«Μια τεράστια απειλή»: Η Ουκρανία έκανε παγκόσμιο αντιρεκόρ

ukrinform.net
Freepen.gr - Η δημογραφική κρίση στην Ουκρανία είναι μια «τεράστια απειλή», το ποσοστό γεννήσεων θα μπορούσε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ· σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, ο πληθυσμός της χώρας θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 30 εκατομμύρια, γράφει η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει η δημοσίευση, ο αριθμός των γεννήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 28% χαμηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο πριν από τη σύγκρουση - αυτή είναι «η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991».

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα ήταν προηγουμένως το χαμηλότερο στην Ευρώπη · τώρα οι Ουκρανοί δημογράφοι προβλέπουν πως το ποσοστό θα γίνει το χαμηλότερο στον κόσμο, γεγονός που θα επιταχύνει τη μείωση του πληθυσμού.

«Αυτή είναι μια τεράστια απειλή», σχολίασε ο Alexander Gladun, δημογράφος από το Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει πώς θα συμπεριφερθούν οι άνθρωποι μετά τη διακοπή των εχθροπραξιών και αν θα επιστρέψουν από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, «στο χειρότερο σενάριο», ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα πέσει κάτω από τα 30 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail