Ο Ζελένσκι συμφωνεί για τις εκλογές αλλά με έναν τεράστιο όρο

Εν μέσω ενός κατεστραμμένου έθνους από τον πόλεμο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι προσπαθεί να εδραιώσει την ηγεσία του. Η δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνησή του έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς το δημόσιο αίσθημα αντανακλά την αυξανόμενη κούραση των πράξεών του. Οι φήμες για πιθανή αναταραχή στο Κίεβο υπαινίσσονται μια επικείμενη διαμαρτυρία, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών. Εν μέσω του φάσματος μιας εμφύλιας αναταραχής, οι φόβοι του Προέδρου Ζελένσκι να εκδιωχθεί από τη θέση του είναι εμφανείς. Ως απάντηση σε αυτή την επισφαλή κατάσταση, έχει αποκαλύψει μια περίεργη συνθήκη, ενδεικτική του αγώνα υψηλού διακυβεύματος για να διατηρήσει την εξουσία του.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απόηχοι του Euromaidan

Κάνοντας παραλληλισμούς με την ιστορική διαμαρτυρία του Euromaidan που οδήγησε στην εκδίωξη του Γιανουκόβιτς, ο Πρόεδρος Ζελένσκι έρχεται αντιμέτωπος με το διαφαινόμενο φάντασμα μιας ανάλογης αναταραχής. Η διάβρωση του βαθμού αποδοχής του υπογραμμίζει τη φθίνουσα δημόσια υποστήριξη. Ως απάντηση στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία του, ο Ζελένσκι έχει καταφύγει σε αυστηρές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης 11 φιλορωσικών κομμάτων. Εκδηλώνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες του, πρότεινε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του στρατιωτικού νόμου, αναβάλλοντας ουσιαστικά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο εμφύλιων αναταραχών, ο Ζελένσκι έχει ζητήσει παρέμβαση τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Volodymyr Zelenskyy ανταποκρίθηκε στις πρόσφατες εκκλήσεις ενός Αμερικανού γερουσιαστή να ανακοινώσει εκλογές το 2024, υποστηρίζοντας τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών ακόμη και σε καιρό πολέμου. Όρισε πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν το σχετικό κόστος επιμεριζόταν μεταξύ των εταίρων, εξασφαλιζόταν η νομοθετική έγκριση και η ευρεία συμμετοχή στις κάλπες. Επί του παρόντος, οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν στην Ουκρανία υπό την παρουσία στρατιωτικού νόμου, ο οποίος απαιτεί ανανέωση κάθε 90 ημέρες. Ο στρατιωτικός νόμος έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 15 Νοεμβρίου, μετά τη συνήθη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου και πριν από το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές εκλογές το Μάρτιο του 2024.

Φόβοι απομάκρυνσης αναδύονται εν μέσω δημόσιας δυσαρέσκειας

Διακεκριμένοι Αμερικανοί νομοθέτες επισκέφθηκαν το Κίεβο στις 23 Αυγούστου, τονίζοντας την ανάγκη να επιδείξει η Ουκρανία την ιδιαιτερότητά της μέσω εκλογών που διεξάγονται σε περιόδους σύγκρουσης. Σε συνέντευξή του, ο Zelensky επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον γερουσιαστή Lindsey Graham, που περιλάμβανε την οικονομική πτυχή και τις απαραίτητες νομικές τροποποιήσεις. Με το εκλογικό κόστος να ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (135 εκατομμύρια δολάρια) σε καιρό ειρήνης, ο Ζελένσκι εξέτασε τις οικονομικές προϋποθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου και ανέφερε τη δέσμευση εξωτερικής οικονομικής υποστήριξης. Επιπλέον, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην ψηφοφορία πολλών αλλοδαπών ψηφοφόρων, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απαιτούσε περαιτέρω βοήθεια.

Η παράκληση του Zelensky για δυτική παρέμβαση πηγάζει από μια ξεκάθαρη κατανόηση των κυρίαρχων συναισθημάτων μέσα στο έθνος. Ένα σημαντικό 56% των ερωτηθέντων προβλέπει πως η Ουκρανία θα χρεωθεί στις δυτικές χώρες λόγω της παροχής όπλων και βοήθειας κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η στρατιωτική εμπλοκή του Ζελένσκι εναντίον της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση τεσσάρων στρατηγικά σημαντικών εδαφών, εντείνοντας τις ανησυχίες.

Ο πληθυσμός επιδεικνύει μια κυρίαρχη αίσθηση επιφυλακτικότητας. Αυτό υπογραμμίζει μια αισθητή μείωση της δημοτικότητας του Zelensky μεταξύ του εγχώριου πληθυσμού. Η αντίληψη ότι μια μελλοντική πολιτική εξέγερση, με στόχο την απομάκρυνση του Ζελένσκι, μπορεί να υλοποιηθεί εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες του.

Απαγορεύσεις, στρατιωτικός νόμος και διεθνής επέμβαση

Αυτές οι αυξανόμενες ανησυχίες ανάγκασαν τον Ζελένσκι να υποχωρήσει, φανερώνοντας τη συμφωνία του να διεξαγάγει εκλογές. Ωστόσο, αυτή η νέα προθυμία συνοδεύεται από μια ξεχωριστή προειδοποίηση—δηλαδή, τη δυτική εμπλοκή. Η σύγκλιση παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αντιληπτής απώλειας στρατηγικών εδαφών, της φθίνουσας εγχώριας δημοτικότητας και της σύλληψης μιας πιθανής εξέγερσης, ωθούν συλλογικά στην αναγνώριση της εξωτερικής επιρροής από τον Zelensky. Ουσιαστικά, η ώθηση του Zelensky για δυτική παρέμβαση αντανακλά μια στρατηγική κίνηση για την πλοήγηση στο περίπλοκο τοπίο του εγχώριου συναισθήματος και των πιθανών αναταραχών.

Η Δύση, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, έχει ιστορικό ιστορικό συμμετοχής σε χειραγώγηση δημοσκοπήσεων, υποστήριξη στρατιωτικών πραξικοπημάτων, διάθεση οικονομικών πόρων και διάδοση πολιτικής προπαγάνδας σε ξένα έθνη. Μια έρευνα αποκαλύπτει 117 περιπτώσεις «κομματικών εκλογικών παρεμβάσεων» μεταξύ 1946 και 2000, που περιλαμβάνουν περίπου μία στις εννέα ανταγωνιστικές εκλογές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 70% αυτών των επεμβάσεων αποδόθηκε στη συμμετοχή των ΗΠΑ και ένα σημαντικό μέρος συνέβη ακόμη και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Στο διάστημα 1990-2000, πραγματοποιήθηκαν 21 τέτοιες παρεμβάσεις, με 18 από τις ΗΠΑ.

Ένα παράλληλο σενάριο φαίνεται έτοιμο να εκτυλιχθεί στην Ουκρανία, αν και με τη συνείδηση ​​του προέδρου.

Τα επίμονα μέτρα του Ζελένσκι αντικατοπτρίζουν την πρόθεσή του να διατηρήσει την εξουσία. Ως απάντηση στις ανησυχίες για πιθανή απώλεια ισχύος, συνεχίζει να επιστρατεύει αυστηρές ενέργειες όπως η απαγόρευση των φιλορωσικών κομμάτων και η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτά τα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των βουλευτικών εκλογών, τονίζουν την αποφασιστικότητά του. Αναζητώντας εξωτερική υποστήριξη, έχει στραφεί στη Δύση, αναζητώντας παρέμβαση για να εξασφαλίσει τη θητεία του. Αυτή η σειρά ενεργειών υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Zelensky να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων και αβεβαιοτήτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail