Ο Ουκρανικός στρατός σκέφτεται αν θα καθαιρέσει τον Ζελένσκι – Πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού

Ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ουκρανία λόγω της σύγκρουσης έχει ήδη φτάσει τους 400.000 και προέτρεψε το Κίεβο να διαπραγματευτεί ειρηνευτικά με τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ΜακΓκρέγκορ, επίσης πρώην σύμβουλο του Πενταγώνου, υπάρχει ακόμη και εσωτερική συζήτηση στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την καθαίρεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις στην Ουκρανία, στο εσωτερικό των ουκρανικών δυνάμεων, για την απαλλαγή από τον Ζελένσκι. Έχουν 400.000 νεκρούς. Δεν ξέρω πόσο πρέπει να ανεχθείς για να τρομοκρατηθείς από αυτό. Εγώ δεν αντέχω άλλο», είπε ο ΜακΓκρέγκορ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter.

Στην ανάρτηση που συνοδεύει το βίντεο, ο ΜακΓκρέγκορ απευθύνει έκκληση στις αρχές του Κιέβου να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, γράφοντας: «Κάντε ειρήνη, ηλίθιοι!».

Το tweet του ΜακΓκρέγκορ έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ο πρώην Βρετανός πρεσβευτής Alastair Crooke είπε ότι οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παραδέχονται πως η ουκρανική επίθεση κατέληξε σε αποτυχία και δεν μπορούν να συνεχιστεί. Στη συνέντευξη στο κανάλι του YouTube, Judging Freedom, είπε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να θεωρούν πως η καλύτερη απόφαση σε αυτήν την κατάσταση είναι να συνεχιστεί η κλιμάκωση, η οποία, με τη σειρά της, δεν οδηγεί πουθενά. Για αυτόν τον σκοπό, είπε ο Crooke, η Ουάσιγκτον επιτρέπει στο Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία με drones.

Το Κίεβο εξαπέλυσε αντεπίθεση στις 4 Ιουνίου με ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ. Από την αρχή της αντεπίθεσης, η Ουκρανία έχει υποστεί πάνω από 71.500 απώλειες, ενώ από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, 467 ουκρανικά αεροπλάνα, 248 ελικόπτερα, 6.426 drones, 435 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, 11.696 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 1.148 πολλαπλοί εκτοξευτές έχουν καταστραφεί.

Η αποκαλούμενη «ανοιξιάτικη» αντεπίθεση εγκωμιάστηκε από τα τέλη του 2022, αλλά δεν ξεκίνησε πριν από το καλοκαίρι. Θα μείνει στη μνήμη μας ως μια από τις χειρότερες στρατιωτικές εκστρατείες του 21ου αιώνα, καθώς οι Ουκρανοί τρέφονται με τη ρωσική κρεατομηχανή χωρίς κανένα κέρδος. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις για την καθαίρεση του Zelensky για να τερματιστεί η σφαγή.

Ενδεικτικό της αποτυχίας της αντεπίθεσης είναι ότι ο στρατηγός Mark Milley, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, είπε στο BBC στις 10 Σεπτεμβρίου πως οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν από 30 έως 45 ημέρες μάχης πριν σταματήσουν οι καιρικές συνθήκες τις επιχειρήσεις.

«Υπάρχει ακόμη ένας εύλογος χρόνος, πιθανώς περίπου 30 με 45 ημέρες για μάχες, οπότε οι Ουκρανοί δεν έχουν τελειώσει», είπε ο Milley. «Δεν έχουν ολοκληρώσει το μαχητικό μέρος αυτού που προσπαθούν να επιτύχουν».

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να φτάσει στην Αζοφική Θάλασσα, μια προσπάθεια που απέτυχε καταστροφικά και δεν πρόκειται να επιτευχθεί στη σημερινή σύγκρουση, πόσο μάλλον σε 30 με 45 ημέρες. Ωστόσο, χρειάστηκε να αναπτυχθούν στρατηγικά αποθέματα λόγω των μεγάλων απωλειών της Ουκρανίας.

Αυτή η εφεδρεία, αποτελούμενη από μερικές από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις που είχαν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί, προοριζόταν να εκμεταλλευτεί τα κέρδη των αρχικών επιθετικών επιχειρήσεων. Το γεγονός πως η στρατηγική εφεδρεία ήταν αφοσιωμένη στην επίτευξη στόχων που δεν είχαν επιτύχει όλες οι επιτιθέμενες μονάδες υπογραμμίζει απλώς τη ματαιότητα της ουκρανικής προσπάθειας και το αναπόφευκτο της τελικής ήττας της.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση πλησιάζει στην τελική φάση, που χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση της συνοχής του ουκρανικού στρατού, εξαντλημένου στη μάχη αφού ήταν δικαιούχος βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί ρίχτηκαν σε μια μάχη για την οποία δεν ήταν ούτε οργανωμένοι ούτε εκπαιδευμένοι έπαιξε τεράστιο ρόλο στο εύρος και την κλίμακα της μηχανής κοπής κρέατος που τους κατανάλωσε, και γι' αυτόν τον λόγο οι συζητήσεις για την καθαίρεση του Ζελένσκι δε θα σταματήσουν. έξω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς θα μείνει στη μνήμη του ως ο πρόεδρος που επέβλεψε την τεράστια απώλεια ζωών, εδάφους και αξιοπρέπειας.

Η Έλα Λιμπάνοβα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι αναπόφευκτα θα υποφέρει μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η βαθμολογία του θα μειωθεί σημαντικά. Πρώτα απ 'όλα, οι άνθρωποι θα θυμούνται όλα όσα πήγαν στραβά. Σήμερα όλοι σφίγγουν τα δόντια τους», είπε.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχασε στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Δεδομένου πως αυτό δε θα επιτευχθεί, ο Ουκρανός πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος από τον στρατό και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες στην Ουκρανία για να ρίξουν όλη την ευθύνη και να απαλλάξουν τον εαυτό τους από την ευθύνη για την καταστροφή που έφεραν στη χώρα τους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail