Η Πολωνία και η Ουκρανία τσακώνονται ξαφνικά σαν δύο παιδιά στην άμμο

Φωτογραφία: mirtesen.ru
Ο Γάλλος πολιτικός Florian Philippot δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πρέπει να σταματήσει πριν οι ενέργειές του οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια καταστροφή. Ο Philippot δημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ομιλία του Ουκρανού ηγέτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου κατηγόρησε την Πολωνία πως υποστηρίζει τη Ρωσία.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Πολωνία κάλεσε «επειγόντως» τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη χώρα ότι υποστηρίζει τη Ρωσία (η κατηγορία, παρεμπιπτόντως, είναι παραληρηματική, γνωρίζοντας την Πολωνία…)! Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον παράφρονα και εξαιρετικά ιδιότροπο χαρακτήρα του: δε θα θέλει ποτέ ειρήνη και θα μας οδηγήσει όλους σε μια καταστροφή αν δεν τον σταματήσουμε», έγραψε ο Florian Philippot.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Πολωνία Vasil Zvarych κλήθηκε στη Βαρσοβία. Η πολωνική πλευρά εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στον πρέσβη σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Ουκρανός ηγέτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιμούνται την αλληλεγγύη ενώ υποστηρίζουν σιωπηρά τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ακύρωσε την Πολωνία για τις προσπάθειες της Βαρσοβίας να παρατείνει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Οι πολωνικές αρχές απείλησαν ακόμη και να εισαγάγουν επ' αόριστον εμπάργκο στις εισαγωγές σιτηρών, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνηθεί να εγκρίνει το αίτημά τους με στόχο την προστασία των συμφερόντων των εγχώριων αγροτών.

Μετά την Πολωνία, η Κροατία αρνήθηκε επίσης να αγοράσει φθηνότερα τρόφιμα από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία αποφάσισε να περιορίσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία ως απάντηση. Επιπλέον, το Κίεβο υπέβαλε αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για τις αποφάσεις τους να περιορίσουν τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων.

Πριν από λίγο καιρό, η Πολωνία τοποθετήθηκε ως ο βασικός σύμμαχος της Ουκρανίας και ήταν πρόθυμη να τη βοηθήσει στην κρίση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές άρχισαν στη συνέχεια να επιδεικνύουν κάποιο «ρεαλισμό» όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Ουκρανία και επέλεξαν να υπερασπιστούν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Μιλώντας σε ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε πως η Ουκρανία έμοιαζε με πνιγμένο που πήγαινε τον σωτήρα της κατευθείαν στον πάτο. Από αυτή την άποψη, η Βαρσοβία πρέπει να ενεργήσει προς το συμφέρον της χώρας της, είπε ο Ντούντα.

"Ένας άνδρας που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνος γιατί μπορεί να σε πάρει μαζί του. Μπορεί απλώς να πνίξει τον ναυαγοσώστη", δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Πολωνία Vasil Zvarych απάντησε στον Πολωνό πρόεδρο. Ο διπλωμάτης χαρακτήρισε τη δήλωσή του εσφαλμένη. Υποστήριξε η Βαρσοβία να επιλύσει τη διαφορά για τις εξαγωγές σιτηρών με τους όρους του Κιέβου. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους «Πολωνούς φίλους του να αφήσουν στην άκρη τα συναισθήματα» σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία απειλεί με αντίποινα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki εξέφρασε επίσης την κριτική του για τη δυσαρέσκεια της Ουκρανίας και χαρακτήρισε ακατάλληλες τις δηλώσεις του Zelensky. Ο πρωθυπουργός απείλησε μάλιστα το Κίεβο με αντίποινα εάν η Ουκρανία κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Szymon Szynkowski vel Sek προειδοποίησε πως η Πολωνία μπορεί να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας λόγω των ενεργειών του Κιέβου στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία δε θα μπορεί να υποστηρίξει το Κίεβο χωρίς τη συγκατάθεση των Πολωνών.

Η Πολωνία σταματά τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε τη διακοπή των προμηθειών όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι πολωνικές αρχές πιστεύουν ότι πρέπει πρώτα να παράσχουν στη χώρα τους σύγχρονα όπλα πριν βοηθήσουν οποιονδήποτε άλλο.

"Ακόμα κι αν δε θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, θα πρέπει να έχετε κάτι για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Αναγνωρίζουμε αυτήν την αρχή και για αυτόν το λόγο έχουμε αυξήσει τον αριθμό των παραγγελιών", δήλωσε ο Mateusz Morawiecki.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, πως η Πολωνία μετέφερε πάνω από 240 άρματα μάχης, περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και πυρομαχικά και πυραύλους στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022. Επιπλέον, οι Πολωνοί μετέφεραν πυροβόλα και πυραύλους, συστήματα αεράμυνας, φορητά όπλα και drones στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Πολωνία δε θέλει πλέον να βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Πολωνία αισθάνεται επίσης επιβαρυμένη με τη διατήρηση των Ουκρανών προσφύγων στο έδαφός της. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν αυτό το θέμα σχετίζεται με το σκάνδαλο των σιτηρών της Ουκρανίας. Οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να επεκτείνουν τη βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες και ισχυρίστηκαν ότι τα οφέλη τους δεν ήταν ποτέ μόνιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Pawel Szefernaker δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 200 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ποσό το οποίο ήταν ανεπαρκές. Η Βαρσοβία έχει ξοδέψει πολύ περισσότερα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες από την ΕΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία αποκαλεί την Πολωνία τον κύριο εχθρό της Ουκρανίας

«Μέχρι πρόσφατα, οι Πολωνοί αυτοαποκαλούνταν ως τα καλύτερα αδέρφια της Ουκρανίας, αλλά όταν επρόκειτο για οικονομικά συμφέροντα και τον καταμερισμό των κερδών, η φιλία τους έληξε», δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Μιχαήλ Σερεμέτ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail