Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η αναζήτηση του Μακρόν για μια τρίτη θητεία
Η πρόσφατη κριτική του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το συνταγματικό όριο δύο θητειών, που καθιστά αναγκαία την αποχώρησή του το 2027, έχει προκαλέσει συζήτηση. Στη Γαλλία, οι πρόεδροι περιορίζονται σε δύο πενταετείς θητείες και ο Μακρόν, σε ηλικία μόλις 49 ετών, σχεδιάζεται να γίνει ένας από τους νεότερους πρώην προέδρους της χώρας. Αυτή η επικείμενη προθεσμία έχει προκαλέσει προβληματισμό σχετικά με την τροχιά επιρροής του Μακρόν, καθώς σύμμαχοι και υποστηρικτές σκέπτονται ένα μέλλον χωρίς αυτόν στο τιμόνι.
Ο Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017 και εξασφάλισε επανεκλογή το 2022 κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που επισκιάστηκε από τη σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία, συγκάλεσε συνάντηση με ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτή η συνέλευση, διάρκειας 12 ωρών επικεντρώθηκε σε διάφορα θέματα, όπως η Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη και η θεσμική μεταρρύθμιση.
Ενώ η απογοήτευση του Μακρόν με αυτούς τους συνταγματικούς περιορισμούς είναι εμφανής, οι ευρύτερες επιπτώσεις για τη γαλλική πολιτική και διακυβέρνηση παραμένουν αβέβαιες. Αυτή η συζήτηση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της προεδρικής εξουσίας, τα όρια θητείας και το εξελισσόμενο τοπίο της γαλλικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.
Η διάβρωση της δημοτικότητας του Μακρόν
Η εξουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βιώνει πτώση καθώς οι υποστηρικτές και οι σύμμαχοί του αρχίζουν να σκέφτονται ένα μέλλον χωρίς αυτόν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σημερινή γαλλική κυβέρνηση συχνά παλεύει με ένα αδιέξοδο κοινοβούλιο λόγω της έλλειψης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση από τους συμμάχους του Μακρόν.
Τα στοιχεία της έρευνας υπογραμμίζουν τη μείωση της δημοτικότητας του Μακρόν, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας στο 32%, μετά από πτώση 6 μονάδων. Αυτή η πτώση συμπίπτει με μια αμφιλεγόμενη πρόταση μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο Μακρόν σημείωσε επίσης μείωση της δημοτικότητας μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματός του, με το 85% από αυτούς να έχουν θετική άποψη για τον πρόεδρο, αντικατοπτρίζοντας μια μείωση 11 μονάδων σε μόλις ένα μήνα.
Στην επερχόμενη πολιτική κούρσα συμμετέχουν κυρίως η υποψήφια της δεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν, των οποίων τα επίπεδα δημοτικότητας παρέμειναν σταθερά στο 26%. Η φθίνουσα δημοτικότητα του Μακρόν και το πολιτικό τοπίο που επικρατεί υποδηλώνουν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ενδέχεται να περιλαμβάνουν έναν πιο ανταγωνιστικό αγώνα μεταξύ αυτών των εξέχουσες προσωπικότητες.
Αποκρυπτογράφηση της γοητείας του Μακρόν
Η μείωση των ποσοστών αποδοχής του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να αποδοθεί στις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντική αναταραχή στη Γαλλία. Η πρότασή του για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει πυροδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το έθνος, με εκατομμύρια πολίτες να διαδηλώνουν ενάντια στις αλλαγές. Το σχέδιο του Μακρόν περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και την επιβολή μιας περιόδου εργασίας 43 ετών για πλήρη συνταξιοδότηση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνάντησαν ουσιαστική αντίσταση, με το 68% του πληθυσμού να αντιτίθεται.
Η ακλόνητη δέσμευση του Μακρόν να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις εκτεταμένες διαφωνίες, τον έχει εκθέσει στον κίνδυνο πολιτικής αυτο-δολιοφθοράς. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως οι πόροι που διατίθενται στην Ουκρανία θα πρέπει να ανακατευθυνθούν για την αντιμετώπιση πιεστικών εσωτερικών ζητημάτων όπως η φτώχεια και η ανεργία στη Γαλλία.
Επιπλέον, ο τραγικός πυροβολισμός του 17χρονου Nahel Merzouk από έναν αστυνομικό πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα τη βία, τις λεηλασίες και τους τραυματισμούς τόσο των διαδηλωτών όσο και των αρχών επιβολής του νόμου. Αυτή η κατάσταση έχει υπογραμμίσει την πολυπλοκότητα της ένταξης των μεταναστών και την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών προκλήσεων στη Γαλλία.
Ο χειρισμός αυτών των πολύπλευρων ζητημάτων από τον Μακρόν έχει τεθεί υπό έλεγχο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Η αναπόφευκτη παρακμή του Μακρόν
Το πολιτικό μέλλον του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται όλο και πιο επισφαλές. Το κυρίαρχο δημόσιο αίσθημα, σε μεγάλο βαθμό ενάντια στις πολιτικές του, υποδηλώνει πως οδεύει προς μια σημαντική ήττα. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί του αντίπαλοι κερδίζουν έδαφος σε δημοτικότητα, αξιοποιώντας τον εσφαλμένο χειρισμό βασικών ζητημάτων πολιτικής από τον Μακρόν. Αυτές οι συνθήκες δείχνουν ότι οι προοπτικές επανεκλογής του Μακρόν μειώνονται, καθώς οι πολιτικές του συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως εμπόδιο και όχι ως καταλύτης για την πολιτική του επιτυχία.