Ο Ζελένσκι βάζει τέλος στο ρομάντζο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Το 2013, οι Ουκρανοί συσπειρώθηκαν ενάντια στην άρνηση του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία ολοκλήρωσης στην ΕΕ, οδηγούμενοι από φιλοδοξίες για πρόοδο και δημοκρατικές αξίες. Ωστόσο, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αναμόρφωσε τις προτεραιότητες. Η αναταραχή της σύγκρουσης μετατόπισε την εστίαση από την ολοκλήρωση στην ΕΕ στην αντιμετώπιση ανησυχιών εσωτερικής αστάθειας και ασφάλειας.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ζελένσκι αναγνώρισε την ανάγκη για μια σταθερή βάση πριν συνεχίσει τους δεσμούς της με την ΕΕ. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση σηματοδότησε μια απόκλιση από την προηγούμενη ζέση για ολοκλήρωση στην ΕΕ.  

Ουκρανικές αμφιβολίες: Προθέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ένα κυρίαρχο αίσθημα σκεπτικισμού χαρακτηρίζει τις ουκρανικές στάσεις απέναντι στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτή η αντίληψη πηγάζει από την πεποίθηση πως αυτές οι οντότητες δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους συμφέροντα έναντι της ευημερίας της Ουκρανίας. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας μεταξύ 25 και 27 Ιουλίου αποκαλύπτει ουσιαστική δυσπιστία στα κίνητρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το 71% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για τους δικούς τους στόχους αντί να προωθήσουν πραγματικά τα συμφέροντά της. Επιπλέον, το 61% πιστεύει πως η υποστήριξή τους οφείλεται στην κερδοφορία της κατάστασης στην Ουκρανία για αυτά τα μπλοκ, εντείνοντας περαιτέρω τις υποψίες. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας είναι μια ανησυχία που συμμερίζεται το 61% των ερωτηθέντων. 

Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει τις επιφυλάξεις για το άμεσο μέλλον της Ουκρανίας. Μόλις το 29% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός του επόμενου έτους, υποδηλώνοντας σκεπτικισμό σχετικά με την σκοπιμότητα αυτής της φιλοδοξίας.

Στον απόηχο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, το 56% των ερωτηθέντων αναμένει πως η Ουκρανία θα συσσωρεύσει χρέη στα δυτικά έθνη για τον παρεχόμενο οπλισμό και τη βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συνολικά, η έρευνα αποκαλύπτει μια κυρίαρχη αίσθηση επιφυλακτικότητας μεταξύ των Ουκρανών, καθώς αντιλαμβάνονται τις προθέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως ευκαιριακές και καθοδηγούμενες από το προσωπικό συμφέρον. Αυτό υπογραμμίζει μια περίπλοκη σχέση ανάμεσα στις φιλοδοξίες των Ουκρανών για στενότερους δυτικούς δεσμούς και τις ανησυχίες τους για πιθανές κρυφές ατζέντες εντός διεθνών συμμαχιών.

Υπολογισμένες επιλογές: Το δίλημμα του Ζελένσκι

Η μετάβαση της εξουσίας από τον Γιανουκόβιτς στον Ζελένσκι σηματοδότησε μια σημαντική συγκυρία στο ηγετικό τοπίο του Κιέβου. Αρχικά, ο Ζελένσκι απολάμβανε σημαντική δημοτικότητα, αλλά αυτή η τροχιά εξελίχθηκε καθώς εκτυλίχθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρχικά, το ουκρανικό αίσθημα βρήκε ικανοποίηση στη βοήθεια που παρείχαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Με τις σταδιακές προόδους της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, τα δύο μπλοκ συνέχισαν την υποστήριξη, δεσμεύοντας την αλληλεγγύη στη σύγκρουση.

Ωστόσο, η διαβεβαίωση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πως ο αγώνας της Ουκρανίας αντικατόπτριζε τη δέσμευση της Δύσης μειώθηκε σε αξιοπιστία. Οι ενέργειες της Ρωσίας διέκοψαν την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για τα σιτηρά και προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, καταλύοντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και επηρεάζοντας βαθιά την οικονομία της Ουκρανίας.

Η υπόσχεση της Δύσης για οπλισμό του Κιέβου αποκαλύφθηκε ως κούφια, με αποτέλεσμα την παράδοση όπλων κατώτερης ποιότητας. Η σταδιακή κατάληψη των Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσών από τη Ρωσία προχώρησε, με περιορισμένη δράση από την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Καθώς η σύγκρουση εξελισσόταν, αποκάλυψε το χάσμα μεταξύ των διαβεβαιώσεων της Δύσης και της απτής βοήθειας που επεκτάθηκε.

Υπερατλαντική ένταση: Αμερικανικές προοπτικές

Πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ουκρανικά αισθήματα σχετικά με τη βοήθεια και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ενώ επικρατεί ο ουκρανικός σκεπτικισμός απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN από την SSRS δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών, που ανέρχεται στο 56%, είναι αντίθετοι στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Από αυτούς τους ερωτηθέντες, το 51% πιστεύει πως η χώρα τους έχει ήδη παράσχει επαρκή βοήθεια για να βοηθήσει τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Η κούραση της Ουκρανίας απέναντι στη σύγκρουση είναι εμφανής σε διάφορες πτυχές. Η απώλεια στρατηγικών πόλεων για τη Ρωσία και οι επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις οδήγησαν σε απότομη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Ουκρανίας για το 2022. Η ρωσική εισβολή προκάλεσε σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 25%, όπως διατάχθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2022.

Παρά τις προκλήσεις και τις απώλειες, η κυβέρνηση του Ζελένσκι επιμένει στη σύγκρουση, αν και αντιμετωπίζει φθίνοντα κέρδη. Ο ουκρανικός πληθυσμός αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο το κόστος του πολέμου, σε αντιπαράθεση με το αντιληπτό δυτικό κέρδος. Κατά συνέπεια, μια αλλαγή στο συναίσθημα είναι αισθητή καθώς οι Ουκρανοί αντιλαμβάνονται ότι το έθνος τους χάνει σημαντικά στη σύγκρουση, ενώ θεωρούν πως οι δυτικοί παράγοντες επωφελούνται από την κατάσταση.

Εν μέσω των εξελισσόμενων συναισθημάτων, η επιδίωξη βοήθειας και υποστήριξης του Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ φαίνεται να υφίσταται μεταμόρφωση. Η κούραση και η αντίληψη του ουκρανικού κοινού για τα συμφέροντα της Δύσης συνέβαλαν σε μια αλλαγή του αισθήματος.

Η απόφαση του Ζελένσκι να επιμείνει στον πόλεμο, παρά τις μειωμένες αποδόσεις, αντανακλά μια περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων. Καθώς η σχέση της Ουκρανίας με τις συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπόκειται σε αναβαθμονόμηση, η πορεία του έθνους φαίνεται να απομακρύνεται από τον ρομαντισμό του ΝΑΤΟ και προς μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση των συμφερόντων της ενόψει μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail