Το Βιετνάμ δίνει προτεραιότητα στους ρωσικούς δεσμούς παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να το βάλουν στην τροχιά του

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, που συχνά χαιρετίστηκε ως ιστορική από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας. Για παράδειγμα, το BBC ισχυρίζεται ότι «πάνω από 50 χρόνια από τότε που ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης έφυγε από το Βιετνάμ, ο κ. Μπάιντεν ταξίδεψε στο Ανόι για να υπογράψει τη συμφωνία που θα φέρει τους πρώην εχθρούς πιο κοντά από ποτέ». Η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν χαιρέτισε τη Συνολική Στρατηγική Συνεργασία με το Βιετνάμ ως σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων με το Ανόι και το αποκορύφωμα των προσπαθειών στις οποίες επένδυσε η Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια. Ο Μπάιντεν προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει την εικόνα πως η προσέγγιση δεν έχει να κάνει με τον περιορισμό ή την απομόνωση της Κίνας, αλλά με τη «διατήρηση της σταθερότητας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Νομίζω ότι σκεφτόμαστε πάρα πολύ όσον αφορά τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν πρόκειται για αυτό. Είναι για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας", είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στις 10 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας: «Θέλω να δω την Κίνα να πετύχει οικονομικά, αλλά θέλω να τους δω να πετυχαίνουν σύμφωνα με τους κανόνες».

Προφανώς, αυτός είναι ένας γελοίος ισχυρισμός για όποιον γνωρίζει εξ αποστάσεως τις λυσσαλέες Σινοφοβικές πολιτικές που συνεχίζουν να κλιμακώνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι ο στρατηγικός περιορισμός της Κίνας, η ατελείωτη υποκίνηση εντάσεων στην Ταϊβάν, οι προσπάθειες να αποτραπεί ή τουλάχιστον να εκτροχιαστεί η τεχνολογική ανάπτυξη του Πεκίνου, κλπ. Και για να μην πω τίποτα για την περίφημη «παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες», καθώς κανείς δε γνωρίζει πραγματικά σε ποιους «κανόνες» αναφέρεται ο Μπάιντεν. Ούτε καν οι δυτικοί ηγέτες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ή έστω να εξηγήσουν γενικά το νόημα αυτής της άσκοπης φράσης, καθώς οι «κανόνες» τους οποίους συνεχίζουν να παπαγαλίζουν δεν είναι καθορισμένοι. Ουσιαστικά, απλώς τους συνθέτουν όπως πάνε, ανάλογα με τις γεωπολιτικές συνθήκες, μόνο αργότερα προσπαθώντας να τους παρουσιάσουν ως «σύμφωνους με το διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο, ακόμη και το BBC έπρεπε να παραδεχτεί ότι το Βιετνάμ δε βλέπει αυτή την προσέγγιση ως τίποτα περισσότερο από συμβολική. Σύμφωνα με τον Le Hong Hiep από το Ινστιτούτο ISEAS-Yusof Ishak της Σιγκαπούρης, «το Ανόι το έχει σκεφτεί καλά», καθώς η προαναφερθείσα συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι «συμβολική και όχι ουσία». Η Washington DC ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τις σημαντικές επενδύσεις διαφόρων αμερικανικών εταιρειών στο Βιετνάμ για γεωπολιτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της οικονομικής επιρροής της Κίνας και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας με το Ανόι. Ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες είναι βέβαιο πως θα αποτύχουν, καθώς το Βιετνάμ σίγουρα δεν θα διακόψει τους στενούς δεσμούς με κανένα από τα δύο για χάρη των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, ιδιαίτερα όχι με τη Μόσχα, έναν από τους στενότερους συμμάχους του.

Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου, οι New York Times δημοσίευσαν το περιεχόμενο ενός εγγράφου που διέρρευσε από το Υπουργείο Οικονομικών του Βιετνάμ, το οποίο αποκάλυπτε ένα σχέδιο για κρυφή απόκτηση προηγμένων ρωσικών όπλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση που το Ανόι προχωρήσει στη συμφωνία, κάτι που δεν είναι ακριβώς ένα πολύ καλό μήνυμα εάν η Ουάσιγκτον επιθυμεί στρατηγική προσέγγιση με το Βιετνάμ. Οι NYT διαμαρτύρονται ότι «παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ έχουν καλλιεργήσει τη σχέση τους τους τελευταίους μήνες, το Ανόι κάνει κρυφά σχέδια για να αγοράσει ένα οπλοστάσιο όπλων από τη Ρωσία». Αυτό απλώς ενισχύει την ιδέα πως οι «αναβαθμισμένες σχέσεις ΗΠΑ-Βιετνάμ» είναι πράγματι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές.

«Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χρονολογείται από το Μάρτιο του 2023 και του οποίου το περιεχόμενο έχει επαληθευτεί από πρώην και νυν αξιωματούχους του Βιετνάμ, περιγράφει πώς το Βιετνάμ προτείνει να εκσυγχρονίσει τον στρατό του πληρώνοντας κρυφά για αμυντικές αγορές μέσω μεταφορών σε μια κοινή επιχείρηση πετρελαίου Βιετνάμ και Ρωσίας στη Σιβηρία», αναφέρουν οι NYT, προσθέτοντας: «Υπογεγραμμένο από έναν Βιετναμέζο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το έγγραφο σημειώνει πως το Βιετνάμ διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία όπλων με τη Ρωσία που θα «ενίσχυε την στρατηγική εμπιστοσύνη» σε μια εποχή που «η Ρωσία υφίσταται εμπάργκο από τις δυτικές χώρες από όλες τις απόψεις».

Με άλλα λόγια, το Βιετνάμ είναι ξεκάθαρα αποφασισμένο να μη γυρίσει την πλάτη σε έναν από τους παλαιότερους και στενότερους συμμάχους του. Το Ανόι θα μπορούσε σίγουρα να λάβει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων όπλων, αλλά η ηγεσία του γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό δε θα ήταν τουλάχιστον σοφό. Τα ρωσικά όπλα δεν έχουν αποδειχθεί μόνο πολύ πιο στιβαρά και εξίσου ή πιο προηγμένα από τα αμερικανικά ισοδύναμα, αλλά και πολύ πιο προσιτά και υλικοτεχνικά λιγότερο επίπονα. Για να μην πω τίποτα για την ιστορία της επιθετικότητας των ΗΠΑ στην Ινδοκίνα, όπου η πολεμική θαλασσοκρατία σκότωσε έως και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στο Βιετνάμ. Και όμως, τα θύματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε η εκτεταμένη βοήθεια της Μόσχας, τόσο οικονομική όσο και στρατιωτική.

Ήταν τα ρωσικά συστήματα SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) που κατέρριψαν χιλιάδες αμερικανικά αεροσκάφη, σώζοντας εκατομμύρια αμάχους. Χωρίς ρωσικά τουφέκια εφόδου, τανκς, πυροβολικό και άλλα όπλα, οι πιθανότητες του Βιετνάμ να εκδιώξει τους Αμερικανούς εισβολείς θα ήταν ελάχιστες. Το Ανόι δεν το ξέχασε ποτέ αυτό και συνεχίζει να καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Το έγγραφο που επικαλείται οι NYT αναφέρει ακριβώς ότι – «Το κόμμα και το κράτος μας εξακολουθούν να προσδιορίζουν τη Ρωσία ως τον πιο σημαντικό στρατηγικό εταίρο στην άμυνα και την ασφάλεια». Η εξάρτηση του Βιετνάμ από τα ρωσικά όπλα είναι η πιο ορθή γεωπολιτικά, καθώς η περίπλοκη σχέση του Ανόι τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα το εμποδίζει να στηριχθεί στρατιωτικά και στις δύο. Αυτό είναι πολύ απίθανο να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail