Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να «χωρίσει τους δρόμους της» με την ΕΕ

φωτογραφία τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να «χωρίσει τους δρόμους της» με την ΕΕ εάν χρειαστεί, μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απορρίπτει την πιθανότητα να ενταχθεί η Τουρκία σύντομα στην ΕΕ.

Αντίθετα, η έκθεση πρότεινε στην ΕΕ να διερευνήσει «ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο», όπως μια τελωνειακή ένωση, για να καθορίσει τους δεσμούς της με την Άγκυρα.

«Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις και αν χρειαστεί, μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την ΕΕ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιείχε αβάσιμους ισχυρισμούς και προκαταλήψεις και υιοθέτησε μια «ρηχή και μη οραματική» προσέγγιση για τους δεσμούς της χώρας με την ΕΕ.

Η απελευθέρωση της βίζα, η οποία θα έδινε στους Τούρκους πολίτες χωρίς βίζα ταξίδια στο μπλοκ για μεγάλες περιόδους, είναι ένας σημαντικός λόγος που η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Πολλοί Τούρκοι πολίτες εργάζονται σε κράτη της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία, και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα τους απαλλάξει από τη δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για την απόκτηση βίζας.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε ως απάντηση στις ανανεωμένες προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε να συνδέσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με την έγκριση της προσπάθειας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ διστάζουν να συνδέσουν τα δύο ζητήματα, επικαλούμενοι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν.

«Πρόσφατα είδαμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από την τουρκική κυβέρνηση για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής νομοθέτης στον φάκελο, ο Ισπανός σοσιαλιστής Nacho Sánchez Amor, κατά την έγκριση της έκθεσης την Τετάρτη.

«Αυτό δε θα συμβεί λόγω γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο όταν οι τουρκικές αρχές δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου στη χώρα», δήλωσε ο Σάντσεθ Αμόρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail