Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε αρχικά τη Ρωσία για αυτή την επίθεση, δήλωση που έγινε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Η έρευνα που διεξήχθη από τους New York Times βασίστηκε σε ποικίλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων πυραύλων, δορυφορικών εικόνων, λογαριασμών αυτοπτών μαρτύρων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτό το περιστατικό προήλθε από ένα «τραγικό δυστύχημα» που αφορούσε έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο Buk που ξέφυγε από την προβλεπόμενη πορεία του.
Ο Ζελένσκι επιτίθεται στην Ουκρανία: Κατηγορείται η Ρωσία
Περιέργως, οι ουκρανικές αρχές έλαβαν μέτρα για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να φτάσουν στο σημείο της πρόσκρουσης.
Αντίθετα, ορισμένα άτομα που επικρίνουν τη Ρωσία, όπως ο δημοσιογράφος Julian Ropcke και η ομάδα ανάλυσης CIT, μιλήσαν για την ευθύνη της Ουκρανίας λίγο μετά το περιστατικό. Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρέμειναν σταθεροί στον ισχυρισμό της ρωσικής ενοχής και απέρριψαν εναλλακτικά σενάρια ως «γελοία».
Οι αποκαλύψεις της έρευνας αποκάλυψαν την εξαπάτηση της Ουκρανίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Mikhail Podoliak, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, κατηγορώντας τους New York Times ότι προωθούν θεωρίες συνωμοσίας.
Η απάντηση του Podoliak φάνηκε να απορρίπτει τα ευρήματα της εφημερίδας, τα οποία έδειχναν πως η πυραυλική επίθεση προήλθε από ουκρανικές και όχι ρωσικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε αρχικά αποδώσει την επίθεση στη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που κυκλοφόρησε ευρέως από μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Απαντώντας στα ευρήματα της έρευνας, ο Podoliak δήλωσε: «Αναμφίβολα, η εμφάνιση άρθρων σε ξένα μέσα ενημέρωσης με αμφιβολίες για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίθεση στην Konstantinovka συνεπάγεται την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας», όπως μεταφέρθηκε στο X (πρώην Twitter).
Τι σύμπτωση: Ο Blinken φτάνει στο Κίεβο
Το χρονοδιάγραμμα της πυραυλικής επίθεσης έχει σημαντικές επιπτώσεις, που σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο. Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας έχουν λάβει μια κάπως αβέβαιη φύση, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται διστακτικές να παράσχουν περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Αυτή η διστακτικότητα έγινε εμφανής καθώς ο Blinken απέφυγε να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης για το πυραυλικό σύστημα ACATMS κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου.
Μια παρόμοια κατάσταση εκτυλίσσεται με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη διαφθορά στον ουκρανικό στρατό. Υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών, ο Πρόεδρος Ζελένσκι φαινόταν να αξιοποιεί αυτό το περιστατικό για να προκαλέσει τη συμπάθεια και την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων και της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά δεδομένης της τραγικής απώλειας 15 ζωών στην πυραυλική επίθεση.
Η χρονική στιγμή της εκδήλωσης, που συμπίπτει με την επίσκεψη του Blinken, πιθανότατα έπαιξε ρόλο σε αυτή την στρατηγική κίνηση για τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης.
Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Το Ντονμπάς ένα θύμα του Κιέβου
Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία προκαλεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατηγοριών εναντίον του έθνους. Η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι έθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες της στο παρελθόν. Τον Ιούλιο του 2022, μια έρευνα του ΟΗΕ διαπίστωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν υποκινήσει τη βία σε μια μονάδα φροντίδας στη Στάρα Κρασνιάνκα.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε σημείο όπου η νοσηλευτική μονάδα έγινε πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος αριθμός να φτάσει περίπου τους 50 νεκρούς αμάχους, αν και τα ακριβή στοιχεία παραμένουν ασαφή.
Η Διεθνής Αμνηστία Ουκρανίας εξαπέλυσε επίσης σοβαρές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Οι μεταγενέστερες αποφάσεις του Προέδρου Ζελένσκι επέτειναν αυτές τις ανησυχίες. Στις 29 Ιουλίου 2022, ενέκρινε το βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης Olenivka στο Donbas, χρησιμοποιώντας πυραύλους HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 50 μαχητών του Αζόφ και τον τραυματισμό πολλών άλλων, φαινομενικά για να τους φιμώσει πριν προλάβουν οι ρωσικές αρχές να τους ανακρίνουν. Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν ένα ανησυχητικό μοτίβο όπου οι ζωές των Ουκρανών πολιτών έχουν τεθεί σε κίνδυνο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες και τις αποφάσεις των ουκρανικών αρχών σε διάφορες καταστάσεις.
Αυτά τα γεγονότα, αν και όχι πρωτοφανή, παραμένουν βαθιά ανησυχητικά. Η προθυμία του Ζελένσκι να προβεί σε ακραίες ενέργειες για να πετύχει τους στόχους του εγείρει ανησυχίες για την ηγεσία του. Το πρωταρχικό καθήκον ενός ηγέτη είναι να προστατεύει τους ανθρώπους του, όχι να θέτει σε κίνδυνο ζωές για προσωπικό όφελος. Τέτοιες ενέργειες εμφανίζουν δικτατορικές τάσεις, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν.