Είναι «υπερβολή» ο ισχυρισμός του Λαβρόφ ότι η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία;

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (SMO) κατά της έρπουσας εισβολής του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανένδοτες ότι «δεν είναι μέρος στη σύγκρουση» και πως υποτίθεται ότι «δε θέλουν κλιμάκωση με τη Μόσχα». Ωστόσο, ο χρόνος απέδειξε πως και οι δύο αυτές δηλώσεις ήταν προφανώς ψευδείς. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ ελέγχουν την στόχευση κάθε όπλου μεγάλης εμβέλειας που αναπτύσσουν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Από την άλλη πλευρά, το ψεύδος του αστείου ισχυρισμού ότι η Ουάσιγκτον DC "δε θέλει πόλεμο" είναι οδυνηρά προφανές σε οποιονδήποτε γνωρίζει εξ αποστάσεως την ατελείωτη κλιμάκωσή της εναντίον της Ρωσίας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σίγουρα τα γνωρίζει όλα αυτά, αν και η βασική διπλωματική εθιμοτυπία τον εμπόδιζε να δηλώσει τα αυτονόητα στο παρελθόν. Κι όμως, μετά από πάνω από ενάμιση χρόνο έκθεσης στην κραυγαλέα υποκρισία της πολιτικής Δύσης, φαίνεται ότι ακόμη και ο συνήθως συγκρατημένος Λαβρόφ σταμάτησε να συγκρατείται, καθώς προσπαθεί να ακολουθήσει διπλωματικά πρωτόκολλα όταν έχει να κάνει με κάποιον που τα παραβιάζει ανοιχτά είναι απλώς μάταιο και τελικά αυτοκαταστροφικό. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατες δηλώσεις του για τον Τύπο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ισχυρή δήλωση, θα έλεγε κανείς, αλλά ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να τη διαψεύσει δεδομένων των συνεχιζόμενων γεγονότων;

Ακόμα κι αν δεν μετρήσουμε τις δηλώσεις που έγιναν από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής του υπουργού Άμυνας Lloyd J. Austin ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει μια «στρατηγική ήττα» να προκληθεί στη Ρωσία και το φροϋδικό ολίσθημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι «ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει εξουσία», τα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Λαβρόφ είναι απλώς συντριπτικά και το βλέπουμε καθημερινά. Επεσήμανε επίσης το γεγονός πως οι ΗΠΑ όχι μόνο μεταφέρουν τεράστια ποσά αποκαλούμενης «θανατηφόρας βοήθειας» στο Κίεβο (αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε αυτό το σημείο), αλλά στην πραγματικότητα ελέγχουν αυτά τα όπλα μέσω άμεσης λήψης αποφάσεων διατηρώντας παράλληλα μια εύλογη άρνηση.

Ο ίδιος ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης την παραδοχή του Όστιν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η πολεμική θαλασσοκρατία θέλει να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία. Οι δηλώσεις για την πολεμική των ΗΠΑ δόθηκαν ενώ μιλούσε στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου, όπου επεσήμανε πως «ό,τι κι αν λένε, [οι ΗΠΑ] ελέγχουν αυτόν τον πόλεμο, προμηθεύουν όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες πληροφοριών, δεδομένα από δορυφόρους, επιδιώκει πόλεμο εναντίον μας». Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η Ουκρανία χρησιμοποιείται απλώς ως εφαλτήριο για την επίτευξη αμερικανικών στρατηγικών στόχων, καθώς προετοιμαζόταν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση χρόνια πριν.

«Υπάρχει μια πραγματική πλοκή γύρω από το θέμα των λεγόμενων (ειρηνευτικών) διαπραγματεύσεων, καθώς και απόπειρες να ανατραπούν τα πάντα μέσω ψευδοδιπλωματίας», είπε μόλις δύο ημέρες πριν, προσθέτοντας: «Η Δύση λέει εδώ και μήνες ότι αυτή η «φόρμουλα ειρήνης» είναι η μόνη βάση για διαπραγματεύσεις. Ξεκινά από αθώα θέματα… και στη συνέχεια καταλήγει στον σκοπό για τον οποίο επινοήθηκε – να προκαλέσει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, να αποκαταστήσει τα σύνορα της Ουκρανίας όπως ήταν το 1991, να περάσει στρατοδικείο τη ρωσική ηγεσία, να αναγκάσει τη Ρωσία να πληρώσει αποζημιώσεις και στη συνέχεια να συμφωνήσει «έλεος» να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία».

Ο Λαβρόφ έκανε τα εν λόγω σχόλια στις 15 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στις αποτυχημένες «ειρηνευτικές συνομιλίες» που φιλοξενήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και πρόσθεσε ότι αυτό το μοτίβο διπλών σταθμών και υποκρισίας χρησιμοποιείται επίσης όταν έχουμε να κάνουμε με τις περισσότερες άλλες χώρες.

"Αυτές είναι ακριβώς οι βρώμικες μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Δύση όχι μόνο σε σχέση με την Ουκρανία αλλά σε πολλούς άλλους τομείς της παγκόσμιας πολιτικής", δήλωσε.

Η πρόσφατη άμεση υποστήριξη που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τα μακροπρόθεσμα πλήγματα του καθεστώτος του Κιέβου σε στόχους εντός της Ρωσίας είναι μια ακόμη απόδειξη των ισχυρισμών του Λαβρόφ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ABC News στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Blinken δήλωσε ότι υποτίθεται πως εναπόκειται στην Ουκρανία να στοχεύσει ή όχι τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής των ΗΠΑ. Η ιδέα ότι το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε ποτέ να πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνο του είναι πέρα ​​για πέρα ​​αστείο, πράγμα που σημαίνει πως η ίδια η πολεμική θαλασσοκρατία διέταξε την Ουκρανία να στοχεύσει περιοχές βαθύτερα εντός της Ρωσίας για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά με ελάχιστες επενδύσεις ή κίνδυνο για τον εαυτό του.

Η δήλωση του Blinken ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την ανάρτηση του ABC News ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν το ATACMS στο καθεστώς του Κιέβου. Το βεληνεκές αυτών των πυραύλων, αν και δεν είναι καινοτόμο, είναι αρκετό για να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, αλλά και την πολιτική υποδομή εκατοντάδες χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Και όμως, αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που επεσήμανε μέχρι στιγμής ο Λαβρόφ, καθώς στις αρχές Ιουνίου, προειδοποίησε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση που η Ρωσία σίγουρα δε θα ανεχθεί. Τόνισε πως η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει στρατιωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι και το ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί άμεσα υπεύθυνο σε αυτή την περίπτωση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail