Η μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που αποκαλύφθηκε στο κοινό τον περασμένο μήνα έχει σε μεγάλο βαθμό παρουσιαστεί ως «ανθρωπιστική συμφωνία» - η απελευθέρωση αιχμαλώτων των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την επιστροφή παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων που θα φέρει ανακούφιση στο λαό του Ιράν.
Robert Inlakesh - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
Όμως, καθώς αναδύονται νέες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία, έχει γίνει σαφές πως η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη έχουν συμφωνήσει σε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη σειρά ρυθμίσεων.
Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, ενέκριναν αθόρυβα την αποδέσμευση πολύ περισσότερων ιρανικών κεφαλαίων από τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια που διαφημίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Ο Δρ. Mohammed Marandi, πρώην σύμβουλος μέσων ενημέρωσης της ιρανικής ομάδας πυρηνικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, επιβεβαιώνει στο The Cradle ότι σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν έχουν ήδη αποδεσμευτεί ως μέρος της συμφωνίας.
Τα αναφερόμενα 6 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν μόνο ιρανικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στη Νότια Κορέα, ενώ επιπλέον 11 δισεκατομμύρια δολάρια κατείχε το Ιράκ, με τα υπόλοιπα τμήματα να είναι διάσπαρτα σε διάφορες άλλες χώρες. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, λέει ο Marandi, έχουν πλέον απελευθερωθεί με επιτυχία και βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.
Με βάση πληροφορίες από ιρανικές και αραβικές διπλωματικές πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, οι όροι της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν περιλαμβάνουν - αλλά δεν περιορίζονται σε - τις ακόλουθες δεσμεύσεις από τις δύο πλευρές:
Οι δεσμεύσεις του Ιράν περιλαμβάνουν:
- Την απελευθέρωση των 5 Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν (και 2 συγγενών που φέρεται να τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα).
- Τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο 60%, συνοδευόμενο από μείωση του ρυθμού παραγωγής.
- Την επανενεργοποίηση των καμερών παρακολούθησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν:
- Την απελευθέρωση των Ιρανών κρατουμένων που κρατούνται στις ΗΠΑ και σε διάφορες άλλες άγνωστες χώρες.
- Την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων που διατηρούνται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, του Ιράκ και αλλού.
- Τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο - αυτή η ελάφρυνση των κυρώσεων θα γίνει ανεπίσημα, χωρίς να απαιτείται επίσημη απόφαση των ΗΠΑ, αλλά μάλλον σιωπηρή αποδοχή των ιρανικών εμπορικών συναλλαγών ενέργειας παγκοσμίως.
- Το Ιράν αποκτά πρόσβαση στις υπάρχουσες διατάξεις του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) από τον Οκτώβριο του 2023, το οποίο επιτρέπει στην Ισλαμική Δημοκρατία να εισάγει και να εξάγει όπλα.
- Το κλείσιμο των υπολοίπων «ανοικτών αρχείων» του ΔΟΑΕ σχετικά με αρκετούς ιρανικούς πυρηνικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς χώρους.
Αναβιώνοντας μια «νεκρή» συμφωνία
Ήδη, δεξαμενές σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον υποδηλώνουν ότι η ανταλλαγή κρατουμένων Ιράν-ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ένας κομβικός ελιγμός από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να ξεκινήσει δημόσια η εκτόνωση των εντάσεων με την Τεχεράνη. Αυτή η κίνηση θεωρείται ως ένας τρόπος πλοήγησης γύρω από την πεισματική αντίσταση των εκπροσώπων του Κογκρέσου και την πίεση από τα ισραηλινά γεράκια ενάντια στην αναβίωση της Πυρηνικής Συμφωνίας του Ιράν, γνωστή και ως JCPOA.
Αυτή η σιωπηρή συνεννόηση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν - η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ - εγκαινιάστηκε με την απελευθέρωση πέντε αιχμαλώτων των ΗΠΑ που κρατούνταν στο Ιράν και πέντε Ιρανών που κρατούνταν από τις ΗΠΑ.
Η ανταλλαγή κρατουμένων της Δευτέρας, η οποία έλαβε γενική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και των δύο χωρών, έχει ταράξει τα μέρη που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ύφεση Ιράν-ΗΠΑ και τους έχει κάνει να προσπαθούν να ανακαλύψουν την κρυμμένη σημασία πίσω από την επαναστατική συμφωνία του Αυγούστου.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Ρίτσαρντ Γκόλντμπεργκ, Διευθυντής του Προγράμματος για το Ιράν στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε σε μια συνέντευξη στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat πως η ανταλλαγή αιχμαλώτων ΗΠΑ-Ιράν σχεδιάστηκε στρατηγικά για να εκτρέψει την κριτική στο Κογκρέσο για την ανανέωση του JCPOA.
Υποστηρίζει ότι συνδέοντας την ελάφρυνση των κυρώσεων με την ανταλλαγή κρατουμένων αντί για την αναβίωση του JCPOA, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ουσιαστικά εκτονώσει τις εντάσεις με το Ιράν και έχει παρακάμψει το πολιτικό εμπόδιο της παρουσίασης μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας στο Κογκρέσο - μια κίνηση που διαφορετικά θα αποδεικνυόταν αμφιλεγόμενη στο πριν από τις εκλογές του 2024.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κατέρρευσαν επίσημα, τερματίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες ενός έτους για την επίτευξη συναίνεσης στη Βιέννη. Αργότερα μέσα στο έτος, ενώ βρισκόταν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης το Νοέμβριο, ο Μπάιντεν κήρυξε το JCPOA του 2015 «νεκρό».
Αλλά μόλις λίγους μήνες αργότερα, το Μάιο του 2023, πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν μυστικές έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων.
Τον Ιούνιο, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών με στόχο την οριστικοποίηση μιας άτυπης συμφωνίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει την ανάγκη να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να «αποτρέψει μια πυρηνική κρίση».
Οι διπλωματικές πηγές του Cradle επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο ποτέ απλώς για ανταλλαγή κρατουμένων με μετρητά, αλλά μια αθόρυβη πρωτοβουλία για την εκτόνωση των κλιμακούμενων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν - και υποστηρικτών της συνεχιζόμενης σύγκρουσης - δημιουργώντας μια διευθέτηση που παρέκαμψε εντελώς τους αρνητές.
Αυτή η διευθέτηση, η οποία θα ξεκινούσε με κάποιες απλούστερες ανθρωπιστικές χειρονομίες για την οικοδόμηση καλής θέλησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, θα παρείχε στη συνέχεια τη βάση για διαπραγματεύσεις για πιο περίπλοκα ζητήματα.
Πέρα από την ανταλλαγή κρατουμένων
Παρά τη δημόσια δέσμευση του Μπάιντεν να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η διαπραγματευτική του ομάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια συμφωνία. Η ανταλλαγή κρατουμένων αυτής της εβδομάδας θεωρήθηκε απλώς το σωστό είδος γλυκαντικού για να ανοίξει ένα νέο, ανεμπόδιστο μονοπάτι προς την εξασφάλιση των βασικών απαιτήσεων των δύο αντιπάλων.
Αλλά ακόμη και αυτή η ανθρωπιστική χειρονομία και από τις δύο πλευρές δεν κατάφερε να καταπνίξει την κριτική των μέσων ενημέρωσης. Τα αμερικανικά μέσα και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν πως απελευθέρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση μόλις 5 κρατουμένων από τις ΗΠΑ.
Και ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε καθορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς στο Κατάρ και περιορίστηκαν στην αγορά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δημοσιοποίησε για να καταστήσει σαφές ότι το Ιράν έχει πλήρη διακριτική ευχέρεια για τη χρήση αυτών των κεφαλαίων.
Ο Ραΐσι περιέγραψε την απελευθέρωση των πέντε κρατουμένων ως "καθαρά ανθρωπιστική δράση" και άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεμέλιο για μελλοντικές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.
Η δήλωσή του τροφοδότησε περαιτέρω τις εικασίες ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν κινούνται ιδιωτικά προς μια ευρύτερη συμφωνία - πολύ πέρα από την ανταλλαγή κρατουμένων - που θα υποκαταστήσει το πολύ αμφισβητούμενο JCPOA. Αξίζει να σημειωθεί πως ανταλλαγή κρατουμένων πραγματοποιήθηκε επίσης το 2014 πριν από τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία.
Διαχείριση των αρνητών
Όταν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά κατέρρευσαν στη Βιέννη, ένας βασικός παράγοντας ήταν η διαφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πώς θα προχωρήσουν. Τον Αύγουστο του 2022, η ΕΕ παρουσίασε το τελικό της σχέδιο για την αναβίωση του JCPOA.
Ενώ ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ, έδειξε προθυμία να υπογράψει τη συμφωνία εάν οι απαντήσεις του Ιράν ήταν θετικές, η διαπραγματευτική ομάδα του Ιράν έθεσε τρεις τομείς ανησυχίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν πίεσαν περαιτέρω, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μαράντι.
Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια πιθανή θετική προσπάθεια για την αναβίωση του JCPOA, ο Marandi ενημερώνει το The Cradle ότι αυτό οφείλεται στην προθυμία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο πρωταρχικός περιφερειακός στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να μεσολαβήσει για μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Σημειωτέον, το τελευταίο παρέμεινε σχετικά σιωπηλό σχετικά με την πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία ακολούθησε μια τηλεφωνική επικοινωνία στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu. Οι αναφορές δείχνουν πως η πλειοψηφία της κλήσης επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των απειλών που θέτει το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μετά την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν που διευκολύνθηκε από την κινεζική μεσολάβηση νωρίτερα μέσα στο έτος, η Τεχεράνη και το Ριάντ κινούνται προς την ενίσχυση της συνεργασίας και τις φιλικότερες σχέσεις. Ο Πρόεδρος Raisi επανέλαβε τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που συνδέονται με την εξομάλυνση με το Ισραήλ στην ομιλία του ενώπιον του ΟΗΕ, κάτι που οι παρατηρητές εικάζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την ομαλοποίηση της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ και είναι πιθανό πως η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων έγινε με αυτό κατά νου. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να ερμηνεύσει την επιτυχία της ανταλλαγής κρατουμένων ως ένδειξη ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να είναι λιγότερο συγκρουσιακή εάν μπορέσει να εξασφαλίσει την ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.