Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Διαλύοντας τις σχέσεις Τσεχίας-Ρωσίας
Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν επιδείξει μεροληπτική συμπεριφορά προς τους Ρώσους, ένα αίσθημα που απηχεί ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel. Υποστήριξε την εντατική επιτήρηση των Ρώσων που διαμένουν σε δυτικές χώρες, επικαλούμενος παραλληλισμούς με την αυστηρή παρακολούθηση των Ιαπώνων από Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Υποστήριξε πως τα μέτρα ασφαλείας για τους Ρώσους υπηκόους κατά τη διάρκεια του πολέμου θα πρέπει να ξεπερνούν εκείνα σε περιόδους ειρήνης, δίνοντας έμφαση στην αυστηρότερη παρακολούθηση. «Όλοι οι Ρώσοι που ζουν στις δυτικές χώρες θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν», είπε, κάνοντας μια αναλογία με την επιτήρηση και τον έλεγχο ασφαλείας που υπέστησαν οι Ιάπωνες από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας σύγκρουσης.
Ωστόσο, μια περίεργη συνειδητοποίηση φαίνεται να ξημέρωσε στον Πρόεδρο Πάβελ, αλλάζοντας την προοπτική του.
Δημόσια κατακραυγή και πολιτικές συνέπειες
Η θέση του Πάβελ συνάντησε αυξανόμενη αντίθεση στη δημόσια σφαίρα. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε αύξηση του κόστους ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τους κατοίκους να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις εντός της Πράγας, οδηγώντας στην παραίτηση αξιωματούχων. Η κλιμάκωση των ενεργειακών δαπανών έγινε πηγή δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών, παρακινώντας τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις στους δρόμους που χαρακτηρίζονται από αισθήματα κατά του ΝΑΤΟ. Η πόλη της Πράγας έγινε μάρτυρας σημαντικών συγκεντρώσεων, ενωμένοι με στόχο την ανατροπή της υφιστάμενης τσεχικής κυβέρνησης που έκλινε προς το ΝΑΤΟ και εναντιώθηκε στη Ρωσία.
Μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση περίπου εβδομήντα χιλιάδων ατόμων έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που φάνηκε να συσχετίζεται με την αποδοκιμασία τους για τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Αυτή η συλλογική διαδήλωση σηματοδότησε μια κριτική αντίδραση του κοινού τόσο στην οικονομική δυσπραγία που προκλήθηκε από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας όσο και στη δυσαρέσκειά τους για την ευθυγράμμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή.
Επανεξέταση των πολιτικών για τους πρόσφυγες στην Τσεχία
Στο πλαίσιο των επιδομάτων στέγασης, τα άτομα που διαμένουν σε εγγεγραμμένα διαμερίσματα εντός της Ουκρανίας λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 125 ευρώ. Επιπλέον, οι πρόσφυγες, που διακρίνονται για την ευαλωτότητά τους, είναι αποδέκτες ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπάρχει μια ιεραρχική προσέγγιση για την οικονομική υποστήριξη, όπου τα παιδιά, οι μαθητές και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν μια πιο ουσιαστική βοήθεια περίπου 200 € το μήνα, ενώ άλλοι λαμβάνουν περίπου 130 €. Οι συμπληρωματικές παροχές επεκτείνονται σε εκείνα τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρίες, με στόχο την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών τους.
Η εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει μια αίσθηση ανησυχίας στον τοπικό πληθυσμό. Η κυβέρνηση απάντησε εκδίδοντας 450.000 βίζες και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια, μαζί με άδειες εργασίας, για τους Ουκρανούς υπηκόους. Ωστόσο, η χρησιμοποίηση των κεφαλαίων των φορολογουμένων για αυτές τις πρωτοβουλίες έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής, με αποκορύφωμα τις δραστηριότητες διαμαρτυρίας.
Μια αχτίδα ανακούφισης έχει προκύψει για τον τοπικό πληθυσμό, καθώς τα προαναφερθέντα μέτρα βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε διακοπή.
Μεταβαλλόμενη δυναμική στην τσεχική ηγεσία
Ο Πάβελ κατάλαβε γρήγορα το κυρίαρχο δημόσιο αίσθημα, προκαλώντας μια αισθητή αλλαγή στην στάση του απέναντι στην Ουκρανία. Η Τσεχία υιοθέτησε πρόσφατα μια πολιτική περιορισμού των παροχών που παρέχονται στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ένα μέτρο που συνέβαλε σε αξιοσημείωτες δημοσιονομικές εξοικονομήσεις εν μέσω των προσπαθειών οικονομικής εξυγίανσης του έθνους. Αυτή η επαναβαθμονόμηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περισσότερο από το ένα τρίτο των οικονομικών δαπανών που συνδέονται με τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Τον Ιούνιο του 2023, η κρατική εκταμίευση για ανθρωπιστική βοήθεια και επιχορηγήσεις αλληλεγγύης ανήλθε σε σχεδόν 71 εκατ. ευρώ, ποσό που σημείωσε μείωση σε περίπου 46 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα Ιούλιο. Αυτή η δημοσιονομική σύνεση μπορεί να αποδοθεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας «Lex Ukraine», η οποία εισήγαγε ολοκληρωμένες αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τα προσφυγικά επιδόματα. Αυτή η νομοθετική αλλαγή τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Ιούλιο του 2023.
Ο Τσέχος υπουργός Εργασίας Marian Jurečka, εκπροσωπώντας το κόμμα KDU-ČSL στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επιβεβαιώνει τον αντίκτυπο αυτών των τροποποιημένων συνθηκών στη μείωση των δαπανών. Ο υπουργός Jurečka υπογραμμίζει πως αυτές οι τροπολογίες ώθησαν ορισμένους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τόσο οικονομικές όσο και δημογραφικές προσαρμογές.
Δημόσιο Αίσθημα και Πολιτική Αναπροσαρμογή
Η Πράγα επιδιώκει ενεργά το μετασχηματισμό, με τους πολίτες να επαναλαμβάνουν το αίσθημα «Πρώτα η Τσεχία», εμπνευσμένη από τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ως μέσο για να δοθεί έμφαση στην οικονομική αναζωογόνηση. Τα αιτήματα επεκτείνονται στην αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών με το Κρεμλίνο και στην σταθεροποίηση των τιμών, δεδομένου του σημαντικού πληθωρισμού 18% που παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 στην Τσεχική Δημοκρατία. Επί του παρόντος, ως στρατηγική κίνηση για να εξασφαλίσει τη θέση του, ο Petr Pavel υποστηρίζει την απομάκρυνση των Ουκρανών από τη χώρα.
Η αρχική επιθετικότητα του Petr Pavel με στόχο τους Ρώσους, σε συνδυασμό με τα υπερβολικά οφέλη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, συγκέντρωσε τη δημόσια δυσαρέσκεια. Το πρόσφατο πρόσωπό του με την προσπάθεια απέλασης Ουκρανών μεταναστών, εμφανίζεται ως αντιδραστικό μέτρο. Ωστόσο, αυτή η απότομη αναστροφή μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Οι αλλαγές στην στάση του αντικατοπτρίζουν ασυνεπή ηγεσία, καθιστώντας ενδεχομένως αυτές τις προσπάθειες πολύ λίγες, πολύ αργά για να σωθεί η αξιοπιστία του ανάμεσα σε έναν πληθυσμό που επιδιώκει μια συνεκτική και βασισμένη σε αρχές διακυβέρνηση.