Η νεοσυσταθείσα συμμαχία στο Σαχέλ θα αναμορφώσει την περιφερειακή στρατιωτική-στρατηγική δυναμική

Οι ενδιάμεσες στρατιωτικές κυβερνήσεις της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα υπέγραψαν το καταστατικό Λίπτακο-Γκούρμα στο Μπαμάκο το Σάββατο που προβλέπει αμοιβαία ασφάλεια και στενότερη οικονομική συνεργασία. Αυτή η εξέλιξη θα αναμορφώσει την περιφερειακή στρατιωτική-στρατηγική δυναμική, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει τη δημιουργία ενός υπο-μπλοκ εντός της ECOWAS μεταξύ τριών από τις τέσσερις χώρες των οποίων η συμμετοχή στην τελευταία είχε ανασταλεί τα τελευταία χρόνια. Η Γουινέα δεν είναι μέρος αυτής της" Σαχελιανής Συμμαχίας", αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στο μέλλον.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Το πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι η ECOWAS θα σκεφτεί τώρα δύο φορές πριν ξεκινήσει μια γαλλική υποστηριζόμενη Νιγηριανή εισβολή στο Νίγηρα, καθώς αυτό θα οδηγούσε αμέσως σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Συμμαχία του Σαχέλ. Σε περίπτωση που αυτό το χειρότερο σενάριο αποτραπεί, τότε αυτές οι τρεις πρόσφατα συμμαχικές χώρες θα είναι σε θέση να επικεντρωθούν περισσότερο στην αλληλοβοήθεια για την αντιμετώπιση μη συμβατικών απειλών για την ασφάλεια. Ο καθένας πολεμά τους τζιχαντιστές, ενώ το Μάλι αγωνίζεται επίσης να αντιμετωπίσει μια ανανεωμένη εξέγερση των Τουαρέγκ.

Σχετικά με αυτό, οι αντάρτες κατέλαβαν πρόσφατα μια βόρεια πόλη και είναι έτοιμοι να σημειώσουν περαιτέρω κέρδη κατά παράβαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015 που κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για παραβίαση. Η Ρωσία είναι ο προτιμώμενος εταίρος ασφαλείας του Μάλι σήμερα, οπότε η Μόσχα αναμένεται να βοηθήσει το Μπαμάκο στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Ο προσωρινός πρόεδρος της Μπουρκινάμπε, Ιμπραήμ Τραόρε επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα πως συζήτησε την στρατιωτική συνεργασία με μια επισκέπτρια ρωσική αντιπροσωπεία, ώστε η στρατηγική συμμαχία τους να επεκταθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτή την περίπτωση, το Κρεμλίνο θα καταλήξει να παίζει έναν πολυεθνικό αντιτρομοκρατικό ρόλο στη Δυτική Αφρική και έτσι θα αντικαταστήσει εκ των πραγμάτων τις παραδοσιακές ευθύνες της Γαλλίας στην περιοχή, αν και ως πραγματικά ισότιμος εταίρος αυτών των δύο σε αντίθεση με τη σχέση ηγεμόνα-πληρεξούσιου που χαρακτήριζε τους δεσμούς του Παρισιού μαζί τους. Δύο από τα μέλη της Συμμαχίας του Σαχέλ θα γίνουν στρατιωτικοί σύμμαχοι της Ρωσίας, αλλά αυτό το υπο-μπλοκ στο σύνολό του μπορεί να μη συνεργαστεί επίσημα με τη Μόσχα λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Νίγηρα. 

Ο Ανώτατος Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα λίγες μέρες πριν από τη δημιουργία αυτής της ομάδας ότι η χώρα του επανέλαβε τις αποστολές πληροφοριών και επιτήρησης εκεί αφού τις σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του καλοκαιριού. Υποστηρίχθηκε εδώ ότι αυτό ήταν σχεδόν σίγουρα το αποτέλεσμα του ταξιδιού της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ στο Νιαμέι στις αρχές Αυγούστου και των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε με τη χούντα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτρέψουν την περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής επιρροής της Ρωσίας μετά τις στρατιωτικές αποστολή της Μόσχας στο Μάλι και την επικείμενη στην Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες προκλήθηκαν από τα τελευταία πραξικοπήματα αυτών των δύο. Αυτές οι αλλαγές καθεστώτος πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στο γεγονός ότι ο λαός τους έγινε πιο πολιτικά συνειδητός και, κατά συνέπεια, αγωνιζόταν για την πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποαποικιοποίησης έναντι της Γαλλίας. Καθώς η γαλλική επιρροή υποχώρησε, η ρωσική επιρροή αυξήθηκε, και αυτό αποτέλεσε πρόκληση για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις στρατιωτικές αρχές του Νίγηρα, σύμφωνα με την οποία θα ακυρώσουν την απειλούμενη εισβολή της ECOWAS στη χώρα αυτή σε αντάλλαγμα να διατηρήσουν τις δύο βάσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να μην ακολουθήσουν τα βήματα του γείτονά τους ζητώντας στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία. Αυτή η άτυπη ρύθμιση θα αντιπροσωπεύει την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας και θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για να αποτρέψει την ενσωμάτωση του Νίγηρα στην ομοσπονδία που η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι σκέφτονται σοβαρά να σχηματίσουν.

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιπαραβάλλουν την δυνητικά επιτυχημένη αντι-τζιχαντιστική βοήθεια ασφαλείας στο Νίγηρα με τον αγώνα της Ρωσίας να βοηθήσει το Μάλι και πιθανώς επίσης σύντομα την Μπουρκίνα Φάσο να εξουδετερώσει αυτές τις ίδιες απειλές, για να μην αναφέρουμε την ανανεωμένη εξέγερση των Τουαρέγκ. Εάν η κατάσταση στη Συμμαχία ΗΠΑ - Νίγηρα βελτιωθεί ενώ επιδεινώνεται στη Συμμαχία της Ρωσίας με το Μάλι και πιθανώς και τη Μπουρκίνα Φάσο, με την αναταραχή των δύο τελευταίων να οφείλεται πιθανώς στην αμερικανική ή/και τη γαλλική ανάμιξη, τότε η Ουάσιγκτον μπορεί να διαιρέσει και να κυβερνήσει τη Συμμαχία του Σαχέλ.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τεχνητά μια αφήγηση πολέμου πληροφοριών που ισχυρίζεται ότι οι αντίθετες τύχες τους υποτίθεται πως αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της συμμαχίας με την Αμερική και τις παγίδες που ενυπάρχουν στη συμμαχία με τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να μην έχει πολύ απτό αποτέλεσμα στο Μάλι ή την Μπουρκίνα Φάσο, αλλά θα μπορούσε να χειραγωγήσει τις αντιλήψεις σε άλλες χώρες χωρίζοντας τα αρχικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα εκεί σε στρατόπεδα ευθυγραμμισμένα με την Αμερική και τη ρωσική πλευρά για το ποιος θα συμμαχήσει καλύτερα για την αντικατάσταση της γαλλικής επιρροής.

Εκείνοι που θα μπορούσαν να καταλάβουν την εξουσία σε οποιαδήποτε προσεχή στρατιωτικά πραξικοπήματα που θα πραγματοποιηθούν ως απάντηση στην αυξανόμενη πολιτική συνειδητοποίηση του λαού τους και τις σχετικές διαμαρτυρίες που αποσκοπούν στην πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποαποικιοποίησης έναντι της Γαλλίας, θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο νέων αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία δε θα ήταν αυτόματα ο προτιμώμενος εταίρος ασφαλείας τους εάν οι συνωμότες επηρεαστούν από την προαναφερθείσα εκστρατεία πολέμου πληροφοριών για να σκεφτούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι να συμμαχήσουν με αυτή.

Η αλήθεια είναι πως η αναδυόμενη απάντηση της Αμερικής στις περιφερειακές πολυπολικές τάσεις δεν είναι νέα, καθώς υποστήριξε το πρώτο κύμα αποαποικιοποίησης πριν από μισό αιώνα για τον ίδιο λόγο που σχετίζεται με τον ανταγωνισμό με την πρώην Σοβιετική Ένωση για καρδιές, μυαλά και επιρροή. Τότε, οι ΗΠΑ στράφηκαν εναντίον αρκετών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ ενθαρρύνοντας τα κινήματα ανεξαρτησίας των πρώην αποικιών τους, ενώ αυτή τη φορά στρέφονται μόνο εναντίον της Γαλλίας, αφού αυτή είναι η μόνη που εξακολουθεί να ασκεί ηγεμονία σε μέρη της Αφρικής.

Για τον σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ θέλουν να διαιρέσουν τα αρχικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα στη "σφαίρα επιρροής" της Γαλλίας πριν από τη συν-επιλογή φιλικών φατριών μέσα τους. Μετά από αυτό, μπορεί είτε να υποστηρίξει την εκλογική άνοδο των εκπροσώπων τους στην εθνική ηγεσία (συμπεριλαμβανομένων μέσω έγχρωμων επαναστάσεων που θα μπορούσε να μαγειρέψει για την επιδίωξη αυτού του αποτελέσματος) είτε να συμμαχήσει με τους νέους στρατιωτικούς ηγέτες τους που έρχονται στην εξουσία μετά από πραξικόπημα. Με αυτά τα μέσα, οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιβραδύνουν, να σταματήσουν και ενδεχομένως ακόμη και να αντιστρέψουν τη ρωσική επιρροή.

Αυτή η εικόνα σχετίζεται με τη νεοσυσταθείσα Συμμαχία του Σαχέλ, καθώς υποδηλώνει ότι ο Νίγηρας θα παραμείνει ο "ασθενέστερος κρίκος" για την ολοκληρωμένη στρατιωτικο-οικονομική ολοκλήρωση, εφόσον συνεχίζει να φιλοξενεί τις δύο βάσεις των ΗΠΑ εκεί. Οι ενδιάμεσες αρχές της δεν είναι "δούρειοι ίπποι" όπως κάποιοι μπορεί να εικάζουν σθεναρά, αλλά απλώς διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας τους, καθώς κατανοούν ειλικρινά πως τους δίνονται οι πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν μετά την απειλή της ECOWAS να εισβάλει.

Αυτοί οι παρατηρητές που υποστηρίζουν την πολυπολικότητα, επομένως, δεν πρέπει να κρίνουν τη χούντα πολύ σκληρά, δεδομένου ότι κυριολεκτικά αναγκάζεται υπό την απειλή ενός ευρύτερου πολέμου να κρατήσει ανοιχτές τις δύο βάσεις των ΗΠΑ. Μπορεί αρχικά να οδηγήθηκαν από μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς στόχους στην ανατροπή του προέδρου μαριονέτας τους, αλλά τώρα μετατρέπονται σε εργαστήριο για τις ΗΠΑ να πειραματιστούν με την απάντησή τους στις περιφερειακές τάσεις. Είναι μια απογοητευτική σειρά γεγονότων, αλλά ελπίζουμε πως θα αποτρέψει τουλάχιστον ένα ευρύτερο πόλεμο από το ξέσπασμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail