Θύμα δικής τους προπαγάνδας οι ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας

Το ξεκαθάρισμα του ιστορικού πλαισίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα ένα βαθιά ντροπιαστικό επεισόδιο για την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πράγα. 

Joe Lauria - consortiumnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα tweet της 21ης ​​Αυγούστου από την πρεσβεία με ένα μήνυμα χονδρικά μεταφρασμένο από τα Τσεχικά που γράφει: «Η επιθετικότητα προέρχεται πάντα από το Κρεμλίνο», έδειχνε δύο φωτογραφίες: στην πρώτη εμφανιζόταν σοβιετικά τανκ στους δρόμους της Πράγας το 1968. Η δεύτερη έδειχνε φωτιά να καίει μπροστά από ένα κτίριο και έφερε την ένδειξη «Odesa 2023».

Οι χρήστες του Twitter έσπευσαν να επισημάνουν το λάθος της πρεσβείας. «Η κάτω φωτογραφία είναι από τις συγκρούσεις της Οδησσού το 2014, όπου οι οπαδοί του φεντεραλισμού (κυρίως υπέρ των Ρώσων) κάηκαν ζωντανοί σε σύγκρουση με Ουκρανούς εθνικιστές, ενώ η αστυνομία και ο πυροσβέστης παρακολουθούσαν. Μέχρι σήμερα κανείς δεν φυλακίστηκε», έγραψε ένας σχολιαστής.

Κάποιος άλλος έγραψε: «Εσείς οι άθλιοι άνθρωποι, που παραμορφώνετε την ιστορία για να ασπρίσουν τα εγκλήματα της Ουκρανικής ακροδεξιάς κατά των ειρηνικών Ουκρανών, και στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε τα εγκλήματά τους με το εκ διαμέτρου αντίθετο νόημα!»

Η πρεσβεία πήρε το μήνυμα. «Ευχαριστούμε και συγγνώμη για την εσφαλμένη χρήση του γραφικού. Θέλαμε να απεικονίσουμε τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και επιλέξαμε τη λάθος φωτογραφία», έγραψε.

Αυτό ώθησε έναν άλλο χρήστη του Twitter να απαντήσει σαρκαστικά: «Θέλατε να απεικονίσετε την ουκρανική επιθετικότητα εναντίον του ρωσικού λαού και επιλέξατε τη σωστή φωτογραφία».

Στη συνέχεια, η πρεσβεία διέγραψε το Tweet. Ποτέ δεν αναγνώρισε το γεγονός που απεικονίζεται στην κάτω φωτογραφία. Αυτό σημαίνει είτε άγνοια του γεγονότος είτε σκόπιμη καταστολή του. Η σφαγή στην Οδησσό είναι ένα σημείο κλειδί για την κατανόηση της αιτίας του πολέμου και έχει θαφτεί από τη Δύση, δημιουργώντας μια προπαγανδισμένη αφήγηση για την επέμβαση της Ρωσίας.


2 Μαΐου 2014

Οι διαδηλωτές στην Οδησσό στις 2 Μαΐου 2014 διαμαρτυρήθηκαν για τη βίαιη ανατροπή δυόμισι μήνες νωρίτερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2014, του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα αποκαλύπτεται σε μια τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία τότε.

Στις 2 Μαΐου, χούλιγκαν του ποδοσφαίρου και ακροδεξιές ομάδες πυρπόλησαν σκόπιμα ένα εργατικό σωματείο στην Οδησσό, όπου είχαν καταφύγει οι διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος. Έως και 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η αστυνομία δεν επενέβη. Το βίντεο δείχνει τουλάχιστον έναν αστυνομικό και άλλους να πυροβολούν με τα όπλα τους στο κτίριο. Το πλήθος ζητωκραυγάζει καθώς πολλοί από τους εγκλωβισμένους μέσα πήδηξαν στο θάνατο.

Οι εκκλήσεις εκείνη την εποχή από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για έρευνα της Ουκρανίας αγνοήθηκαν. Τρεις έρευνες της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ουκρανίας εμποδίστηκαν από την απόκρυψη μυστικών εγγράφων.

Μια έκθεση για το περιστατικό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (EC) εκείνη την εποχή καθιστά σαφές πως δε διεξήγαγε τη δική του έρευνα, αλλά βασίστηκε σε τοπικές έρευνες, ειδικά από την Προσωρινή Ερευνητική Επιτροπή του Verkhovna Rada.

Η EC διαμαρτύρεται στις εκθέσεις της ότι και της απαγορεύτηκε η προβολή απόρρητων πληροφοριών. Η EC είπε πως οι έρευνες της ουκρανικής κυβέρνησης «απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Βασιζόμενη μόνο στις λανθασμένες τοπικές έρευνες, η EC αναφέρει ότι φιλορώσοι ή φιλομοσπονδιακοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια πορεία υπέρ της ενότητας το απόγευμα, προκαλώντας οδομαχίες. Έπειτα:

«Γύρω στις 6.50 μ.μ. οι υπέρ-ομοσπονδιακοί έσπασαν την πόρτα [του συνδικαλιστικού κτιρίου] και έφεραν μέσα διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων που περιείχαν βόμβες μολότοφ και τα προϊόντα που χρειάζονταν για την κατασκευή τους. Χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες που είχαν στηρίξει σκηνές στην πλατεία, απέκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου από το εσωτερικό και έστησαν οδοφράγματα. Όταν έφτασαν στην πλατεία γύρω στις 19.20, οι διαδηλωτές υπέρ της ενότητας κατέστρεψαν και πυρπόλησαν τις σκηνές του καταυλισμού Anti-Maidan. Οι εναπομείναντες διαδηλωτές υπέρ του φεντεραλισμού μπήκαν στο Μέγαρο των Συνδικάτων, από όπου αντάλλαξαν πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ με τους αντιπάλους τους έξω. …

Περίπου στις 19.45 ξέσπασε φωτιά στο Κτήριο του Συνδικάτου. Στη συνέχεια, οι ιατροδικαστικές εξετάσεις έδειξαν πως η φωτιά είχε ξεκινήσει σε πέντε σημεία, συγκεκριμένα στο λόμπι, στις σκάλες στα αριστερά και δεξιά του κτιρίου μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, σε ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο και στην προσγείωση μεταξύ του δεύτερου και του τρίτους ορόφους.

Εκτός από τη φωτιά στο λόμπι, οι φωτιές θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει μόνο από τις πράξεις εκείνων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δε βρήκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η φωτιά ήταν προσχεδιασμένη. Οι κλειστές πόρτες και το φαινόμενο της καμινάδας που προκλήθηκε από το κλιμακοστάσιο είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς στους επάνω ορόφους και μια γρήγορη και ακραία άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου».
 

Έτσι, η τοπική έρευνα κατηγόρησε τους διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν για την έναρξη της φωτιάς σε όλο το κτίριο. Αλλά αυτό το βίντεο, το οποίο δείχνει τα γεγονότα εκείνη την ημέρα που οδήγησαν στην πυρκαγιά, απεικονίζει την κύρια φωτιά στο λόμπι. Δείχνει εξτρεμιστές του Δεξιού Τομέα να ρίχνουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο και έναν αστυνομικό να πυροβολεί με το όπλο του προς το κτίριο.

Δε δείχνει κανένα κοκτέιλ που πετάχτηκε από το κτίριο. Δε δείχνει συγκρούσεις νωρίτερα την ίδια μέρα, αν και ένας διαδηλωτής υπέρ της ενότητας λέει πως δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία του καθεδρικού ναού και ήρθαν να κάψουν τους διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν στο κτίριο για εκδίκηση.

Το Fallout

Οκτώ ημέρες μετά τη σφαγή της Οδησσού, οι πραξικοπηματίες στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ουκρανία.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση πραξικοπήματος είχε εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 15 Απριλίου 2014 εναντίον Ρώσων στο Ντονμπάς που διαμαρτύρονταν κατά του πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών εκλογών. Αυτή η φάση του πολέμου συνεχίστηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους πριν προκληθεί η ρωσική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ρωσία λέει πως είχε αποδείξεις ότι ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος είχε συγκεντρώσει 60.000 στρατιώτες του στη γραμμή επαφής, βρισκόταν στα πρόθυρα μιας επίθεσης για την ανακατάληψη των επαρχιών του Ντονμπάς. Οι χάρτες του ΟΑΣΕ έδειξαν μια δραματική αύξηση των βομβαρδισμών από την πλευρά της κυβέρνησης στις περιοχές των ανταρτών το Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με δηλωμένο σκοπό τον «απο-ναζισμό» και την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους και το λαό του Ντονμπάς. Τα γεγονότα στην Οδησσό στις 2 Μαΐου 2014 έπαιξαν ρόλο. Σε μια τηλεοπτική ομιλία τρεις ημέρες πριν από την εισβολή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε:

«Ανατριχιάζει κανείς στις αναμνήσεις της τρομερής τραγωδίας στην Οδησσό, όπου ειρηνικοί διαδηλωτές δολοφονήθηκαν βάναυσα, κάηκαν ζωντανοί στο Σώμα των Συνδικάτων. Οι εγκληματίες που διέπραξαν αυτή τη θηριωδία δεν έχουν τιμωρηθεί ποτέ και κανείς δεν τους ψάχνει καν. Αλλά ξέρουμε τα ονόματά τους και θα κάνουμε τα πάντα για να τους τιμωρήσουμε, να τους βρούμε και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη».

Κάλυψη Δυτικών Μέσων

Οι New York Times έθαψαν την πρώτη είδηση ​​της σφαγής σε μια είδηση ​​της 2ας Μαΐου 2014, λέγοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά που σχετίζεται με συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών που έκαναν πορεία για την ενότητα της Ουκρανίας και φιλορώσων ακτιβιστών».

Στη συνέχεια, οι Times δημοσίευσαν ένα βίντεο που ανέφερε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά, «και άλλοι πυροβολήθηκαν όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ φιλορωσικών και αντιρωσικών ομάδων στους δρόμους της Οδησσού». Ο αφηγητής του βίντεο λέει «τα πλήθη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές». Επικαλείται την ουκρανική αστυνομία να λέει πως «μια πορεία υπέρ του Κιέβου δέχτηκε ενέδρα… βόμβες πετρελαίου πετάχτηκαν» και πυρομαχίες ξέσπασαν στους δρόμους.

Ο αείμνηστος Robert Parry, ο οποίος ίδρυσε το Consortium News, ανέφερε στις 10 Αυγούστου 2014:

«Η βαρβαρότητα αυτών των νεοναζί εμφανίστηκε ξανά στις 2 Μαΐου, όταν δεξιοί σκληροπυρηνικοί στην Οδησσό επιτέθηκαν σε στρατόπεδο Ρώσων διαδηλωτών που τους οδηγούσαν σε ένα συνδικαλιστικό κτίριο το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ. Καθώς το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, κάποιοι άνθρωποι που προσπάθησαν να διαφύγουν κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν, ενώ όσοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα άκουσαν τους Ουκρανούς εθνικιστές να τους παρομοιάζουν με σκαθάρια με μαύρες και κόκκινες ρίγες που ονομάζονται Κολοράντο, επειδή αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε ρωσικές κορδέλες.

«Κάψε, Κολοράντο, κάψε» έλεγε το άσμα.

Καθώς η πυρκαγιά χειροτέρευε, όσοι πέθαιναν μέσα τους τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας. Το κτίριο ήταν επίσης ζωγραφισμένο με σύμβολα που μοιάζουν με Σβάστικα και γκράφιτι που έγραφαν «Γαλικιανά SS», μια αναφορά στον ουκρανικό εθνικιστικό στρατό που πολέμησε μαζί με τα γερμανικά ναζιστικά SS στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώνοντας Ρώσους στο ανατολικό μέτωπο».

Συνέπειες Καταστολής Πληροφοριών

Αν και αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή, τα γεγονότα της 2ας Μαΐου 2014 έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στην τελική επέμβαση της Ρωσίας στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο.

Ομοίως, ο ρόλος που έπαιξαν οι Ουκρανοί νεοναζί στο πραξικόπημα του 2014 και στον 8χρονο πόλεμο στο Ντονμπάς - για τον οποίο είχαν αναφερθεί ευρέως εκείνη την εποχή τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης - εξαφανίστηκε, διαγράφοντας το πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας. Η ρωσική προσφορά του Δεκεμβρίου του 2021 για συνθήκες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την αποφυγή του πολέμου ξεχάστηκε επίσης. Μετά τη ρωσική παρέμβαση, ξεκίνησε μια εκστρατεία από τους λεγόμενους παρατηρητές παραπληροφόρησης για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης από το να αναφέρουν αυτά τα γεγονότα.

Οι συνέπειες αυτών των προσπαθειών είναι σαφείς. Η επιθετικότητα του καθεστώτος πραξικοπήματος του Κιέβου εναντίον των Ρώσων στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε στην επέμβαση της Ρωσίας, έχει ξεχαστεί από την ιστορία.

Αυτό που απομένει είναι μια έκδοση κινουμένων σχεδίων που λέει ότι η σύγκρουση ξεκίνησε, όχι το 2014, αλλά το Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. Δεν υπήρχε άλλη αιτία, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, εκτός από την απρόκλητη, ρωσική επίθεση εναντίον μιας αθώας χώρας.

Έτσι, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα είτε χρησιμοποίησε παραπλανητικά αυτή τη φωτογραφία, είτε, πιθανότατα, δεν είχε ιδέα τι συνέβη στην Οδησσό το 2014, καθώς έκτοτε δεν έχει αναφερθεί σχεδόν καθόλου, πιστεύοντας pvw ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ουκρανικής επιθετικότητας κατά των Ρώσων ήταν αντίθετα μια φωτογραφία δείχνει τη ρωσική επιθετικότητα κατά των Ουκρανών.

Αυτό συμβαίνει όταν πιστεύεις τη δική σου προπαγάνδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail