Αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός δείκτης κραυγάζει απολύτως ότι έρχεται ύφεση

Pixabay
Πολλοί από τους ομιλητές στην τηλεόραση φαίνεται να πιστεύουν ότι η απειλή μιας ύφεσης έχει παρέλθει. Λοιπόν, γιατί ακριβώς αυτά τα κεφάλια που μιλάνε έχουν καταλήξει σε ένα τόσο γελοίο συμπέρασμα; Λοιπόν, πιστεύουν πως αφού έχει ξεκινήσει μια ύφεση μέχρι τώρα, μάλλον είμαστε σε σχετικά καλή κατάσταση. Με άλλα λόγια, κάνουν εικασίες αντί να κάνουν μια σκληρή ανάλυση των αριθμών. Και οι αριθμοί μας λένε ξεκάθαρα ότι οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύουν ραγδαία. Φυσικά η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κλονισμένο έδαφος εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε μια ύφεση το 2020, είχαμε μια άλλη ύφεση το 2022 (αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να την αναγνωρίσει επίσημα) και τώρα φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια ακόμη ύφεση. 
 
MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Στην πραγματικότητα, αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μας έδινε ειλικρινείς αριθμούς, θα έδειχναν ότι είμαστε ήδη σε ύφεση αυτή την στιγμή. Αλλά δε θα αργήσει πολύς καιρός που τα πράγματα θα είναι τόσο άσχημα που ακόμη και τα νούμερα που μας έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δείξουν ξεκάθαρα πως έχουμε εισέλθει σε νέα ύφεση.

Είναι απλά θέμα χρόνου.

Υπάρχει ένας εξαιρετικά σημαντικός δείκτης που ουρλιάζει απολύτως ότι έρχεται ύφεση.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι πλέον κάτω από τις αποδόσεις των ομολόγων τριών μηνών για 212 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης και μια τέτοια αντιστροφή «τηλεγράφησε τις τελευταίες οκτώ υφέσεις»:


Αλλά για 212 συνεχόμενες ημέρες συναλλαγών, ανεξάρτητα από το τι είπαν οι δείκτες, η αγορά του Δημοσίου έδωσε αυτό που είναι ευρέως κατανοητό ως ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα: Η οικονομία στρέφεται προς μια συρρίκνωση, καθώς οι αποδόσεις 10 ετών διατηρήθηκαν κάτω από τις αποδόσεις των 3 μηνών. .

Μια τέτοια αναστροφή τηλεγράφησε τις τελευταίες οκτώ υφέσεις. Και την Πέμπτη, η αγορά ξεπέρασε το ρεκόρ του 1980 για να διατηρηθεί έτσι για τη μεγαλύτερη συνεχόμενη ημερήσια έκταση από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία του Bloomberg το 1962.

Πιστεύει κανείς εκεί έξω ότι αυτός ο δείκτης θα είναι λάθος αυτή τη φορά;

Φυσικά δε θα είναι λάθος.

Αλλά υπήρξαν στιγμές που η ανατροπή συνέβη αρκετά πριν φτάσει η ύφεση:

Επιπλέον, η καμπύλη απόδοσης μερικές φορές αναστρέφεται πολύ πριν από μια συστολή. Τον Ιούλιο του 2006, η απόδοση των 10 ετών άρχισε να διατηρείται σταθερά κάτω από το επιτόκιο τριών μηνών, αλλά η ύφεση δεν ξεκίνησε πριν από το Δεκέμβριο του 2007.

Φαίνεται ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα.

Μια πολύ οδυνηρή καταιγίδα θα πλήξει την οικονομία μας.

Απλώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να παίξει πλήρως.

Άλλοι αριθμοί μας λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Για παράδειγμα, ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board έχει γνωρίσει ένα σερί ηττών που δεν έχουμε δει από την εποχή λίγο πριν από τη Μεγάλη Ύφεση:

Πολλοί βασικοί οικονομικοί δείκτες μετρούν το παρελθόν. Οι λεγόμενοι κορυφαίοι δείκτες αντικατοπτρίζουν αυτό που είναι πιθανό να βρίσκεται μπροστά. Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης του Conference Board των ΗΠΑ για τον Ιούλιο σημείωσε τη 16η συνεχόμενη πτώση και το μεγαλύτερο σερί απωλειών από την περίοδο πριν από τη Μεγάλη Ύφεση το 2007 και το 2008.

Φυσικά, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να τους πουν ότι έρχονται δύσκολες στιγμές, γιατί μπορούν να δουν καθαρά τι συμβαίνει ήδη όταν περπατούν στους δρόμους των τοπικών τους κοινοτήτων.

Όπως συζήτησα την περασμένη εβδομάδα, τεράστιος αριθμός Αμερικανών της μεσαίας τάξης ωθείται στη φτώχεια και τεράστιος αριθμός εξαθλιωμένων Αμερικανών ωθείται στους δρόμους.

Νωρίτερα σήμερα, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο σχετικά με την τρομακτική κρίση των αστέγων που αντιμετωπίζει τώρα το strip του Λας Βέγκας:

Η εμβληματική λωρίδα του Λας Βέγκας έχει δει μια έκρηξη στους άστεγους που κοιμούνται στα πεζοδρόμια και σε αυτοσχέδιες σκηνές, καθώς η πόλη παλεύει με μια οικονομική κρίση στέγασης.

Νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από το DailyMail.com δείχνουν ανθρώπους κουλουριασμένους στο πεζοδρόμιο και στις εξωτερικές προσόψεις των καταστημάτων – με κάποιους να κρατούν τα ελάχιστα υπάρχοντά τους σε καρότσια και καταυλισμούς.

Δυστυχώς, η μια πόλη μετά την άλλη σε όλο το έθνος αντιμετωπίζει παρόμοιες συνθήκες.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη στέγης αυξάνεται είναι επειδή η στέγαση δεν ήταν ποτέ πιο απρόσιτη από ό,τι είναι τώρα.

Το CNBC πήρε πρόσφατα συνέντευξη από μια γυναίκα στην Καλιφόρνια που πληρώνει 1.600 δολάρια το μήνα για να ζήσει σε ένα μικροσκοπικό σπίτι που είναι «μικρότερο από τη μέση θέση στάθμευσης»:

Η Sung Yoo πληρώνει 1.600 $ το μήνα για να ζήσει σε ένα μικροσκοπικό σπίτι 140 τετραγωνικών ποδιών στη Santa Monica, CA. Λέει ότι η εμπειρία τη βοήθησε να εξοικονομήσει χρήματα και να γίνει πιο προσεκτική. Το μικροσκοπικό σπίτι της, που σχεδιάστηκε από αρχιτέκτονες στο Minarc Design, βρίσκεται περίπου οκτώ λεπτά με το αυτοκίνητο από την παραλία και είναι μικρότερο από το μέσο όρο μιας θέσης στάθμευσης.

Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται η ελίτ για εμάς.

Θέλουν να μας βάλουν όλους σε «μεγα-πόλεις» και να μας βάλουν να ζούμε σε μικροσκοπικά διαμερίσματα όπως οι αρουραίοι.

Η γυναίκα που ζει σε αυτό το μικροσκοπικό σπίτι δεν είναι ακριβώς φτωχή. Μάλιστα, στο παρελθόν πλήρωνε 4.500 δολάρια το μήνα για το διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη:

Η Sung μετακόμισε στο μικροσκοπικό της σπίτι μετά από μια σημαντική μετάβαση στη ζωή της. Η ζωή στο μικροσκοπικό σπίτι τη βοήθησε να ευθυγραμμιστεί ξανά με τις αξίες της, να προσγειωθεί και να γίνει πιο σκόπιμη στη ζωή της. Πριν ζήσει στο μικροσκοπικό της σπίτι, η Sung έζησε στη Νέα Υόρκη για περισσότερα από 18 χρόνια, όπου πλήρωνε 4.500 δολάρια το μήνα για το διαμέρισμά της.

Τα 4.500 δολάρια μπορεί να σας ακούγονται σαν πολλά χρήματα, αλλά η αλήθεια είναι πως τέτοια ενοίκια είναι τυπικά στη Νέα Υόρκη σήμερα.

Στην πραγματικότητα, το μεσαίο ενοίκιο στο Μανχάταν έχει φτάσει πλέον τα 4.370 δολάρια το μήνα:

Το μεσαίο ενοίκιο στο Μανχάταν τον Αύγουστο ήταν 4.370 δολάρια το μήνα, αμετάβλητο από το υψηλό ρεκόρ του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Douglas Elliman και της εταιρείας αξιολόγησης και έρευνας Miller Samuel. Τα μέσα ενοίκια κράτησαν επίσης το ρεκόρ τους, στα 5.552 δολάρια το μήνα.

Περιττό να πούμε ότι το κόστος ζωής έχει γίνει εξαιρετικά καταπιεστικό και με πολλούς άλλους τρόπους.

Σε αυτό το σημείο, η τιμή των ειδών παντοπωλείου έχει ανέβει σε απολύτως παράλογα επίπεδα.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού είχε μετριαστεί για λίγους μήνες, αλλά τώρα αρχίζει να επιταχύνεται και πάλι.

Ένας μεγάλος λόγος για αυτό είναι το γεγονός πως η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει:

Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς αυτή την εβδομάδα, επεκτείνοντας το ράλι που έχει βάλει στο επίκεντρο την επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν αυτό το ορόσημο πριν από το τέλος του έτους.

Δυστυχώς, αναμένω πλήρως η τιμή του πετρελαίου να συνεχίσει να αυξάνεται.

Με τη σειρά του, αυτό θα προκαλέσει αύξηση της τιμής όλων των άλλων και το βιοτικό μας επίπεδο θα γίνει ακόμη χαμηλότερο.

Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται ραγδαία παντού γύρω μας.

Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι διασκεδαστικοί για τους περισσότερους Αμερικανούς και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες.

Θα σας παροτρύνω να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να προετοιμαστείτε για δύσκολες οικονομικές στιγμές, επειδή όλοι οι κύριοι δείκτες δείχνουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail