«Αγοράζουν τα πάντα» – Τσέχοι οδηγοί πλημμυρίζουν τα πολωνικά βενζινάδικα αναζητώντας χαμηλότερες τιμές καυσίμων

Freepen.gr - Ο τουρισμός καυσίμων ανθεί κατά μήκος των Πολωνο-Τσεχικών συνόρων, με πολλούς Τσέχους να περνούν στην Πολωνία για να επωφεληθούν από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές καυσίμων.

«Είναι σκέτη τρέλα. Οι Τσέχοι αγοράζουν τα πάντα», λέει η Julia Adamiak, η οποία εργάζεται σε έναν σταθμό Orlen κοντά στα Πολωνο-Τσεχικά σύνορα στο Kudowa-Zdroj. Οι μειωμένες τιμές των καυσίμων στην Πολωνία δελεάζουν τους νότιους γείτονές της.

Το money.pl εξέτασε τις διαφορές τιμών πέρα ​​από τα σύνορα. Σύμφωνα με την έκθεση, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη στις γειτονικές χώρες, μειώνονται αισθητά στην Πολωνία.

Στο σταθμό Orlen στο Kudowa-Zdroj, κοντά στα τσεχικά σύνορα, ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων τιμολογήθηκε στα 6,07 PLN (1,32 €) την Τετάρτη, ενώ ένα λίτρο ντίζελ ήταν 6,02 PLN (1,31 €). Ο ανταγωνισμός χρεώνει περισσότερο. Στην ίδια πόλη, το γέμισμα σε ένα πρατήριο της Shell θα κόστιζε 6,24 PLN (1,36 €) για τη βενζίνη και 6,19 PLN (1,34 €) για το ντίζελ.

«Μόνο ένας τρελός δεν θα επέλεγε να γεμίσει εδώ», λέει ο Jan Bubencik, τον οποίο οι δημοσιογράφοι του Money.pl συνάντησαν στο σταθμό Orlen στην Πολωνική πλευρά. Αναφέρει πως στην Τσεχία η τιμή του λίτρου βενζίνης κυμαίνεται από 38 έως 42 τσέχικες κορώνες (1,56 έως 1,72 €), ανάλογα με την τοποθεσία.

Η Julia Adamiak, που εργάζεται στον σταθμό Orlen κοντά στα σύνορα, επιβεβαιώνει την τάση.

«Από τις 6:45 π.μ., το 98 τοις εκατό των πελατών μας ήταν Τσέχοι. Είναι το απόλυτο χάος. Αγοράζουν τα πάντα — όχι μόνο καύσιμα, αλλά και κουτιά τσιγάρα», είπε. Πράγματι, τα ράφια των τσιγάρων του σταθμού είναι σχεδόν άδεια.

Περνώντας στην τσεχική πλευρά, οι τιμές στο σταθμό τους στο Orlen, με το σήμα Benzina, είναι υψηλότερες. Εκεί, η βενζίνη 95 οκτανίων κοστίζει 38,90 τσέχικες κορώνες (1,59 ευρώ ή 7,38 ζλότι Πολωνίας) ανά λίτρο και το ντίζελ είναι 38,60 κορώνες (1,58 ευρώ ή 7,32 ζλότι).

Αναλυτές της Goldman Sachs παρατήρησαν μια «ανωμαλία» στις τιμές των καυσίμων στην Πολωνία στα τέλη Αυγούστου. Ενώ οι τιμές στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία αυξήθηκαν ανάλογα με τις παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου το περασμένο καλοκαίρι, δεν αυξήθηκαν στην Πολωνία. Αυτή η απόκλιση θύμισε σε πολλούς το λεγόμενο «θαύμα του Όρλεν» από την αλλαγή του έτους, όταν, παρά την αύξηση του ΦΠΑ, οι τιμές των καυσίμων μετά βίας άλλαξαν.

Η Orlen, η οποία ελέγχει το 65 τοις εκατό της πολωνικής αγοράς καυσίμων και είναι επίσης προμηθευτής χονδρικής για άλλα δίκτυα, τόνισε ότι οι λιανικές τιμές καυσίμων είναι κατά κύριο λόγο παράγωγο των τιμών χονδρικής σε μια δεδομένη αγορά. Παράγοντες όπως οι πηγές καυσίμων, το κόστος των πρώτων υλών, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, το κόστος παραγωγής και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ενέργειας, υλικοτεχνικής υποστήριξης και εργασίας, παίζουν όλα κάποιο ρόλο.

Το φαινόμενο των οδηγών να εκμεταλλεύονται τις διαφορές τιμών μεταξύ γειτονικών χωρών είναι συνηθισμένο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail