Το ανθρώπινο κόστος των αυξανόμενων ουκρανικών θυμάτων

Ο ανταποκριτής του BBC, Κουέντιν Σόμερβιλ, παρέχει μια συγκλονιστική και καταστροφική αναφορά για το εύρος και την κλίμακα των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να αγνοήσουν αυτό το βίντεο και, αφού το παρακολουθήσετε, θα καταλάβετε γιατί.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Άρθρο του Quentin Sommerville

Αυτό το βίντεο δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη (29 Αυγούστου), που σημαίνει ότι το βίντεο και το σενάριο έγιναν τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από αυτό. Εκτός από την ποιότητα του ρεπορτάζ, το κομμάτι ανεβαίνει στην κινηματογραφική τέχνη, ιδιαίτερα στο εναρκτήριο τμήμα.

Το συνοδευτικό άρθρο, «Πεθαίνουν κατά δεκάδες κάθε μέρα» – Οι απώλειες της Ουκρανίας ανεβαίνουν, δημοσιεύεται στον ιστότοπο του BBC. Για κάποιο λόγο το BBC δε συνδέθηκε με το βίντεο. Δεδομένης της σχέσης του BBC με τη βρετανική κυβέρνηση, νομίζω πως είναι δίκαιο να συμπεράνουμε ότι κάποιοι στο βρετανικό κατεστημένο μπορούν να διαβάσουν τα σημάδια και να συνειδητοποιήσουν ότι η Ουκρανία όχι μόνο ξεμένει από στρατιώτες αλλά και από χρόνο.

Ο Sommerville γράφει:

Σημειώθηκε δραματική αύξηση στον αριθμό των νεκρών στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται. . . .

Η Ουκρανία δε δίνει επίσημο απολογισμό για τους νεκρούς του πολέμου – οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επαναλάβει ότι ο αριθμός των θυμάτων πολέμου είναι κρατικό μυστικό – αλλά η Margo γνωρίζει πως οι απώλειες είναι τεράστιες.

Τα στοιχεία παραμένουν απόρρητα. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλούνται οι New York Times, ανέφεραν πρόσφατα τον αριθμό σε 70.000 νεκρούς και 120.000 τραυματίες. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός, από ένοπλες δυνάμεις που υπολογίζονται σε μόλις μισό εκατομμύριο. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 9.177 θανάτους αμάχων. . . .

Η πραγματικότητα της κλίμακας των απωλειών αποκαλύπτεται στα νεκροταφεία της Ουκρανίας.

Στον απογευματινό ήλιο γύρω από το νεκροταφείο Krasnopilske στο Ντνίπρο, τα κεφάλια των ηλίανθων κρέμονται βαριά – μια τιμητική φρουρά για τους φρεσκοσκαμμένους τάφους που απλώνονται όλο και πιο κοντά στην περίμετρο. . . .

Το κίτρινο και το μπλε των σημαιών της Ουκρανίας χτυπούν πάνω από κάθε τάφο με το απαλό αεράκι – υπάρχουν εκατοντάδες από αυτές. Κάθε μία είναι ένας δείκτης στη μεγάλη παλίρροια των απωλειών που σαρώνει καθημερινά στα ανατολικά και νότια πεδία μάχης, γεμίζοντας νεκροταφεία σε πόλεις και χωριά σε μήκος και πλάτος της Ουκρανίας.

Ενάμιση χρόνο σε αυτόν τον πόλεμο, λίγες οικογένειες εδώ έχουν μείνει ανέγγιχτες από τη θλίψη.

Οι ουκρανικές πηγές του Sommerville του λένε ότι οι Ρώσοι έχουν πολύ περισσότερα θύματα. Αυτό είναι ψέμα, αλλά ο Sommerville αναφέρει αυτά που του λένε. Εάν η Ρωσία είχε τέτοια θύματα, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση του Πούτιν να ακυρώσει τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από γονείς, αδέρφια και συζύγους που πενθούν.

Από τότε που συντάχθηκε αυτή η έκθεση πριν από εννέα ημέρες, τουλάχιστον 7.000 ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη μάχη. Αυτός είναι ίσος με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν εν δράσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια δεκαέξι ετών μάχης. Βοηθά να δούμε την αγριότητα της μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail