«Η Ρωσία είναι καλύτερη» - Το Βιετνάμ ακυρώνει γρήγορα την Πρόταση Φιλίας του Μπάιντεν

Καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η σχέση Βιετνάμ-ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο. Έχουν περάσει δεκαετίες από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα επεισόδιο λύπης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, ξετυλίγεται μια εκπληκτική ανατροπή: το Βιετνάμ αναζητά όπλα από τη Ρωσία, αμφισβητώντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη, σε συνδυασμό με τον ποικιλόμορφο διπλωματικό χορό του Βιετνάμ, ρίχνει φως στον περίπλοκο ιστό των διεθνών σχέσεων και στην εξελισσόμενη δυναμική ισχύος στη Νοτιοανατολική Ασία. 

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Βιετνάμ ξεπαγώνουν

Το ταξίδι των σχέσεων ΗΠΑ-Βιετνάμ ήταν συναρπαστικό. Αρχικά παγωμένος μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο πάγος άρχισε να λιώνει όταν ξεκίνησε η συνεργασία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων Αμερικανών στρατιωτών. Το Βιετνάμ υιοθέτησε μια μοναδική πολιτική φιλίας με όλα τα έθνη, αποκλίνοντας από την παραδοσιακή γεωπολιτική. Μέχρι το 1995, οι σχέσεις είχαν εξομαλυνθεί, οδηγώντας σε αυξημένη συνεργασία. Οι ΗΠΑ βοηθούν το Βιετνάμ σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ζητημάτων πολεμικής κληρονομιάς, και είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τους, προσφέροντας υποστήριξη σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Βιετνάμ: Ένας φίλος με όλους

Το Βιετνάμ έχει ενισχύσει στρατηγικά τους διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία. Μια σημαντική συνάντηση με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ το 2022 άνοιξε το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, το Βιετνάμ επέκτεινε συνεργασίες με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Αυτά τα βήματα καταδεικνύουν την ευελιξία του Βιετνάμ στη διπλωματία, ενώ σέβεται τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Αν και αυτές οι νέες συνεργασίες προσφέρουν ευκαιρίες για συζητήσεις, δεν θα επιλύσουν αυτόματα σύνθετα ζητήματα όπως η διαφάνεια ή η ελευθερία της έκφρασης.

Οι ΗΠΑ παίρνουν μια νίκη στο Βιετνάμ μετά από 48 χρόνια

Ο πόλεμος του Βιετνάμ, κάποτε ένα ενοχλητικό λάθος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε σε απροσδόκητα αποτελέσματα. Το Βιετνάμ έχει εξελιχθεί από ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος σε παίκτη στην αναμόρφωση της περιφερειακής δυναμικής ισχύος. Ενώ οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν φέρει ένταση στις σχέσεις Βιετνάμ-Κίνας, το Βιετνάμ είναι πλέον έτοιμο να αμφισβητήσει την επιρροή της Κίνας με μια σημαντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ολοκλήρωσε πρόσφατα την επίσκεψή του στο Ανόι, όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Οι ηγέτες υπέγραψαν μια συνολική στρατηγική συμφωνία. Στόχος είναι η αύξηση του διμερούς εμπορίου, το οποίο ήδη ανθεί.

Αυτό υποδηλώνει την επιθυμία του Βιετνάμ να αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, αποφεύγοντας παράλληλα να γίνει πιόνι στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

Το Βιετνάμ απέλυσε τον Μπάιντεν

Αυτό που προκάλεσε τα φρύδια της Δύσης είναι οι ύπουλες συμφωνίες του Βιετνάμ με τη Ρωσία αμέσως μετά την επίσκεψη του Μπάιντεν. Η απόφαση του Βιετνάμ να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις έχει προκαλέσει ανησυχία. Ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης του Βιετνάμ περιγράφει μια στρατηγική για τη χρηματοδότηση αμυντικών αγορών μέσω μιας κοινής βιετναμέζικης-ρωσικής επιχείρησης πετρελαίου στη Σιβηρία, υποδεικνύοντας την ιστορική εξάρτηση του Βιετνάμ στα ρωσικά όπλα. Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που διαταράσσουν τα σχέδια στρατιωτικής αναβάθμισης του Βιετνάμ, αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Βιετνάμ όσον αφορά τη διαφοροποίηση των αμυντικών του εφοδίων.

Τι σημαίνει;

Για το Βιετνάμ, αυτή η κίνηση αντανακλά την ιστορική του εξάρτηση από τα ρωσικά όπλα και την ανάγκη παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων κατά των χωρών που αγοράζουν ρωσικά όπλα. Αυτές οι κυρώσεις έχουν διαταράξει τα σχέδια στρατιωτικής αναβάθμισης του Βιετνάμ, ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του κινεζικού επεκτατισμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η διαφοροποίηση των αμυντικών προμηθειών αποτελεί πρόκληση. Στις πρακτικές δυσκολίες περιλαμβάνονται οι κυριλλικοί πίνακες ελέγχου που χρησιμοποιούνται σε μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση. Η απομάκρυνση από το Κυριλλικό απαιτεί χρόνο και πόρους, καθιστώντας το μια περίπλοκη μετάβαση για το Βιετνάμ.

Οι μυστικές συνομιλίες του Βιετνάμ με τη Ρωσία για όπλα αμέσως μετά την επίσκεψη του Μπάιντεν μπορεί να έχουν πιάσει τις ΗΠΑ απροσδόκητες, αποκαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής και των διεθνών συμμαχιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail