«Μαχαίρι στην πλάτη» – Η Πολωνική οργή για τις προδοσίες της Ουκρανίας μεγαλώνει, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική καμπή στο δημόσιο αίσθημα

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι σχέσεις Πολωνίας και Ουκρανίας έχουν ανθίσει — τουλάχιστον στην επιφάνεια. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, οι εντάσεις έχουν παραμείνει. Τώρα, οι πρόσφατες ενέργειες της Ουκρανίας οδήγησαν σε μια ταχεία σειρά γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της Πολωνίας ότι σχεδιάζει να αποσύρει την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, κάτι που απειλεί με τη σειρά του να έχει γεωπολιτικές συνέπειες.

JOHN CODY - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Η απόφαση της Ουκρανίας να μηνύσει την Πολωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για το εμπάργκο σιτηρών της Πολωνίας μπορεί να προκάλεσε σοκ στην πολωνική κυβέρνηση, αλλά οι δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ, όπου ισχυρίστηκε ότι οι χώρες με εμπάργκο σιτηρών — σαφές καρφί στην Πολωνία — βοηθούσαν τον Ρώσο Πούτιν. Τα σχόλια μπορεί να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ως απάντηση στις διάφορες διαφωνίες μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda συνέκρινε ακόμη και την Ουκρανία με κάποιον που «πνίγεται», δηλώνοντας ότι «ένας άνθρωπος που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνος γιατί μπορεί να σε τραβήξει στα βαθιά… Μπορεί απλά να πνίξει τον διασώστη».

Ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki μετέδωσε τότε ίσως την πιο σημαντική είδηση, λέγοντας στο Polsat News: «Δεν μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία γιατί τώρα θα οπλιστούμε με τα πιο σύγχρονα όπλα».


Η Πολωνία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον κόσμο, ιδιαίτερα σε σχέση με το δικό της ΑΕΠ και τον στρατό της. Με τα νέα πως η χώρα σταματά την υποστήριξή της, μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ενότητα στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν η Πολωνία υποχωρήσει από τα σχέδιά της, μπορεί περαιτέρω να υποδηλώνει μια έντονη επιδείνωση του τρόπου με τον οποίο η Πολωνία βλέπει τα συμφέροντά της σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά και πώς βλέπει το πολωνικό κοινό τη σύγκρουση.

Εξάλλου, με την πολωνική κυβέρνηση να στρέφεται κατά της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος του πολωνικού κοινού μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet, μερικές από τις μεγαλύτερες πολωνικές εφημερίδες γεμίζουν γρήγορα με αρνητικά σχόλια για την Ουκρανία καθώς οι διαμάχες αυξάνονται μεταξύ των δύο χωρών.

Το ουγγρικό άρθρο αναγνώρισε πως τα σχόλια δεν είναι αντιπροσωπευτικά μιας επίσημης έρευνας, αλλά περιέγραψε παρόμοια συναισθήματα που μοιράζονται στο πολωνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά με την προσφυγή της Ουκρανίας για τα σιτηρά με τον ΠΟΕ, διάφοροι χρήστες σχολιάζοντας στην Πολωνική Gazeta Wyborcza έγραψαν:


«Αυτό είναι αηδιαστικό, υπό το πρίσμα του πόσα έχουμε κάνει ήδη για την Ουκρανία. Σκανδαλώδες!"

«Αυτό είναι κάποια ευγνωμοσύνη…»

«Η Πολωνία πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ τις αποστολές όπλων και την οικονομική υποστήριξη για Ουκρανούς πρόσφυγες που ζουν στην Πολωνία!»

«Δεν σκέφτονται πλέον λογικά στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι το τέλος της υποστήριξής μου προς την Ουκρανία και φαίνεται ότι θα υπάρξουν χιλιάδες ακόμη».

Στο μεγαλύτερο ταμπλόιντ της Πολωνίας, Fakt24, ένα άρθρο σχετικά με την προσφυγή της Ουκρανίας στον ΠΟΕ έλαβε σχεδόν 500 σχόλια και 212 «θυμωμένες» αντιδράσεις. Μερικά από τα σχόλια περιελάμβαναν:

«Θα δεχτούν επίθεση από την Ουκρανία αύριο οι πόλεις Przemyśl και Rzeszów; Με τα άρματα μάχης και τα F-16 μας; Είναι ήδη εδώ. Οι Ουκρανοί δείχνουν τα αληθινά τους χρώματα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή…»

«Απλώνεις το μικρό σου δάχτυλο και θέλει όλο σου το χέρι».

Αυτό είναι ευγνωμοσύνη! Είναι καιρός να φροντίσουμε τη χώρα μας!».

Στην επιχειρηματική καθημερινή Rzeczpospolita, η οποία ανήκει σε έναν εκδότη που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη Τζορτζ Σόρος, υπήρξαν διάφορα παθιασμένα σχόλια στο Facebook σε ένα άρθρο ότι ο Ντούντα αρνείται να συναντήσει τον Ζελένσκι.

«Είναι λυπηρό — πώς θα επιβιώσει ο Ντούντα τώρα που τελείωσε αυτή η όμορφη αγάπη;»

«Ο Ζελένσκι του κάρφωσε ένα μαχαίρι στην πλάτη».

Η πιθανότητα πολιτικής και ιδεολογικής διάσπασης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας μπορεί να είναι ανακούφιση για τις ουγγρικές αρχές, οι οποίες παρακολουθούν με απογοήτευση καθώς οι Πολωνοί σύμμαχοί τους επιτίθενται στην Ουγγαρία για την στάση της στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Τώρα, με τον Ζελένσκι να προσφεύγει κατά της Πολωνίας και να προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα στα Ηνωμένα Έθνη, η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία συχνά ένιωθε ότι έπαιρνε μια ακατέργαστη συμφωνία από την Ουκρανία, μπορεί να σκέφτεται πως δεν έχει πολλά να κερδίσει από το να παραγκωνίσει την Ουγγαρία υπέρ της Ουκρανίας.

Πολλά εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στην Πολωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να σώσει την εικόνα της μπροστά στο πολωνικό κοινό αφού η κυβέρνηση του Ζελένσκι στράφηκε κατά της Πολωνίας ακριβώς πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της χώρας. Επιπλέον, η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας μπορεί να εξαναγκαστεί σε συμμαχία με το δεξιό κόμμα της Συνομοσπονδίας, εάν επιθυμεί να διατηρήσει την εξουσία μετά τις εκλογές - ένα κόμμα γνωστό για την εξαιρετικά επικριτική του στάση απέναντι στην άνευ όρων υποστήριξη της Πολωνίας στην Ουκρανία. Αυτό θα ασκήσει πίεση στο Law and Justice (PiS) να εγκαταλείψει την παραδοσιακή του υπέρ της Ουκρανίας στάση, εάν ένας τέτοιος συνασπισμός έχει ελπίδες να σχηματιστεί, και αυτήν την στιγμή, με την Ουκρανία να πιέζει τις καταστάσεις, οι κυβερνώντες συντηρητικοί της Πολωνίας μπορεί να έχουν επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν την κίνηση τους εναντίον της Ουκρανίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail