitlinjohnstone.com.au / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα σχόλιά του, τα οποία επισημάνθηκαν αρχικά από τον δημοσιογράφο Thomas Fazi, ήταν τα εξής:

Το παρασκήνιο ήταν πως ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε το φθινόπωρο του 2021 και έστειλε στην πραγματικότητα ένα σχέδιο συνθήκης που ήθελαν να υπογράψει το ΝΑΤΟ, για να λάβει την υπόσχεση πως δε θα υπάρξει άλλη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αυτό μας έστειλε. Και ήταν προϋπόθεση για να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Φυσικά δεν το υπογράψαμε.

Το αντίθετο συνέβη. Ήθελε να υπογράψουμε αυτή την υπόσχεση, ποτέ να μη διευρύνουμε το ΝΑΤΟ. Ήθελε να αφαιρέσουμε την στρατιωτική μας υποδομή σε όλους τους Συμμάχους που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 1997, δηλαδή το μισό ΝΑΤΟ, όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ΝΑΤΟ από αυτό το τμήμα της Συμμαχίας μας, εισάγοντας κάποιο είδος Β ή δεύτερης κατηγορίας ιδιότητα μέλους. Το απορρίψαμε.

Έτσι πήγε στον πόλεμο για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ, περισσότερο ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά του.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε αυτές τις παρατηρήσεις ως μέρος μιας γενικής αγαλλίασης για το γεγονός ότι ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία για να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ και ωστόσο η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα τη Σουηδία και τη Φινλανδία να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία, λέγοντας ότι «αποδεικνύει πως όταν ο Πρόεδρος Πούτιν εισέβαλε σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να αποτρέψει περισσότερο το ΝΑΤΟ, πήρε το ακριβώς αντίθετο».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ πιθανότατα θα είχαν χαρακτηριστεί ως ρωσική προπαγάνδα από «ειδικούς της παραπληροφόρησης» που χρηματοδοτούνται από πλουτοκράτες και αυτοκρατορικούς «ελεγκτές δεδομένων» εάν είχαν ειπωθεί διαδικτυακά από κάποιον σαν εσάς ή εμένα, αλλά επειδή προήλθαν από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει αντίρρηση.

Στην πραγματικότητα, ο Στόλτενμπεργκ δηλώνει απλώς ένα τεκμηριωμένο γεγονός: αντίθετα με την επίσημη δυτική αφήγηση, ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία όχι επειδή είναι κακός και μισεί την ελευθερία, αλλά επειδή καμία μεγάλη δύναμη δεν επιτρέπει ποτέ να συγκεντρωθούν ξένες στρατιωτικές απειλές στα σύνορά της — συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων  Πολιτειών. Γι' αυτό τόσοι πολλοί δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι πέρασαν χρόνια προειδοποιώντας πως οι ενέργειες του ΝΑΤΟ επρόκειτο να προκαλέσουν πόλεμο, και όμως όταν ξέσπασε ο πόλεμος χτυπηθήκαμε με ένα τσουνάμι προπαγάνδας μέσων μαζικής ενημέρωσης που επαναλάμβανε ξανά και ξανά και ξανά ότι αυτό ήταν μια «απρόκλητο εισβολή».

Θα ήταν πολύ, πολύ εύκολο να αποτραπεί αυτός ο φρικτός πόλεμος. Χάθηκαν λύσεις εκτός πλαισίου για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Ευκαιρία μετά από ευκαιρία για να αποφευχθεί όλος αυτός ο άσκοπος θάνατος και η δυστυχία χάθηκαν, τόσο πριν από το 2014 όσο και κάθε χρόνο από τότε. Η συγκεντρωμένη στις ΗΠΑ δομή εξουσίας επέλεξε συνειδητά αυτόν τον πόλεμο, και το έκανε για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Αν οι άνθρωποι το καταλάβαιναν πραγματικά, βαθιά, ολόκληρη η δυτική αυτοκρατορία θα κατέρρεε.

Είναι ό,τι πιο καταραμένο να σε αποκαλούν πράκτορα του Κρεμλίνου για να πεις πως αυτός ο πόλεμος προκλήθηκε από τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ακόμα κι όταν το ΝΑΤΟ λέει ανοιχτά πως αυτός ο πόλεμος προκλήθηκε από τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να λένε ανοιχτά ότι αυτός ο πόλεμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η τελευταία καταχώριση στην τελευταία κατηγορία ήρθε με τη μορφή tweet της Πέμπτης από τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, το οποίο αναφέρει: «Το να στεκόμαστε με τους συμμάχους μας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα δεν είναι φιλανθρωπία. Στην πραγματικότητα — είναι μια άμεση επένδυση για την αναπλήρωση του οπλοστασίου της Αμερικής με αμερικανικά όπλα που κατασκευάστηκαν από Αμερικανούς εργάτες. Η επέκταση της αμυντικής μας βιομηχανικής βάσης τοποθετεί την Αμερική σε ισχυρότερη θέση για να ξεπεράσει την Κίνα».

Όταν οι επίσημοι εξουσιοδοτημένοι δημιουργοί αφηγήσεων αναγνωρίζουν αυτά τα πράγματα, είναι εντάξει, αλλά όταν το κάνουν κανονικά ανθρώπινα όντα είναι παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι εξουσιοδοτημένοι δημιουργοί αφηγήσεων το κάνουν, το κάνουν για να προωθήσουν τα πληροφοριακά συμφέροντα της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ - για να εξηγήσουν στους κουρασμένους από τον πόλεμο Αμερικανούς πώς αυτός ο πόλεμος ωφελεί τη χώρα τους ή για να χλευάσουν την αποτυχία του Πούτιν να σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ — ενώ όταν οι κανονικοί άνθρωποι το κάνουν είναι για να αποδείξουν τι είναι αληθινό και πραγματικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς μια μελέτη που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με μια ομάδα που χρηματοδοτείται από τον ολιγάρχη των ΗΠΑ Pierre Omidyar κυκλοφορεί από μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως η Washington Post, διαπιστώνοντας ότι το Twitter υπό τον Έλον Μασκ δεν έχει κάνει αρκετά για να λογοκρίνει τη «ρωσική προπαγάνδα» στην πλατφόρμα. . Αυτό θα έθετε τον Μασκ σε παραβίαση του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος απαιτεί από τις πλατφόρμες να περιορίζουν τέτοιου είδους υλικό.

Όπως σημείωσε ο Glenn Greenwald, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ορίζει τη «ρωσική προπαγάνδα» τόσο ευρέως που περιλαμβάνει την «ιδεολογική ευθυγράμμιση με το ρωσικό κράτος» στην κατηγορία των υλικών που πρέπει να λογοκρίνονται, η οποία περιλαμβάνει άτομα που «παπαγαλίζουν τις αφηγήσεις του Κρεμλίνου, περιεχόμενο που παράγεται ή με τη διάδοση αφηγήσεων ευθυγραμμισμένων με το Κρεμλίνο σε διαφορετικά κοινά-στόχους και γλώσσες».

Όποιος μιλάει εναντίον της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τη Ρωσία στο Διαδίκτυο πάντα κατηγορείται αμέσως ότι «παπαγαλίζει τις αφηγήσεις του Κρεμλίνου» από απολογητές της αυτοκρατορίας, οι οποίοι ανόητα επαναλαμβάνουν όσα τους είπαν να πιστεύουν από μέσα όπως η Washington Post, είτε έχουν κάποια σχέση με το Ρωσική κυβέρνηση ή όχι. Εγώ η ίδια δεν έχω καμία σχέση ή αλληλεπίδραση με το ρωσικό κράτος, ωστόσο μου αποδίδονται πολλές από αυτές τις κατηγορίες κάθε μέρα στο Διαδίκτυο μόνο και μόνο επειδή ασκώ κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αν ήμουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που χαιρόταν δημόσια για το πώς απέτυχαν οι προσπάθειες του Πούτιν να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, θα ήταν καλό να αναγνωρίσω ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προκάλεσε αυτόν τον πόλεμο μετά την άρνησή μας να αποτρέψουμε μια άσκοπη σύγκρουση. Αλλά επειδή βλάπτω τα πληροφοριακά συμφέροντα της δυτικής αυτοκρατορίας αντί να τα βοηθήσω, αυτό με κάνει προπαγανδίστρια της Ρωσίας.

Αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο ορισμός της «ρωσικής προπαγάνδας» είναι εσφαλμένος, αλλά επειδή λειτουργεί ακριβώς όπως προβλέπεται. Η ώθηση για περιθωριοποίηση και εξάλειψη της «ρωσικής προπαγάνδας» δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την καταπολέμηση των πραγματικών υλικών που δημοσίευσε το ρωσικό κράτος (τα οποία έχουν ουσιαστικά μηδενική σημασία στο δυτικό κόσμο). Η ώθηση ήταν πάντα για την εξάλειψη της αντίθεσης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως πολλά άλλα σε αυτόν τον κόσμο, όταν εξετάζουμε τη συμπεριφορά της εξουσίας, είναι τελικά όλα σχετικά με τον έλεγχο της αφήγησης. Οι ισχυροί κατανοούν ότι όποιος ελέγχει την κυρίαρχη αφήγηση για τα παγκόσμια γεγονότα ελέγχει στην πραγματικότητα τον κόσμο, γιατί η πραγματική δύναμη δεν είναι απλώς να ελέγχεις τι συμβαίνει αλλά να ελέγχεις τι σκέφτονται οι άνθρωποι για το τι συμβαίνει . Αυτή είναι η πραγματική κόλλα που κρατά ενωμένη την κεντρική αυτοκρατορία στις ΗΠΑ και ο κόσμος δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει την ειρήνη έως ότου οι άνθρωποι αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail