Λεπτομέρειες για το συγκλονιστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για διαίρεση των Αγίων Τόπων

Μια από τις πιο σημαντικές διεθνείς συμφωνίες στη σύγχρονη ιστορία βρίσκεται υπό κρυφή διαπραγμάτευση στα παρασκήνια, και μόλις ανακοινωθεί δημόσια θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη γεωγραφία της Μέσης Ανατολής. Έγραψα γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχω μάθει περισσότερα από τότε. Ως μέρος μιας υπερπαραγωγικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, οι Σαουδάραβες θέλουν να επιτύχουν κάποιου είδους διπλωματική πρόοδο για τους Παλαιστίνιους. 

MICHAEL SNYDER - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό δε θα είναι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, γιατί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε θα δεχόταν ποτέ ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι Σαουδάραβες κατέθεσαν ένα άλλο σχέδιο που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση του Νετανιάχου και θα οδηγούσε σε μια ιστορική διαίρεση των Αγίων Τόπων.

Όπως συζήτησα τις προάλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεσολαβητής για αυτές τις διαπραγματεύσεις και αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να ολοκληρώσει μια συμφωνία «πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους».

Ο Τζο Μπάιντεν ανησυχεί αρκετά για την κληρονομιά του και γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα κερδίσει το 2024.

Οι Σαουδάραβες έχουν επίσης αρκετά κίνητρα να ολοκληρώσουν μια συμφωνία, επειδή συνειδητοποιούν πως μια συμφωνία μπορεί να μην είναι δυνατή όταν ένας Ρεπουμπλικανός εισέλθει στον Λευκό Οίκο.

Έτσι, το ρολόι τρέχει, και παρόλο που τα «κυριότερα στοιχεία μιας πιθανής συμφωνίας εξομάλυνσης» δεν υπάρχουν πια, μας λένε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει:

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν μια γενική ιδέα για τα κύρια στοιχεία μιας πιθανής συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ριάντ, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει μέχρι να υπογραφεί μια συμφωνία.

«Πολλά από τα στοιχεία μιας πορείας προς την ομαλοποίηση βρίσκονται τώρα στο τραπέζι. Δεν έχουμε πλαίσιο, δεν έχουμε έτοιμους όρους για υπογραφή. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στο Air Force One, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατευθύνθηκε προς την Ινδία προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 στο Νέο Δελχί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Έτσι, ακούγεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με τον Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει πολύ σαφές στους Ισραηλινούς ότι δε θα υπάρξει καμία απολύτως συμφωνία εάν δεν είναι διατεθειμένοι «να κάνουν σημαντικές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους»:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε στην ισραηλινή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ότι θα έπρεπε να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους ως μέρος οποιασδήποτε πιθανής μεγάλης συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία που περιλαμβάνει εξομάλυνση μεταξύ του βασιλείου και του Ισραήλ, γράφει το Axios επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια πηγή που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Πώς θα έμοιαζαν λοιπόν οι «σημαντικές παραχωρήσεις»;

Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος όσο ο Νετανιάχου είναι επικεφαλής.

Θα υποστήριζε όμως ο Νετανιάχου τη συγχώνευση των Παλαιστινίων στο έθνος της Ιορδανίας;

Υποτίθεται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που ευνοείται από τους Σαουδάραβες.

Στις 8 Ιουνίου 2022, ένα άρθρο που συντάχθηκε από έναν πολύ στενό έμπιστο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ονόματι Αλί Σιχάμπι, παρουσίαζε τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον Shihabi, αυτή η νέα οντότητα «θα περιλαμβάνει τη σημερινή Ιορδανία, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη»:

Αυτό το προτεινόμενο διευρυμένο βασίλειο θα περιελάμβανε τη σημερινή Ιορδανία, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη (περιοχές που κατοικούνται από Παλαιστίνιους που συνδέονται με συνεχή τρόπο και συνδέονται φυσικά με την Ιορδανία, δηλαδή δεν είναι χωρισμένες σε νησιά). Τα ισραηλινά επιχειρήματα σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της κοιλάδας του Ιορδάνη γίνονται αμφισβητούμενα, καθώς η κοιλάδα θα ελέγχεται πλέον από μια ιορδανική κυβέρνηση με αξιόπιστο ιστορικό διατήρησης της ειρήνης με το Ισραήλ. Το βολικό επιχείρημα ότι το Ισραήλ δεν έχει «ειρηνευτικό εταίρο» θα εξαλειφθεί τώρα.

Ο Σιχάμπι φαίνεται να πιστεύει πως το Ισραήλ θα συμφωνούσε σε αυτό, εάν οι Παλαιστίνιοι παραιτηθούν από κάθε αξίωση για την πόλη της Ιερουσαλήμ:

Η Ιερουσαλήμ, παρά το γεγονός ότι ούτε οι Άραβες ούτε οι Μουσουλμάνοι έχουν ελπίδα να απομακρύνουν το Ισραήλ από αυτήν, είναι, δεδομένου του συμβολισμού της, βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των Παλαιστινίων. Η επίσημη παραίτηση από οποιεσδήποτε αξιώσεις στην Ιερουσαλήμ (με κατάλληλη διευθέτηση για τους ιερούς τόπους) μπορεί να είναι μια σημαντική παραχώρηση που χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση των προαναφερθέντων όρων. Οι Παλαιστίνιοι, τελικά, είναι η μόνη πλευρά που μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, να νομιμοποιήσει πλήρως το Ισραήλ στα μάτια της περιοχής και του κόσμου.

Και ο Σιχάμπι οραματίζεται επίσης μια δημοκρατική ψηφοφορία στην οποία η συμφωνία θα επικυρωθεί τόσο από τους Ιορδανούς όσο και από τους Παλαιστίνιους:

Μια τέτοια «συμφωνία» θα πρέπει να επικυρωθεί με κάποια μορφή συλλογικής απόφασης των Ιορδανών και των Παλαιστινίων, που ορίζονται εδώ ως εκείνοι που είναι κάτοικοι των κατεχόμενων εδαφών και όσοι είναι απάτριδες στη διασπορά. Οποιοσδήποτε χωρίς δέρμα στο παιχνίδι δεν έχει δουλειά να αποφασίσει εδώ, και αυτό σημαίνει άλλους Άραβες ή Μουσουλμάνους, ή ακόμα και Παλαιστίνιους που είναι άνετα εγκατεστημένοι σε άλλες χώρες με πλήρη υπηκοότητα.

Ενώ οι «απορριπτιστές» πιθανότατα θα καταφύγουν στη βία, ο αγώνας για να συντρίψουν αυτές τις ομάδες θα ενισχυθεί αμέτρητα από την υποστήριξη των παλαιστινιακών μαζών, που θα έχουν ψηφίσει υπέρ αυτής της λύσης. Εάν οι Παλαιστίνιοι καταψηφίσουν αυτή τη λύση, τότε θα είχαν συμφωνήσει συλλογικά, στην καλύτερη περίπτωση, να συνεχίσουν να φέρουν το βαρύ φορτίο της κατοχής και της ανιθαγένειας με όλες τις συνέπειές της για το αόριστο μέλλον.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και από τους Ισραηλινούς τους τελευταίους μήνες.

Στην πραγματικότητα, παρουσιάστηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Times of Israel στις 4 Ιουνίου του τρέχοντος έτους:


Η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν και να ενσωματωθούν εκ νέου ως μέρος της Ιορδανίας, ίσως πρώτα η Δυτική Όχθη και η Γάζα λίγο αργότερα.

Σε εκείνο το άρθρο, το άρθρο που έγραψε ο Ali Shihabi στο οποίο προτάθηκε αρχικά αυτό το σχέδιο αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

Όπως προτείνεται αλλού, η Ιορδανία θα αλλάξει το όνομά της για να αντικατοπτρίζει αυτή την εδαφική ένωση (το όνομα «Χασεμιτικό Βασίλειο της Παλαιστίνης» έχει προταθεί πρόσφατα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Βασιλικής Οικογένειας «Al-Arabiya News», τον περασμένο Ιούνιο 8, 2022), και θα δημιουργηθεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύνορο μεταξύ του Ισραήλ και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Παλαιστίνης για να αναγνωριστεί η νέα πραγματικότητα.

Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό πρόκειται να συμβεί.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο άρθρο που μόλις ανέφερα παραπάνω ζητά επίσης ένα «διεθνές πρόγραμμα βοήθειας» που θα ήταν παρόμοιο με το σχέδιο Μάρσαλ:

Ένα διεθνές πρόγραμμα βοήθειας – παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – θα πρέπει να δημιουργηθεί, ως μέρος της λύσης της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ιορδανίας και την ενσωμάτωση των Παλαιστινίων στο διευρυμένο Χασεμιτικό Βασίλειο της Παλαιστίνης.

Ένας αρκετά μεγάλος σωρός χρημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στο να πείσει τον παλαιστινιακό λαό να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Και γνωρίζουμε πως οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί έχουν ήδη αναπτύξει πολύ στενότερους δεσμούς. Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ahmad Al-Ziadat, εκπροσωπώντας το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Mohammed Al-Shalaldeh, εκπροσωπώντας το κράτος της Παλαιστίνης, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της νομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δικαστικών Υποθέσεων, δικαστή Saad Al-Louzi, του Γενικού Γραμματέα Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων Khaloud Al-Abadi και αρκετών διευθυντών των τμημάτων του υπουργείου.

Το μνημόνιο περιελάμβανε διάφορους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής εμπειριών σε νομικούς κανονισμούς και νομοθεσία, την παροχή ευκαιριών κατάρτισης σε νομικούς εμπειρογνώμονες και ερευνητές, την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί της φυλάκισης και της κράτησης, την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δικαιοσύνη.

Τελικά, δε θα ήταν πολύ δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να θεωρούν τους εαυτούς τους πολίτες της Ιορδανίας.

Πριν από τον πόλεμο του 1967, όσοι ζούσαν στη Δυτική Όχθη ήταν Ιορδανοί πολίτες.

Για άλλη μια φορά, πρέπει να τονίσω πως δε γνωρίζουμε αν κάτι από αυτά θα συμβεί στην πραγματικότητα.

Όμως οι διαπραγματεύσεις γίνονται στα παρασκήνια με έξαλλο ρυθμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι παλαιστινιακές αρχές έπρεπε να συνομιλήσουν τόσο με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας όσο και με αξιωματούχους των ΗΠΑ:

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Ριάντ με ομολόγους της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Επίσης επρόκειτο να δουν Αμερικανούς αξιωματούχους.

Εάν όλα τα μέρη συμφωνήσουν σε μια συμφωνία, θα περίμενα να ανακοινωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Φυσικά το 2024 διαμορφώνεται ήδη ως μια ιστορική χρονιά για πολλούς άλλους λόγους.

Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για διαίρεση των Αγίων Τόπων μπορεί να είναι μέρος της τελικής συμφωνίας ή μπορεί να καταλήξει στο πάτωμα της αίθουσας κοπής.

Αλλά εάν αυτή η συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ όντως διαιρέσει τους Αγίους Τόπους, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για όλους μας.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, γιατί από την στιγμή που οι Άγιοι Τόποι διαιρεθούν επίσημα, τίποτα δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail