Υπάρχει ένα εντελώς νέο σημείο συζήτησης στην Ουάσιγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία

pixabay / HubertdeThé
ΠΑΡΙΣΙ — Γιατί οι ελίτ της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν την Ουκρανία σαν μια συμφωνία της Μαύρης Παρασκευής;

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ακόμη και οι Αμερικανοί που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι που αξιοποιούμε τα χρήματά μας για την επένδυσή μας στην Ουκρανία», έγραψε ο γερουσιαστής Richard Blumenthal (D-NY) σε ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης του Connecticut Post στο μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των ΗΠΑ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο.

Στο ταξίδι ήταν επίσης ο γερουσιαστής Lindsey Graham (R-SC), ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης συνάντησης με τον Zelensky το Μάιο, σημείωσε πως «Οι Ρώσοι πεθαίνουν» και το χαρακτήρισε «τα καλύτερα χρήματα που ξοδέψαμε ποτέ».

Και τον περασμένο Δεκέμβριο, η πρώην πρώτη κυρία και γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον (D-NY) είπε σε συνέντευξή της στο CNN ότι «οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει πως είναι μια πραγματικά καλή επένδυση για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μια προφανής ερώτηση για τη συνέχεια: Μια καλή επένδυση σε σύγκριση με τι ακριβώς; Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ θα είχαν διαφορετικά την υποχρέωση να εμπλακούν σε μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και μιας χώρας εκτός ΝΑΤΟ. Ποια είναι λοιπόν αυτή η ακόμη πιο ακριβή εναλλακτική λύση με την οποία όλα αυτά τα στελέχη της Ουάσιγκτον συγκρίνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων που στέλνονται στην Ουκρανία;

Ο Blumenthal φαίνεται να έχει θολώσει την απάντηση. «Για λιγότερο από το 3 τοις εκατό του στρατιωτικού προϋπολογισμού του έθνους μας, δώσαμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να υποβαθμίσει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας στο μισό».

Α, λοιπόν, η εναλλακτική θα ήταν να μπουν οι ΗΠΑ σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν. Το έπιασα.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θυσιάζουν μόνο ζωές Ουκρανών και όχι αμερικανικές για να κρατήσουν δεμένη τη Ρωσία θα εξηγούσε επίσης γιατί δεν βιάζονται να ολοκληρώσουν τα πράγματα. Αυτό, παρά το γεγονός πως το CNN τον περασμένο μήνα επικαλέστηκε τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης που ενημέρωσαν για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες οι οποίοι περιέγραψαν «ολοένα και πιο «ανησυχητικές» εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν σημαντικά εδάφη».

Οι επικριτές της δυτικής ανάμιξης στην Ουκρανία έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το ΝΑΤΟ ότι εκμεταλλεύεται τους Ουκρανούς ως πληρεξούσιους για να αποδυναμώσει τη Ρωσία. Και γιατί μπορεί να θέλουν να το κάνουν αυτό; Γιατί στην παγκόσμια σκακιέρα, χώρες που η Δύση έχει απομονώσει και έχει επιβάλει κυρώσεις –από το Ιράν μέχρι τη Βενεζουέλα– βρήκαν ανακούφιση συμμαχώντας με τη Ρωσία (και επίσης την Κίνα). Έτσι, η αναχαίτιση της Ρωσίας ως παγκόσμιου παίκτη σημαίνει ενίσχυση της δυτικής λαβής σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο αφήνοντας τις υπό κυρώσεις χώρες με λιγότερες εναλλακτικές στη δυτική ατζέντα.

Το ΝΑΤΟ ωθούσε το Κίεβο να προκαλέσει σύγκρουση με τη Μόσχα από τουλάχιστον το 2014. Στον απόηχο του πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τη Δύση που ανέτρεψε τον φιλορώσο Πρόεδρο του Κιέβου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μέλη της διατλαντικής συμμαχίας εξόπλισαν και εκπαίδευσαν Ουκρανούς «αντάρτες» στα ρωσικά σύνορα. Ο αδιάκοπος βομβαρδισμός των Ρωσόφωνων ντόπιων κινδύνευε από καιρό να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια ρωσική αντεπίθεση. Όμως, όταν η σύγκρουση πυροδοτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δυτικοί ηγέτες έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι στην πραγματικότητα δε βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο ότι σίγουρα βρίσκονται – καθώς οι παίκτες της Ουάσιγκτον μιλούν σαν να πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία Amazon Prime Day. «Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και αναγκάσαμε τους Κινέζους να ξανασκεφτούν τα σχέδια εισβολής τους στην Ταϊβάν. Βοηθήσαμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αμερικανική ηγεσία — ηθική και στρατιωτική. Και όλα αυτά χωρίς να τραυματιστεί ή να χαθεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης», έγραψε ο Blumenthal.

Πού ακριβώς, σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο των προνομίων, είναι το όφελος για την Ουκρανία καθώς έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαινομενικά απελπιστικό αγώνα με περισσότερους πολίτες να πεθαίνουν κάθε μέρα και χωρίς ράμπα εξόδου στον ορίζοντα;

Καθώς ο μέσος Αμερικανός χάνει το ενδιαφέρον του να ξοδέψει μετρητά στην Ουκρανία αντί για το σπίτι του, περιμένετε να ακούσετε πιο αηδιαστικές αναλογίες που θα συγκρίνουν τους Ουκρανούς και τους Ρώσους που πεθαίνουν σε μια σύγκρουση πλημμυρισμένη από δυτικά όπλα με ένα ειδικό μπλε φως στο Kmart. Και δεν μιλούν ακόμη για όλα τα μετρητά που έβγαλε η Big Oil από την Ευρώπη, μετατρέποντας την εξάρτησή της από το φθηνό ρωσικό αέριο μέσω του μυστηριωδώς ανατιναχθέντος δικτύου αγωγών Nord Stream για την υπερβολική εξάρτηση από το πολύ ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ. Άλλο ένα ωραίο κέρδος για το οποίο οι Ουκρανοί πεθαίνουν ενώ οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από ένα συντριπτικό κόστος ζωής – όπως είναι το βολικό πρόσχημα για το ξέπλυμα μετρητών από τους φορολογούμενους στα ταμεία των στρατιωτικών βιομηχανικών εργολάβων.

Ανεξάρτητα από το ποιος κήρυξε τελικά τη νίκη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι μεγάλοι νικητές είναι ξεκάθαρα εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις ως προς το γεγονός ότι επέτρεψαν στους Ουκρανούς να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της Ουάσιγκτον και να πληρώσουν με τη ζωή τους αντί να αναζητήσουν ειρήνη με τον γείτονά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail