Δυτικοί αξιωματούχοι πιέζουν τον Ζελένσκι να διεξαγάγει εκλογές

Γραφείο προέδρου της Ουκρανίας
Freepen.gr -
Ουκρανοί αξιωματούχοι αντιστέκονται στις εκκλήσεις των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ακόμη και όταν ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τέτοιες διαδικασίες, ανέφερε την Κυριακή η Washington Post.

Αρκετοί Δυτικοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο Τάινι Κόξ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, προέτρεψαν το Κίεβο να διεξαγάγει εκλογές, αναφέρει το άρθρο. Οι προσπάθειές τους υποστηρίχθηκαν επίσης από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος περιέγραψε μια ψηφοφορία στην Ουκρανία όχι μόνο ως "μια πράξη ανυπακοής κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά μια αγκαλιά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας”.... και - προσθέτουμε εμείς - μιας πρώτης απόπειρας να αποτελέσει ο Ζελένσκι παρελθόν με ήπιο τρόπο.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουκρανία και εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από την Post, η διεξαγωγή εκλογών σε μια χώρα που εμπλέκεται σε μια μεγάλη σύγκρουση "είναι σχεδόν αδύνατη και επίσης ασύνετη". Το αίνιγμα πηγάζει από τη ρωσική στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι είναι δικές της, καθώς και από το γεγονός πως εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο φέρεται να πιστεύουν ότι μια σημαντική ψηφοφορία θα απαιτούσε από τις τοπικές αρχές να ξεπεράσουν τεράστια οικονομικά, υλικοτεχνικά και νομικά εμπόδια. Μερικοί λέγεται πως είναι επιφυλακτικοί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις εκλογές υποκινώντας διαίρεση, διεισδύοντας και αποδυναμώνοντας την Ουκρανία από μέσα.

"Οι Ρώσοι πιέζουν γι' αυτό μέσω των μυστικών διαύλων τους", δήλωσε ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας. "Δεν υπάρχει κατάσταση στην οποία είναι δυνατόν να έχουμε δημοκρατικές εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο της Washington Post, το Κίεβο δεν μπορεί να απορρίψει τις εκκλήσεις για εκλογές χωρίς να διακινδυνεύσει να αποξενώσει τους δυτικούς υποστηρικτές του, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε κρίσιμες πηγές οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να συμπαθεί τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Κίεβο και δεν πιέζει για εκλογές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail