Το πραξικόπημα στον Νίγηρα χτύπησε την εικόνα της Γαλλίας και του Μακρόν

ΑΡ Photo / Ludovic Μarin
Freepen.gr - Η απόφαση να αποσυρθούν τα γαλλικά στρατεύματα από τον Νίγηρα ήταν αναπόφευκτη και επιμένοντας να υποστηρίξει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποξενώθηκε από τους δυτικούς συμμάχους του, δήλωσε στο RIA Novosti ο Ρολάν Μαρσάλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po).

«Από το πραξικόπημα, ο στρατός στον Νίγηρα άρχισε στην πραγματικότητα να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και ήταν απαραίτητο να ενεργήσει αντίθετα από αυτό που έκανε ο Μακρόν και που έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους», πιστεύει ο ειδικός.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός στρατός θα αποσυρθεί από τον Νίγηρα μέχρι το τέλος του έτους. Ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία ανακαλούσε τον πρεσβευτή της στο Νιαμέι.

Ο Μάρσαλ σημείωσε πως η απόφαση για απόσυρση στρατευμάτων και ανάκληση του πρεσβευτή «ήταν αναπόφευκτη».

«Ο δισταγμός της Γαλλίας είχε νόημα τις πρώτες ώρες ή μέρες μετά το πραξικόπημα, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβουμε ότι ο στρατός του Νίγηρα θα παραμείνει ενωμένος και η απειλή της επέμβασης της ECOWAS ήταν αβάσιμη», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail