PHILIP GIRALDI - unz.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν είχε πολύ πιο σημαντική δουλειά να κάνει εκείνη την ημέρα λόγω της επιθυμίας του να σημειώσει πρόοδο στην απογύμνωση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ηγεμονία του δολαρίου. Ο Πούτιν συμμετείχε μέσω σύνδεσης βίντεο στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ σχετικά με την επέκταση της λεγόμενης νομισματικής ένωσης BRICS, εν μέρει για να συμπεριλάβει μέτρα που θα μείωναν την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία. Αυτός ο στόχος θα είχε πληγεί σοβαρά εάν ο Πούτιν είχε εμπλακεί στη θεαματική δημόσια δολοφονία ενός αντιπάλου την ίδια μέρα με τη συνάντηση των BRICS, η οποία θα ήταν όχι μόνο ντροπή αλλά και πολύ επιζήμια σε σχέση με την αξιοπιστία του ως πολιτικού. Αν ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να σκοτώσει τον Πριγκόζιν, υπήρχαν λιγότερο επιζήμιοι πολιτικά τρόποι για να το κάνει και μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η αιτία της συντριβής του αεροπλάνου παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με μια θεωρία, ο θάνατος του Prigozhin πραγματοποιήθηκε από μια βόμβα αεροπλάνου που τοποθετήθηκε από τις αμερικανικές ή βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με Ουκρανούς πράκτορες στη Ρωσία για να δυσφημήσουν τον Ρώσο ηγέτη, γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν ήταν αθώος θα κατηγορείτο για τη δολοφονία, όπως ακριβώς εξελίσσεται η ιστορία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το όνομα BRICS προέρχεται από ένα αρκτικόλεξο για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Jim O'Neill φέρεται να επινόησε τον όρο BRIC (χωρίς τη Νότια Αφρική) το 2001 και ο όμιλος ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο. Πρόσφατα, η προσπάθεια επέκτασης των BRICS έχει αποκτήσει δυναμική ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία που δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Το αξιοσέβαστο status quo για τη διεθνή χρηματοδότηση αναπτύχθηκε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Bretton-Woods, όπου δημιουργήθηκαν τα μέσα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για να συμπεριλάβουν την έγκριση του δολαρίου ως το de facto παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για πολλές συναλλαγές. Ολόκληρη η δομή διοικείται, εκ του σχεδιασμού, από μια υπερατλαντική καπιταλιστική κλίκα με έδρα την Ουάσιγκτον.
Επί του παρόντος, υπάρχει περιορισμένος μόνο ανταγωνισμός προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στην παγκόσμια αγορά για πιστώσεις, δάνεια, έκδοση χρήματος και κεφαλαίου, τη δύναμη να αναπτυχθούν οικονομίες, να χρηματοδοτηθούν έργα και να παραμείνουν ανταγωνιστικές με την εισροή τόσο αναγκαίων κεφαλαίων για σπίτι, ντύσιμο, εκπαίδευση ή τροφή των ανθρώπων του κόσμου. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν αυτό και χρησιμοποιούν τον έλεγχό τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να κρατήσουν τις χώρες σε πολιτική γραμμή.
Το τραπεζικό μοντέλο των BRICS, που βασίζεται σε έναν πολυπολικό κόσμο με πολλαπλά νομίσματα και ρυθμίσεις δανεισμού, έχει προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε αυτό το τέρας εκτός ελέγχου ενός παγκόσμιου τραπεζικού μονοπωλίου που διατηρεί το ΔΝΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο 132 έθνη, που καλούσαν τον ΟΗΕ για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, είδαν αμέσως ελπίδα στις πρωτοβουλίες εναλλακτικής τραπεζικής και χρηματοδότησης των BRICS που άρχισαν να διαμορφώνονται το 2015. Μέσα στον πρώτο χρόνο, 57 χώρες προσχώρησαν επίσημα στην Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) της Κίνας, αποτελώντας την πρώτη συνολική διαφορά από τα ιδρύματα του Western Bretton Woods, με την αρχική κεφαλαιοποίηση της BRICS New Development Bank να δηλώνεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, οι BRICS υπάρχουν στη σημερινή τους μορφή εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, αλλά το ενδιαφέρον γι' αυτό εξερράγη με τα γεγονότα γύρω από την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας. Πριν από λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο, οι ΗΠΑ απάντησαν στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τον έλεγχό τους στο διεθνές τραπεζικό σύστημα για να επιβάλουν κυρώσεις στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 1 τρισ δολαρίων πάγωσαν και οι ρωσικές τράπεζες δεν είχαν επίσης πρόσβαση στην παγκόσμια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που συνδέει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διευκολύνει τις γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι τα παγωμένα χρήματα δε θα επιστραφούν και θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αυτό άναψε προειδοποιητικά φώτα σε όλο τον κόσμο, αν και είχε ήδη υπάρξει παρόμοια συμπεριφορά από την πλευρά των ΗΠΑ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν και της Βενεζουέλας. Πολλοί έθεταν την ερώτηση «Αν μπορούν να το κάνουν σε μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία, μπορούν να το κάνουν και σε εμένα για να με τιμωρήσουν; Τι πρέπει να κάνω;". Φυσικά η απλή απάντηση είναι να ξεφύγουμε από τα δολάρια ως αποθεματικό νόμισμα, αν και αυτό είναι κάτι δύσκολο να γίνει, καθώς οι περισσότερες πωλήσεις και αγορές ενέργειας συνεχίζουν, κατόπιν συνεννόησης, να εκφράζονται σε δολάρια.
Η ετήσια συνάντηση του Επιχειρηματικού Φόρουμ Χωρών Εταίρων BRICS, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στις 21-24 Αυγούστου. Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενταχθούν επίσημα στην ομάδα εθνών BRICS καθώς οι υποψηφιότητές τους είχαν εγκριθεί από τους ηγέτες των σημερινών κρατών μελών. Οι έξι νεοεισερχόμενοι θα γίνουν πλήρη μέλη της λέσχης BRICS ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2024. Το γκρουπ, που είναι ο στενός κύκλος του τραπεζικού συστήματος, αποτελείται σήμερα από τους ιδρυτές Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι μη μέλη που απολαμβάνουν περιορισμένα τραπεζικά προνόμια, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Η επιθυμία της επέκτασης των BRICS ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ όλη την εβδομάδα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το έθνος του οποίου θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS το επόμενο έτος, μίλησε στους παρευρισκόμενους μέσω σύνδεσης βίντεο και ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής για τη φιλοξενία και τη συμβολή του στην επιτυχή έκβαση.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping παρευρέθηκε πράγματι στη συνάντηση κορυφής, όπως και οι αρχηγοί κρατών της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών, οικονομικών και εμπορικών θεμάτων. Ο Πρόεδρος Xi δήλωσε στην ομάδα ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των BRICS «η Κίνα στέκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας και πιστεύει πως ένας δίκαιος σκοπός πρέπει να επιδιωχθεί για το κοινό καλό». Κατήγγειλε επίσης έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι «κάποια χώρα, με εμμονή να διατηρήσει την ηγεμονία της, έχει κάνει τα πάντα για να ακρωτηριάσει τα EMDCs (αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες). Υποστήριξε πως οι προσπάθειες τιμωρίας και περιορισμού των αναπτυσσόμενων χωρών θα ήταν «μάταιες» και ότι «η συλλογική άνοδος των EMDCs που αντιπροσωπεύονται από τους BRICS αλλάζει ριζικά το παγκόσμιο τοπίο…[καθώς] τα EMDC έχουν συμβάλει έως και το 80% της παγκόσμιας ανάπτυξης στο παρελθόν τα τελευταία 20 χρόνια». Πρόσθεσε ότι «με χαρά σημειώνω πως πάνω από 20 χώρες χτυπούν την πόρτα των BRICS. Η Κίνα ελπίζει να δει περισσότερα μέλη του μηχανισμού συνεργασίας BRICS».
Το πολυπολικό τραπεζικό μοντέλο των BRICS που περιλαμβάνει πολλαπλά νομίσματα και τους πόρους που διατίθενται μέσω της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι ξεκάθαρα έννοιες των οποίων η ώρα έφτασε και η ιδιότητα μέλους τους πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν να κυβερνήσουν τον κόσμο μέσω κυρώσεων που καταστρέφουν τις οικονομίες και εξαθλιώνουν ολόκληρα έθνη, όπως κάνουν αυτήν την στιγμή στη Συρία και τη Βενεζουέλα. Στο τελικό έγγραφο από τη σύνοδο κορυφής, οι παρευρισκόμενοι επιτέθηκαν έμμεσα στη χρήση κυρώσεων από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «ανησυχία για τη χρήση μονομερών καταναγκαστικών μέτρων». Υπάρχει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν πρωτογενείς και δευτερεύουσες κυρώσεις για να εξαναγκάσουν χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Οι BRICS απολαμβάνουν ορισμένα πλεονεκτήματα καθώς αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Κίνας, η οποία μπορεί να είναι ήδη η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς και της δέσμευσης των αναπτυγμένων ταχέως αναπτυσσόμενων μεγάλων οικονομιών Ρωσίας, Βραζιλίας, Ινδίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιράν. Οι διευρυμένοι BRICS περιλαμβάνουν το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ (μεγαλύτερο από το G7) και το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι χώρες μέλη των BRICS θα ελέγχουν σύντομα σχεδόν τους μισούς ενεργειακούς πόρους του κόσμου και εάν η Βενεζουέλα, η Αλγερία και το Καζακστάν συμπεριληφθούν ως νέα μέλη ήδη από το 2024, ενδέχεται να ελέγχουν έως και το 90% του συνόλου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που διακινούνται παγκοσμίως. Αναφέρεται ότι έως και σαράντα νέες χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία. Ακόμη και το Βατικανό έχει ζητήσει να γίνει μέλος ως παρατηρητής.
Η άνοδος των BRICS σημαίνει ότι το δολάριο ΗΠΑ θα χάσει τουλάχιστον το σχετικό του μονοπώλιο στις συναλλαγές και τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυριαρχία της οικονομίας του δολαρίου θα εξασθενίσει αναπόφευκτα και το δολάριο σίγουρα θα υποχωρήσει ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αν και αναμφίβολα θα συνεχίσει να επιβιώνει με αυτή την ιδιότητα σε μέρη του κόσμου όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σημαντική πολιτική και οικονομική μόχλευση, όπως η Λατινική Αμερική.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και για τους Αμερικανούς πολίτες; Είναι δύσκολο να υπολογιστεί, και μερικοί αναμενόμενα απορρίπτουν πιθανά αρνητικά αποτελέσματα, αλλά το δολάριο αναπόφευκτα θα συρρικνωθεί σε αξία, βλάπτοντας τους καταναλωτές, και οι Αμερικανοί αναμφίβολα θα βρουν πολλές πιθανές αγορές κλειστές στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις των ΗΠΑ. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που επικρατεί τέτοιος πανικός για την Κίνα στο Καπιτώλιο. Η Κίνα δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή, αλλά ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες παγκοσμίως και, λειτουργώντας μέσω των BRICS και άλλων μηχανισμών, είναι ήδη το ηγετικό έθνος σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και ελκυστική οικονομική συμμαχία που απορρίπτει αποφασιστικά το αμερικανικό και δυτικοευρωπαϊκό μοντέλο. Φυσικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν ελαφρύνοντας τις καταναγκαστικές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν εδώ και τόσο καιρό, αλλά ελάχιστα υποδηλώνουν ότι είτε ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ θα επέλεγαν να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο. Είναι ο Αμερικανός καταναλωτής και φορολογούμενος που θα υποφέρει και θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για όποια λάθη κάνουν. Και το απόλυτο πιθανό σενάριο τρόμου είναι «Θα αναγκαστούν οι ΗΠΑ να κινηθούν πυρηνικά εναντίον των BRICS για να σώσουν το δολάριο;» Μην αποκλείετε τίποτα πέρα από τους εξουσιαστές νεοσυντηρητικούς και τους παγκοσμιοποιητές που κυριαρχούν στην Ουάσιγκτον. Μείνετε συντονισμένοι!
* Ο Philip M. Giraldi, Ph.D., είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου για το Εθνικό Συμφέρον, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος 501(c)3 που εκπίπτει από φόρους (Federal ID Number #52-1739023) που επιδιώκει μια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που βασίζεται περισσότερο στα συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Ο ιστότοπος είναι Councilforthenationalinterest.org, η διεύθυνση είναι PO Box 2157, Purcellville VA 20134 και το email του είναι inform@cnionline.org.