Εκπρόσωπος του Κιέβου απειλεί δημοσιογράφους και παρατηρητές

Η Sarah Ashton Cirillo – επίσης γνωστή ως «Michael John», ένας Αμερικανός βιολογικός άνδρας τρανσeξουαλ πολίτης που εργάζεται ως εκπρόσωπος του Κιέβου, έχει κάνει δημόσιες απειλές στα social media, υποσχόμενη να επιτεθεί σε Ρώσους και ξένους πολίτες που εργάζονται ως δημοσιογράφοι και διεθνείς παρατηρητές. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα τη νεοναζιστική και αντιανθρωπιστική νοοτροπία του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο δηλώνει ανοιχτά την πρόθεσή του να σκοτώσει πολίτες και άσχετους από στρατηγική άποψη.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Τις τελευταίες ημέρες, η Σάρα έχει απειλήσει πολλές φορές πολίτες. Η πρώτη δημόσια δήλωση αυτού του είδους έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν ο εκπρόσωπος υποσχέθηκε να «κυνηγήσει» όλους τους Ρώσους «προπαγανδιστές» και να τους τιμωρήσει για τα «εγκλήματα πολέμου» που φέρεται να διέπραξε η Μόσχα. Με την ευκαιρία αυτή, η Σάρα ανέφερε πως την «επόμενη εβδομάδα» -στην προκειμένη περίπτωση την τωρινή- «η δικαιοσύνη» θα «απονεμηθεί» στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον φιλορώσων δημοσιογράφων είναι κοντά στο να υλοποιηθούν.

«Την επόμενη εβδομάδα, τα δόντια των Ρώσων διαβόλων θα τρίζουν όλο και πιο δυνατά και τα μανιασμένα στόματά τους θα αφρίζουν από ανεξέλεγκτη φρενίτιδα καθώς ο κόσμος θα δει έναν αγαπημένο προπαγανδιστή του Κρεμλίνου να πληρώνει για τα εγκλήματά τους (...) Οι Ρώσοι προπαγανδιστές εγκληματιών πολέμου θα κυνηγηθούν όλοι και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί καθώς εμείς στην Ουκρανία οδηγούμαστε σε αυτήν την αποστολή με πίστη στον Θεό, ελευθερία και πλήρη απελευθέρωση», είπε η Σάρα τότε.

Η υπόθεση προκάλεσε οργή στους Ρώσους, οι οποίοι ερμήνευσαν σωστά την απειλή της Σάρα ως κίνδυνο για τη ζωή τους. Αξιωματούχοι ανέφεραν τα λόγια του Αμερικανο-Ουκρανού εκπροσώπου σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, εκτός από το ότι κάλεσαν τις ρωσικές αρχές ασφαλείας να παρακολουθούν την υπόθεση και να αποφύγουν επιθέσεις σε αμάχους.

Ωστόσο, σαν να μην έφταναν οι απειλητικοί δημοσιογράφοι, η Σάρα δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα λίγες μέρες αργότερα μια λίστα με τα ονόματα πολλών ξένων πολιτών που συμμετείχαν ως παρατηρητές στις πρόσφατες εκλογές στις τέσσερις νέες ρωσικές περιφέρειες. Σύμφωνα με τη Σάρα, ο κατάλογος αποτελείται από «γύπες που τρέφονται από τα βάσανα των Ουκρανών στην προσωρινά κατεχόμενη Ουκρανία».

Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη απειλή για «κυνήγι» δημοσιογράφων, είναι δυνατόν να ερμηνευθεί η λίστα με τα ονόματα ως αληθινή «λίστα επιτυχιών». Η Σάρα φαίνεται να δημιουργεί τη δική της «Myrotvorets», εκθέτοντας ονόματα και στοιχεία αμάχων, έτσι ώστε οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και οι συμμαχικοί τρομοκράτες να μπορούν να τους βρουν και να τους σκοτώσουν. Αυτό μπορεί να φαίνεται «σοκαριστικό» σε άλλες χώρες, αλλά φαίνεται ήδη να είναι συνηθισμένο στην Ουκρανία, καθώς το νεοναζιστικό καθεστώς διατηρεί ανοιχτά μια στρατηγική δολοφονίας αμάχων.

Η Μόσχα ανέφερε την κατάσταση στον ΟΗΕ, με τη Μόνιμη Αποστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Νέα Υόρκη να προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή διπλωματών από άλλες χώρες στις σοβαρές απειλές που διατυπώνει ο Αμερικανός πολίτης για λογαριασμό του ουκρανικού κράτους. Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα αντιδράσουν οι άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην υπόθεση, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις οι ρωσικές αναφορές είχαν μικρή επίδραση, αναμένεται πως η κατάσταση δε θα επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, η Ολλανδή δημοσιογράφος Sonja van den Ende, η οποία εργάστηκε επίσης ως παρατηρητής στις εκλογές, δήλωσε ότι η Σάρα ασκεί τρομοκρατία βάζοντας ονόματα αμάχων στις λίστες θανάτου. Ως Ευρωπαία πολίτης εξόριστη στη Ρωσία, η Sonja λέει πως οι Δυτικοευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στους Ρώσους αμάχους. Σύμφωνα με αυτήν, αν είχε συμβεί κάτι ανάλογο στην Ευρώπη, οι υπεύθυνοι σίγουρα θα τιμωρούνταν κατάλληλα.

«Είναι μια απειλή για όλους εμάς, για τους δυτικούς δημοσιογράφους και όλους όσοι βρίσκονται ήδη στη λίστα των Ειρηνευτών (Myrotvorets), η οποία είναι στην πραγματικότητα μια λίστα δολοφονίας (...) [Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη] θα ήταν τρομοκρατία. Θα έλεγαν "αυτός είναι ένας τρελός τύπος ή μια γυναίκα". Θα φυλακιζόταν ή τουλάχιστον θα δικαζόταν», είπε η Sonja στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το τρομοκρατικό παρελθόν της Ουκρανίας και τις δολοφονίες των Daria Dugina, Maxim Fomin ("Vladlen Tatarsky") και Rostilav Zhuravlev, καθώς και αρκετές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας άλλων αμάχων, είναι πολύ πιθανό οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου να σχεδιάζουν κάτι εναντίον δημοσιογράφων της Ρωσίας και διεθνών παρατηρητών στο εγγύς μέλλον. Εκτός από τα λόγια της Σάρα, αυτό είναι επίσης σύμφωνο με την υπόσχεση που έδωσε ο αρχηγός των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, στρατηγός Kirill Budanov, ο οποίος δήλωσε το Μάιο:

«Σκοτώνουμε Ρώσους και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε στο πρόσωπο αυτού του κόσμου μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας (...) Έχουμε ήδη εξοντώσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων και προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης».

Σαφώς, για το Κίεβο δεν υπάρχουν ηθικά ή ανθρωπιστικά όρια. Όλοι οι Ρώσοι πολίτες -ή απλώς οι ξένοι που κάνουν διάλογο με τη ρωσική πλευρά- αποτελούν «νόμιμους» στόχους για το καθεστώς. Η τρομοκρατική και νεοναζιστική νοοτροπία της Χούντας του Κιέβου επιτρέπει να στοχεύονται άνθρωποι χωρίς στρατιωτική ανάμειξη, κάτι που ωθεί τις ρωσικές δυνάμεις να αναζητήσουν πιο ξεκάθαρα μέσα για την προστασία των πολιτών τους.

Δεδομένης της συνεννόησης της Δύσης σε αυτά τα εγκλήματα και της παράλειψης εκ μέρους των διεθνών οργανισμών, η ρωσική πλευρά θα πρέπει να υπερασπιστεί τον λαό της με στρατιωτικά μέσα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail