Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Πώς εξελίχθηκε το πραξικόπημα;
Την Τετάρτη, μια αλλαγή στρατιωτικής εξουσίας εκτυλίχθηκε στην Γκαμπόν καθώς η επανεκλογή του προέδρου Αλί Μπόνγκο επιβεβαιώθηκε από την εκλογική αρχή. Ένστολοι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν την ανάληψη της εξουσίας από αυτούς στην εθνική τηλεόραση, κηρύσσοντας άκυρα τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό το πραξικόπημα συνεπαγόταν το κλείσιμο των συνόρων και τη διάλυση των κυβερνητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων.
Ο έκπτωτος πρόεδρος, Μπόνγκο, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό με την οικογένεια και το ιατρικό προσωπικό. Ο γιος του, Νουρεντίν Μπόνγκο Βαλεντίν, μαζί με έξι άλλους, αντιμετώπισαν τη σύλληψη για «εσχάτη προδοσία». Ένα βίντεο από το Agence France-Presse απεικόνιζε τον Bongo σε ένα περιβάλλον σαν βιβλιοθήκη, εκφράζοντας την αβεβαιότητα για την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Brice Oligui Nguema, προηγουμένως σωματοφύλακας του εκλιπόντος προέδρου Bongo, ονομάστηκε μεταβατικός ηγέτης από τη χούντα. Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γκαμπόν και προκαλούν ερωτήματα σχετικά με την σταθερότητα και τη διακυβέρνηση στην περιοχή.
Γιατί τόσα πραξικοπήματα;
Πολλαπλά πραξικοπήματα τα τελευταία τρία χρόνια σε πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική –Μάλι, Γουινέα, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Νίγηρας, Τυνησία και τώρα Γκαμπόν– εγείρουν ανησυχίες για πιθανή οπισθοδρόμηση στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της ηπείρου που διαρκεί δύο δεκαετίες. Ιστορικά, τα πραξικοπήματα ήταν συνηθισμένα στη μετα-αποικιακή Αφρική, αναφέροντας συχνά τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση και τη φτώχεια ως λόγους για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο πολιτικός αναλυτής Remi Adekoya υποστηρίζει πως η κλιμάκωση του ανταγωνισμού για πόρους μπορεί να οδηγεί αυτή την τάση. Τέτοιες συνθήκες συμβάλλουν στα πρόσφατα πραξικοπήματα, που έχουν απήχηση στους απογοητευμένους νέους Αφρικανούς που αναζητούν αλλαγή λόγω της αντιληπτής διαφθοράς. Οι εορτασμοί στην Γκαμπόν και παρόμοιες αντιδράσεις μετά το πραξικόπημα της Γουινέας πριν από δύο χρόνια υπογραμμίζουν την ετοιμότητα για μετασχηματιστικές αλλαγές εν μέσω ανησυχιών για τη διακυβέρνηση και την ηγεσία.
Τι είπε η Δύση;
«Το πραξικόπημα της Γκαμπόν έχει επικριθεί ευρέως στη Δύση. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης το πραξικόπημα την Τετάρτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για «αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών» κατά τις επίμαχες εκλογές, αλλά προέτρεψε όλα τα μέρη να σεβαστούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «αντιτίθενται σθεναρά σε στρατιωτικές καταλήψεις ή αντισυνταγματικές μεταβιβάσεις εξουσίας» και προέτρεψε τους πραξικοπηματίες να «διατηρήσουν την πολιτική εξουσία». Και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού της Γκαμπόν».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν παρόμοιες δηλώσεις. το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασε το πραξικόπημα και προέτρεψε την κυβέρνηση να αποκατασταθεί, ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε πως ένα πραξικόπημα θα «αύξανε την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή».
Οι αυξανόμενοι φόβοι της Δύσης
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η λαβή της Δύσης στη Δυτική Αφρική παρέμεινε τρομερή. Ωστόσο, αυτό το οχυρό διαβρώνεται σταδιακά. Συγκεκριμένα, η απότομη αποχώρηση της Γαλλίας από το Μάλι σηματοδότησε μια σημαντική οπισθοδρόμηση. Η περιοχή του Σαχέλ είδε επίσης τη Γαλλία να παλεύει με μια άλλη οπισθοδρόμηση. Πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως η Μπουρκίνα Φάσο ακολουθεί την πορεία του Μάλι, αυξάνοντας τις προοπτικές μιας άλλης γεωπολιτικής πρόκλησης για τη Γαλλία.
Το πρόσφατο πραξικόπημα στο Νίγηρα οδήγησε στην απομάκρυνση του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, αναστατώνοντας τη Δύση λόγω της στρατηγικής σημασίας του Νίγηρα ως υποδοχής μιας γαλλικής στρατιωτικής βάσης και μεγάλης παραγωγού ουρανίου. Η επιρροή της Ρωσίας έχει αυξηθεί, πυροδοτώντας αντιγαλλικά αισθήματα με διαδηλώσεις σε ολόκληρο το έθνος. Καθώς η παρουσία της Ρωσίας αυξάνεται στην Αφρική, η γεωπολιτική δυναμική αναστατώνει τις δυτικές δυνάμεις.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης υπό απειλή
Η Γκαμπόν, ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης καθώς συρρικνώνονται οι προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία και το Ιράν. Η ανησυχία της απώλειας της βάσης στην Γκαμπόν επιτείνει αυτές τις ανησυχίες. Η αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, πυροδοτώντας πιθανώς μια νέα ενεργειακή κρίση που θυμίζει τον αντίκτυπο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ουρανίου της Ευρώπης από το Νίγηρα υπάγονται επίσης στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτή η συρροή παραγόντων ενισχύει τις αβεβαιότητες, προτρέποντας την επανεκτίμηση των γεωπολιτικών στρατηγικών σε ένα σύνθετο ενεργειακό τοπίο.
Η φθίνουσα επιρροή της Δύσης στην Αφρική είναι εμφανής, καθώς η ήπειρος κουράζεται από τις οδηγίες της. Αυτό το συναίσθημα αντανακλάται στην αυξανόμενη αγκαλιά της Ρωσίας από τα αφρικανικά έθνη, σε συνδυασμό με την απόρριψη της δυτικής επιρροής. Η δεκτικότητα των Αφρικανών στη Ρωσία σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Καθώς οι αφρικανικές χώρες διεκδικούν την αυτονομία τους και αναδιαμορφώνουν τις συμμαχίες τους, η κυριαρχία της Δύσης μειώνεται, υπογραμμίζοντας την εξελισσόμενη δυναμική στις παγκόσμιες δεσμεύσεις της ηπείρου.